page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets sidste tur med plæneklipperen, hjemmebagt rugbrød og aftensmad fra haven…

Overskriften kunne også have været “en lørdag på Nymølle”… det er nemlig præcis, hvad dette indlæg skal handle om. Helt præcist en skøn lørdag i slutningen af oktober. Aftensmaden er ovnbagte artiskokker

Det lyder som en løgn…

Eller måske endnu mere, som det man bør sige. Altså, at Toby – vores hund – aldrig er i sengen.

Det er nu også sandt! Toby har sit hundekurv, hvor han sover. Og han sover ikke i sengen!

Og dog…

Toby har nemlig fået den vane, at når den ene af os er væk, så sover Toby der.

Ikke på vores invitation, men i løbet af natten, så sniger Toby sig op i sengen – og overtager pladsen for ham, som er væk.

Og netop sådan vågnede jeg, denne lørdag morgen.

Rune er på kursus med arbejdet. Og Toby har sneget sig op under Runes dyne – og fik mig vækket lidt over 7, da han maste sig helt op ad mig.

Egentlig ganske sødt, men en corgi fælder og jeg havde nok ikke lige planlagt at skulle vækkes kl. 7 på en lørdag.

Nu var jeg vågen, så kunne ligeså godt komme op. Fik smidt sengetøjet til vask, luftet og fodret Toby og drukket min morgenkaffe.

Og, som planen var, fik jeg lavet grunddejen til rugbrød.

rugbrød hjemmebagt grunddej surdej rugbrød hjemmebagt hævning

Og afsluttet de indedørs opgaver med støvsugning, gulvvask og rengøring af huset…

Også i haven…

Det bliver formentligt årets sidste tur med plæneklipperen. Troede egentligt at det var ovre for i år, men det milde efterårsvejr har ladet græsset gro – så det får lige en sidste tur, ingen plæneklipperen gøres ren og smøres til vinteren.

plæneklipper græs

Vi har en temmelig stor græsplæne, så det tager noget tid at få klippet græs. Og med lidt fugtigt vejr, så kører plæneklipperen ikke aller bedst – men græsset blev klippet og nu ser haven bare super godt ud. Dejligt!

Efter at have fået rengjort og smurt plæneklipperen, så den kan have det godt indtil foråret, hvor den skal bruges igen, så fik roser og georginer en tur med saksen, for at fjerne de afblomstrede blomster og dødegrene – og dermed fremprovokere nye blomster, trods det sikkert er ved at være de sidste blomster for i år.

Også blev det frokosttid…

Lidt sen frokost, men hvem sulter, når man hygger sig 🙂

Efter frokost fik vi leveret halm. Vi høster selv vores hø til fårene, men halm køber vi hos en lokal landmand – og det ringende han netop, midt i frokosten, og spurgte om han måtte komme og levere. Dejligt!

Så der blev fyldt ind i stalden med halm – og nu er der klart med hø og halm til fårene, til vinter.

Lær hvordan vi slår hø med le her

halm stald miniballer

Det er først og fremmest dejligt at have fået halm og hø i stalden, fordi vi dermed er klar til vinter. Men det er nu også bare super hyggeligt. En stald bliver bare mere “rigtig”, når der er halm og hø – nu mangler kun dyrene, men de får lov at spise sig lidt tykkere i græs, før de kommer på stald.

Dagen i haven afsluttes med en tur nedtil fårene med Toby – og derefter at få hentet grøntsager til aftensmaden. Middagen står på ovnbagte kartofler, stegte gulerødder, kartofler, stuvet hvidkål og lamme koteletter.

Ikke tosset, vel?

Og det meste kan vi hente i haven.

  •  Kartoflerne har vi for netop for nylig gravet op og er pakket til vinteropbevaring.

Læs om vinteropbevaring af kartofler her

  •  Gulerødderne har jeg netop opgravet i haven

Gulerødder gemmes bedst i jorden, men man skal selvfølgelig huske at opgrave nogle, før flere dage med frost.

  • Artiskokker har vi mange – RIGTIG mange – af i haven, så det er blot at høste.

Og…

  • Lammekoteletterne kan vi også næsten hente i haven. I hvert fald på marken, fra vores egne lam. Jeg skal dog ikke til at slagte, men har været i fryseren og hente kød.

grøntsager artiskok kurv Ovnbagte artiskokker

Ser det ikke bare lækkert ud?

Det bliver det, når jeg først lige får det tilberedt….

Det blev desuden også til en friskplukket solsikke til borddækningen.

Vil du gerne kunne plukke solsikke i oktober måned? Det handler blot om at så solsikkefrø sent. Vi såede i august måned – og nu har vi mange solsikke, som er lige ved at blomstre. Den første blomt blev plukket idag.

Læs om dyrkning af solsikker til efterårsbuketter her

Og det var den dag på Nymølle. Super skøn dag! Og en dejlig aften med Rune og nogle gode venner til middag:)

Kan godt afsløre at maden var en succes!

Ovnbagte artiskokker

Inden jeg slutter dette blogindlæg, så skal du lige have min opskrift på ovnbagte artiskokker – og mine fif til nemt og hurtigt at lave ovnbagte artiskokker.

Tænker, at resten af måltidet ikke kræver meget forklaring. Gulerødder stegt på panden kræver næppe nogen opskrift, ligesom kogte kartofler nok heller ikke gør.

Stuvet hvidkål er også ganske lige til – snit kål, kog kålet i 5 minutter, lav en opbagt sovs af kogevandet og vendt den kogte kål i. Nemt ik?

Når du skal lave ovnbagte artiskokker, så start med at skære spidserne af bladene på artiskokken – der sidder en lille bidte torn på enden af bladene og den er ikke rart at sætte fingrene i. Det gøres lettest med en brødkniv at skære spidserne af artiskokkerne.

artiskok ovnbagt tilberedning

Derefter tager du de nederste blade af – og nu skal artiskokken vaskes grundigt.

Læg artiskokkerne i et ildfast fad. Hæld en god olivenolie over, drys med salt og peber og læg nogle skiver citron på toppen.

Sat hele herligheden i oven på 150grader i ca. 1 time – også er de ovnbagte artiskokker klar til servering.

Velbekom!

ovnbagte artiskokker tilberedning ovnbagte artiskokker tilberedning citron

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.