Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal der plukkes bær

Solbær, ribs, stikkelbær og sommer hindbær hænger modne på buskene – nu skal der høstes og laves solbærsaft, ribsgele, stikkelsbærgrød og alt det andet lækre…

Bærbuskene er modne – tid til solbærsaft

Tørstige er måske en bedre betegnelse for vores bærbuske denne sommer. Den meget sol, varme og mangel på regn har virkelig været hårdt for vores bærbuske.

Det er også kun nyplantede bærbuske. Alle bærhuske blev plantet i efteråret og gror godt, men de mangler vand.

Netop fordi vi først plantede bærbuskene i efteråret, så bliver det heller ikke en stor høst af bær i år – men lidt har også ret. Og de næste år, bliver det kun mere og mere. Dejligt!

Så i stegende sol. Iført godt med solcreme og en stor sommerhat, til at give lidt skygge, begyndte vi at plukke de mange bærbuske i bærhaven.

Læs om vores anlæg af bærhaven og plantning af bærbuske her

Vi har plantet rigtigt mange solbærbuske, så vi får flest solbær. Det er også planen. Vi er nemlig vilde med solbærsaft!

Fuglene har allerede været godt igang med at spise solbær, så der blev plukket et kilo solbær – det er lidt. Meget lidt! Men der skal nok blive til lidt solbærsaft, som vi kan nye til vinter.

Heldigvis har vi allerede lavet hyldeblomstsaft, så vi får rigeligt saft til spisekammeret. Dejligt!

Sådan lavede vi hjemmelavet hyldeblomstsaft

Opskrift på solbærsaft

Intet er nemmere, end at lave solbærsaft. Og det bliver kun lettere, hvis man har en saftkoger – eller tutti frutti maskine, som det flot hedder. En sådan saftkoger kan købes for 200-300 kr og holder i mange år – næsten uundværlig, hvis man vil lave hjemmelavet saft af bær.

tutti frutti sagtkoger saft
Sagtkoger, som nemt forvander bær til lækkers rent saft

Bærene skylles blot og hældes i saftkogeren. Stilk og det hele kommes blot med op i saftkogeren. Også skal saftkogeren blot stå og koge med en smule vand i bunden af maskinen i 30-60 minutter pr. kilo bær. Løbende kan man så tappe saft af saftkogeren.

Nogle koger sukker med i saftkogeren, men så ender man med at bruge store mængder sukker. Det er unødvendigt. Og det er ganske nemt, når man har den rene saft i en gryde at tilsætte sukker og koge det op.

Der skal 100 g. sukker til pr. kilo frugt. Sukkermængden er selvfølgelig en smagssag, men 100 g. sukker pr. kilo frugt sikrer at saftevandet kan holde sig længe.

Sukkeret tilsættes blot til saften i en gryde, som langsomt varmes op og koger i 10 minutter. Derefter er saftevandet klar til at blive hældt på rensede og skoldede flasker.

Og sådan laver man solbærsaft.

Ganske nemt! Og det bliver vildt lækkert til efteråret og vinter, at kunne hive en flaske hjemmelavet solbærsaft frem og lave en stor kande saftevand. Mums!

solbærsaft solbær patentflaske

Ribsgele

Nogle vil måske lave saftevand af ribs. Det kommer vi nok også til på sigt, men i år har vi kun høstet meget få ribs. Derfor nøjes vi med at lave ribsgele. Ribsgele er nemlig ikke bare lækkert. Ribsgele er FANTASTISK lækkert! Og smager skønt til så meget forskelligt!

Ribsgele er godt til vildt. Ribsgele er godt til ost. Ribsgele er flot og lækker, som pynt på kager.

Stikkelsbærgrød

Sidst, men ikke mindst, så har vi fået lavet stikkelbærgrød. Det er lækkert! Virkelig lækkert!

Stikkelbær er ellers blevet temmelig umoderne, at have i køkkenhaven – måske pågrund af de mange torne på stikkelsbærbuskene. Eller måske fordi det er lidt et stort arbejde at lave stikkelsbærggrød eller stikkelsbærmarmelade. Stikkelsbær har nemlig en lille stilk i enden, som skal klippes eller skæres af. Det tager tid! Men er et hyggeligt arbejde at stå med, når radioen spiller i baggrunden og saftkogeren allerede står og er igang med at lave saft.

De rengjorte stikkelbær hældes i en gryde med 100 gr sukker og 4 dl. vand pr. kilo stikkelbær. Også bringes det hele til kogepunktet og koger i 10 minutter.

For at gøre det ekstra lækkert, så har vi smidt en vaniljestang i gryden også.

Når bærrene er udkogt, så kan grøden spises lun med det samme – eller man kan komme grøden i fryseren og fryse til senere brug.

stikkelsbær røde grønne Stikkelsbærgrød hjemmelavet stikkelsbærgrød stikkelsbær rødgrød

Ganske fin høst

Fin, men ikke nogen imponeren høst af bær i år. Bærbuskene er dog også helt nye – blev først plantede i efteråret, så man kan vel næppe forvente det store.

Det blev til 1 kilo solbær, 700 g. stikkelbær og 500 g. ribs.

Det er nu blevet til lavet til 1 liter solbærsaft, 1 liter grød og ribssaft, som senere skal laves til ribsgele.

Ganske fint arbejde, sådan en torsdag afbejde. Trods kun en lille smule, så er der kommet lidt i fryseren og spisekammeret, som vi kan nyde til vinter – og tænke tilbage på denne fantastisk skønne og meget varme sommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *