page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ny – STOR – kompostbeholder til haven

Haven vokser. Samme gør mængden af haveaffald. Vi har derfor bygget en ny kompostbeholder, så vi kan lave skøn kompost og lækker gødning til havens bede.

Barndom med lego, ungdom med Ikea… Nu kompostbeholder.

De mange timer, som barn, der er brugt på at bygge lego – sidenhen udfordringer med at samle Ikea skabe – har sat sine spor. Og har hjulpet til at “designe” en hjemmelavet kompostbeholder.

Må vist hellere præcisere, hvis nogen skulle være i tvivl. Vi har ikke opfundet/designet den tredelte kompost. Vi har blot lavet en hjemmelavet kompostbeholder udfra tanken, at det skal være nemt, billigt og med minimal spild af træ.

Præcis, ligesom vi gjorde med vores hjemmelavede hønsehus. Få tegninger til hønsehus her

sav save træ trykimprægneret

Helt præcist har vi kun haft 7 stumper træ på, som spild – som det ses på ovenstående foto.

Hemmeligheden er planlægning og dimentionere kompostbeholderen udfra de længder byggemarkedet sælger.

Vigtigst for os, var det at vi ikke ønskede at betale flere tusinde kroner for en kompostbeholder.

Gør det selv kompost

Kompost er i sig selv et gør det selv arbejde. Mange vil sikkert blot køre haveaffald på genbrugspladsen. Vi har dog en stor have og skaber temmelig meget haveaffald, så det bliver hurtigt til mange køreture til genbrugspladsen.

Kompost er desuden fantastisk god næring til havens bede, som vi nødig vil gå glip af. Derfor komposterer vi vores haveaffald og bruger komposten, som jordforbedring i haven.

Haven er vokset fra vores nuværende kompost – en trækasse, som vi engang har fået leveret hækplanter i – og nu er tiden til at udvide vores kompostbeholder.

En kompostbeholder er dog ganske dyr, hvis man vil købe en. Lidt søgning på google og man vil opdage, at en kompostbeholder nemt koster 3000-5000 kr. Især, hvis den skal laves i træ – og kunne rumme en større mængde haveaffald.

Sandt skal det sige. En kompostbeholder i plast til 300 liter kan købes for 300 kr. Dertil skal tilkøbes bund – og inden man er igang, så har man hurtigt brug for 2 beholdere mere. Selv for en lille have.

Vores kompost skal kunne rumme 1 kubikmeter haveaffald pr. 6 måneder. Dertil kommer en komposteringsperiode – vores kompost skal altså rumme minimum 2 kubikmeter. Og det er, som haven er nu, hvorfor vi bygger en kompostbeholder til at håndtere 3-4 kubikmeter haveaffald – inddelt i tre rum.

Hjemmelavet kompostbeholder til 1200 kr

Den færdige kompostbeholder står os i 1200 kr. Og vi tør nok sige, at vi har fået en noget bedre kompost end vi kunne købe. Tilmed til en rigtig god pris.

1200 kr. er en virkelig god pris for en stor kompostbeholder. Prisen er inklusiv de 7 stumper overskydende træ 😉

Til kompostbeholderen er brugt 4 H-stolper. Og 2 hjørne H-stolper. Alle 6 stolper i længden 2700 mm, som blev savet i 1200mm og 1500mm (største stolper til forsiden, så vi på sigt har muligthed for at lægge skråtag/låg på kompostbeholderen – hvis det bliver nødvendigt)

Sider og skilderum i kompostbeholderen er lavet af 14 terassebrædder på 3 meter og 7 terassebrædder på 4 meter.

De 3 meter lange terassebrædder blev savet i længer på 900, 900 og 1200mm. De 4 meter lange terassebrædder blev saget i længer på 900, 900, 1055 1055 – dermed opstod 7 stumper overskydende træ.

Alt i alt er der købt træ for 1200 kr.

træ kompostbeholder

Alt træet blev savet på parkeringspladsen hos Jem&Fix – så lån eller leje af trailer var der heller ikke behov for. Ganske nemt. Specielt skønt at komme hjem og bare kunne gå igang med at samle – nærmest som at have købt et Ikea skab, som blot skal samles.

Samling af hjemmelavet kompostbeholder

Gør det selv kompostbeholder

Hjørnestolper skal selvfølgelig i hjørnerne. Giver vist sig selv, ligeledes gør det med de øvrige stolper. Nævnes skal dog lige, at der bruges to stolper til midter inddelingen – se foto her:

kompostbeholder

De 900 mm brædder bruges til for og bagside. 1200 mm brædderne bruges i enderne. Endeligt bruges 1045 mm brædderne til skillevæggene imellem de tre kompostrum.

Ender og bagside, såvel som to nederste brædder i forsiden og skillevæg skrues fast i stolperne – med 6 cm mellemrum imellem hver brædde.

kompost gør det selv hjemmelavet

Opbygning går ganske nemt. Det er blot at starte ved en pæl, og bevæge sig fremad. Startede med bagsiden, som blev rejst – og sidenhen bygget videre udfra.

Voila. Det er det. Sådan laves en hjemmelavet kompostbeholder

Skillevægge – på nær to nederste brædder – kan nemt løftes op, for nem stikning af kompost. Samme gælde brædderne på forsiden, som desuden passer til alle tre rum.

På fotoet er frontbrædder ligeligt fordelt. Sådan bliver det ikke på sigt. De to beholder vil være fyldt imens sidste beholder er tom – eller ved at blive fyldt med nyt haveaffald, før komposten sættes – og sådan kører det i ring.

4 Kommentarer

 1. Peter Møller
  Peter Møller 13. september 2021

  Hej med jer

  Hvor mange skruer brugte I?
  Hvilke overvejelser gjorde I mht imprægneret træ og udvasknig af imprægneringsstoffer i komposten?

  Venlig hilsen Peter

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 14. september 2021

   Hej Peter

   Vi brugte virkelig ikke ret mange skruer. Flest skruer er brugt i bundrammen. Der er hvert brædde skruet fast til stolpen med to skruer.

   Bagbeklædning og endestykker er hver sat fast med én skrue i stolpen.

   Frontstykke og rumdeler er ikke skruet fast – du kan se, at der på disse stykker heller ikke er mellemrum imellem brædderne. Brædderne ligger blot ovenpå hinanden og kan løftes op, således at komposten nemt kan vendes fra ét rum til næste – såvel som at komposten nemt kan tømmes, når den tid er.

   Vi har bygget vores kompost i terasse lærkebrædder. De er ikke trykimprægneret, men lærk holder godt. Lærk holder ikke så godt, som f.eks. eg eller robinie, men lærk er noget billigere. Og vi har god erfaring med brug af lærk – vores højbede i køkkenhaven er ligeledes lavet i lærk. Det holder fint.

   Og vi valgte terasse brædder, da de er høvlet på alle sider – vores erfaring er, at det giver en mere holdbar overfalde. Modsat uhøvlet træ, hvor regner og sprækker er helt blottede.

   Det var et ganske nemt gør det selv arbejde. Og en billig løsning til at få en stor kompostbeholder.

   God fornøjelse med det 🙂

 2. Brian Lynge Hagen
  Brian Lynge Hagen 5. september 2020

  Hejsa

  Det er et fint projekt, som jeg også vil kaste mig ud i.

  Vi har 3 plastic kompostbeholdere, som er ved at eksplodere og vælte – det duer ikke 🙂

  Men….

  I skriver ingen dimensioner på jeres træ, udover længden 🙂

  Venlig Hilsen
  Brian Lynge Hagen
  Næstved

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 7. september 2020

   Hej Brian

   Du vil blive SUPER glad for en ordentlig kompost. Vi havde selv tidligere, nogle “hovsa løsninger”. Fungerede bare ikke og var alt for meget bøvl i forhold til hjælp.

   Vi er mægtig glade for komposten, som den er blevet.

   I forhold til dimensioner på træ, så er det 29 mm tykke stykker – og tror de er 90-100 mm i bredden.

   Vi købte, hvad der var billigt i jem&fix – som naturligvis skal passe til de hersens stolper, hvor der er fræset ud til brædderne kan glide i 🙂

   Held og lykke med projektet 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *