Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets første nattefrost

I nat kom årets første frost. Der er dog ingen grund til panik for havens Georginer – eller havens andre planter. De kan sagtens klare en enkelt nat med frost…

Georginer og frost

Det er snart ved at være en tradition, at havebloggere, havecentre og gartnere årligt advarer om at få gravet Georginer op før nattefrosten.

Det er selvfølgelig sandt at georginer – og mange andre planter i haven – ikke tåler frost, men det er lidt hysterisk at tale om at grave Georginer op i oktober. Vi skriver idag 28 oktober og vi har fået en smule nattefrost i nat. Nok til at græsplænen er dækket af et fint hvidt lagt frost.

Vi har dog ikke gravet georginer op – og har heller ingen planer om at grave georginerne op idag.

Trods en enkelt nat med frost, så lover vejrudsigten fine temperaturer den næste uge – også om natten – og Georginerne står fortsat med massevis af blomster og knopper, klar til at blomstre.

Så vi venter med opgravning af vores Georginer indtil det tegner til flere nætte med nattefrost og koldt vejr – eller indtil Georginerne er stoppet med at blomstre og pryde vores have.

Langt værre er det…

Med vores solsikke, som vi såede i august med det håb at kunne dekorere til halloween med solsikke fra haven.

Solsikke har det svært med frost.

Solsikke frostvejr mark opgravning af georginer

Men vi er optimistiske og håber, at de næste dages varme får flere solsikke til at blomstre – der er jo trods alt kun 3 dage indtil Halloween og Allehelgensaften.

Læs om dyrkning af solsikke til Halloween dekorationer her

Årets sidste hindbær

Med frost i nat, så kan vi idag også høste årets sidste hindbær. Vi har nu allerede høstet, hvad vi skal – temmelig mange hindbær er det blevet til.

En sidste håndfuld til morgenmaden, blev det dog til idag – og med frosten, så stopper hindbærbusken med at lave nye hindbær.

Næste gang vi kan plukket hindbær bliver til juni, når vi kan høste de første sommerhindbær. Indtil da, må vi nøjes med hindbær fra fryseren…

Hindbær friskplukkede hindbærbuske

Apropos frostvejr og georginer…

Med nattefrost, så er det også tid til at få hængt fuglekugler op i haven – hvis man vel at mærke, gerne vil have masser af fugle i haven, igennem vinteren.

Vi nyder rigtigt meget de mange fugle i haven. Og vi fodrer i stor stil. Idag er der hængt mejsekugler ud til fuglene – om nogle uger, så kommer der også fuglefrø…. også fodrer vi, indtil foråret.

fuglekugler mejsekugler opgravning af georginer

Det er også tid til at få lukket helt ned for bierne. Vi har forlængst høstet honning og indvintret bierne med foder – med nattefrosten, så skal biernes flyvesprække lukkes til.

Bierne lukkes ikke inde, men flyvesprækken lukkes næsten helt til – derved skal bierne ikke bruge så meget energi på at bevogte indgangen, når de får en mindre indgang at bevogte. Bierne kommer ud igennem vinteren, når det er solskin og varmere vejr. Ellers passer bierne på dronningen i bistadet, hele vinteren igennem.

bistade trugstade sne vinter
bistade flyvesprække

Også ind i varmen igen…

Her startes søndagen med at lave dejen til rugbrød – fortsættelse på grunddejen, som blevet lavet igår.

Grunddej og surdej til rugbrød

Dejen kommes i forme og stilles til hævning, så rugbrødet kan bages sener i dag – tror aftenmaden i aften bliver rugbrød. Friskbagt rudbrød er bare noget af det lækrete.

Rugbrød hjemmebagt røremaskine
Rugbrød rugbrødsform hævning

Et til til hjemmebagt rugbrød, er at bage flere samtidigt. Det er ganske nemt at bage rugbrød, men bag gerne en stor portion – og frys ned. Vælg desuden gerne små rugbrødsforme. Mange rugbrødsforme er til 3 liter rugbrød – og det er altså et STORT rugbrød.

Jeg bager i 1,5 liter rugbrødsforme og det giver nogle fine størrelser rugbrød. Det ser måske ikke ud af meget i formen nu, men dejen hæver helt til kanten.

Med rugbrød sat til hævning, så blev det tid til morgenmad og morgenkaffen. Dejligt!

Efter en længere morgentur rundt i haven med kig til bierne, fårene, solsikkene og plukke de sidste hindbær – og efterfølgende at bage rugbrød – så trængte Toby også til sin morgenmad. Og efterfølgende en formiddagslur, imens vi spiste morgenmad. Utroligt, som en hund altid kan spise og sove…. og samtidigt altid være fuld af energi, når man skal en tur i haven.

Og…

I haven skulle vi naturligvis efter at have fået vores morgenkaffe!

Vi havde nogle projekter på marken ved fårene, ligesom vi skulle have samlet æbler til at gemme til vinter. Det blev til et par gode trillebørfulde med æbler. Vi har virkelig fået mange æbler i år – og de, som er gode at gemme, er nu stillet i kasser i stalden.

Dermed har vi hjemmedyrket frugt indtil foråret – i hvert fald af æbler. Og fryseren er desuden fyldt med flere portioner æblegræd og æbler til kager.

Sådan gemmer vi æbler til vinteren

Skønt at kunne spise æbler fra egen have – også om vinteren 🙂

æbler æbletræ trillebør
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *