Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmedyrket buket af Gladiolus

Gladiolus hører sig til i enhver landhave! Sådan er det bare! Og sikke smukke blomster, som man kan tage ind til buketter 😀

Gladiolus dyrkning

Dyrkning af Gladiolus kan måske virke lidt besværligt – i og med at løgene skal tages op til efteråret (og gemmes frostfrist vinteren igennem)

Tænker det må være samme årsag til at man mindre og mindre ser georginer og begonier i haverne.

Gladiolus – Georginer samt Begonier for den sags skyld også – kræver imidlertid ikke meget arbejde. Begge lægges i jorden i foråret, når frosten er af jorden.

Gladiolus kræver absolut ingen pleje derefter. Udover at de skal graves op i efteråret før frosten. Fra slut juli og langt ud på efteråret kan man til gengæld nyde de fantastisk smukke blomster – vildt overdådige med trompet blomsterne, som sidder i en tæt ranke op fra de siv lignende blade.

Kan tilføje at Gladiolus tilmed klarer sig godt både i en tørkeplages sommer, som vi har haft i år, og i en mere fugtig sommer. Virkelig et taknemmeligt løg at lægge i foråret, som man kan nyde længe. Gladiolus kræver desuden ingen gødning, behøer ingen opbinding og gror på såvel sand- og lerjord.

Georginer og Begonier kræver lidt mere pleje. Først og fremmest i form af vand. Dernæst kræver begge planter gødning, for at blomster godt – og Georginer kræver at man nipper planten, nedtil 1 blad, når den har de første 3 blade.

Desuden kræver både Georginer og Begonier at man fjerne døde og afblomsterede blomster løbenden, for at sætte nye blomsterknopper.

Buket til nabo og venner

Den store kurvfuld af Gladiolus fra billedet får jeg dog ikke lov at nyde synes af på mit spisebord. Vi skal nemlig på ferie de næste 14 dage – første stop 85år fødselsdag hos min farmor, som skal have en buket Gladiolusblomster. Min mor får også en buket Gladiolusblomster – og der blev også en stor buket Gladiolusblomster til vores nabo, som kigger efter huset imens vi er væk. Så glæden af at give en buket, det får jeg dag 🙂

Kunne også bare have ladet blomsterne stå i haven. Nu vi skal væk 14 dage, så får jeg ingen glæde af dem der – også kan jeg ligeså godt glæde andre med dem.

Har desuden klippet alle hoveder af mine Georginer, så de kan bruge kræfter på at sætte nye blomster til vi er hjemme igen. Det blev også til en stor flot buket til naboen med Georginer 🙂

Læs om vinteropbevaring af Gladiolus her

Kan altså virkelig anbefale at begynde med dyrkning af denne skønne løgplante. Det er uden tvivl en af de mest givende planter i haven. Nøj vi høster enormt mange buketter herfra. Løgene gemmes nemt fra år til år – fylder ikke meget i haven. Og en buket behøver blot består af et par stykker af disse skønne blomster. Trods et kæmpe bundt nu også gør sig ekstra godt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *