Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal der slås hø

Vi gentager succeren fra sidste år – og producerer vores egen hø, til vores dyr, på Nymølle.

En nødvendighed…

Sidste sommer slog vi hø af nødvendighed. Vi fik nemlig først vores får til august 2017 og græsset var allerede meget højt i juni måned – vi blev derfor rådet til at slå græsset. Et råd, som skulle vise sig lettere sagt end gjort. Vores marker er nemlig voldsomt kuperede, hvilket er utroligt smukt og sundt for dyrene med bakkerne at gå på. Det er dog ikke nemt at få en landmand til at slå græs på en stejl skråning – og slet ikke, på mange små stejle bakker.

Derfor fik vi købt en le – eller rettere sagt to – og fik slået græsset med le.

Når vi nu alligevel havde slået det, så valgte vi at samle alt græsset sammen og hængte det til tørre på en høhæk – så vi kunne lave hjemmelavet hø.

Læs vores indlæg om hjemmelavet hø – og læs nærmere om, hvordan vi slog hø med le, sidste år:

Sådan lavede vi hø på gammeldagsmaner

 

Vi gentager – og laver hjemmelavet hø

Det hø, som vi fik ud af produktionen sidste år rækkede rigeligt til vores får igennem vinteren. Og med rigelig græs, som vi endnu ikke har fået hegnet ind og lavet til fold, så er der igen i år masser af urørt græs – klar til at blive slået med le og lavet til hø.

Så hvad bruger man en fredag aften på, når Rune er til sommerfest på arbejdet?

Jo, så fatter man leen og går i marken. Toby fulgte med, som støtte, og på 2 timer fik jeg slået et stort stykke græs.

le hund gårdsplads hund le græs hund rive græs

Sagt det før. Beklager de mange fotos af Toby, men han er med alle vegne – og det er super hyggeligt. Toby er en rigtig gårdhund.

Hjemmelavet hø – og selvforsyning af hø

Jeg er ikke hurtig, men 1000 kvadratmeter på 2 timer er vist ganske fint. Og der skulle være rigeligt hø til 3 får på stald vinteren igennem.

høhæk nyslået hø

Derefter er det blot at få alt græsset revet sammen og hængt til tørre. Jeg bandt en snor ud imellem to pæle og lagde græsset i lag – efter 20-30 cm, så trak jeg endnu en snor til at holde græsset på plads. Og sådan fortsatte jeg, indtil jeg havde fået alt græsset hængt til tørre og dermed lavet en rigtig fin høhæk.

Takket være det skønne sommervejr og mangel på regn, så er græsset næsten allerede tørt. Det får dog lige en 4-7 dages tørretid, før vi kører det ind i stalden.

Skønt at være selvforsynenden med hø! Dyrene elsker det!

2 Kommentarer

  1. R
    R 3. september 2023

    Rydder I for nogle planter før, I slår det? Eller har I ikke så meget ukrudt?

    • Martin
      Martin 4. september 2023

      Egentligt ikke. Vi sørger selvfølgelig løbende for at stikke uønskede planter – f.eks. skrappe. Og fjerner løbende giftige planter der måtte forvilde sig ind på marken – det gælder især engbrænde.

      Men det tager vi løbende igennem sæsonen. Ikke noget vi tænker på, når vi slår hø.

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *