Tryk "Enter" for at gå til indhold

Pasning af roser i februar

Pasning af roser starter i februar! Den milde vinter har også gjort at roserne allerede er godt igang – og står flottere end, efter en normal vinter. Det er dog for tidligt at klippe roser i februar!

For tidligt at klippe roser i februar

Klippe, beskære, trimme, studse – kært barn har mange navn. Uanset hvad man vælger at kaldet det, når man klipper roser ned efter vinteren, så er det for tidligt at klippe roser ned i starten af februar.

Det er ellers fristende på en solskins dag at klippe roser i februar. Ikke mindst i år, hvor roserne allerede er i virkelig god vækst.

De fleste af roserne i vores have har allerede 5-10 cm lange nye skud. Det er bestemt ikke normalt for februar! Det er sket før, men ikke normalt. Normalt er roserne endnu i dvale i februar.

Væksten i roserne kan selvfølgelig nemt få en til at tænke, om man kan klippe roser ned i februar.

Ved man ikke bedre, så kan rosernes væks næsten få en til at gå i panik og frygte at man klipper årets blomstring væk – når man beskærer roser senere på året.

De nye skud, som roserne sender afsted nu i februar – efter en mild vinter – er dog ikke de skud, som vi ønsker. De skud vi ønsker kommer først senere og længere nede på stammerne af roserne.

Gambling at klippe roser i februar

Det kræver is i maven – en lille frost joke – at klippe roser i starten af året. Kan ikke anbefale det! Der er stor risiko for at frost endnu. Kommer der frost, så kan rosen fryse helt tilbage.

Når vi slutningen af februar og endnu ikke har udsigt til frost, så kan man klippe roser i slutning af februar.

Vi klippede roser ned i februar sidste år – i slutningen af februar. Vejrudsigten meldte ikke frost de næste 14 dage, så vi klippede ned. Frosten kom start april 2019. 3 dage med hård frost, hvilket roserne ikke var glade for.

Man skal blot være klar over at ved klipning af roser i vintermånederne – tænker på slut februar – så er der risikoen at man skal roserne over igen-igen og fjerne frostskader.

Sidste år, efter 3 dage med hård frost i april, var vi ude og fjerne frostskader på flere af havens. Klippede flere af havens roser 2-3 cm yderligere tilbage.

God rosenpleje og god pasning af roser anbefaler at vente med at klippe roser ned, til vinteren med sikkerhed er ovre. Det vil sige i løbet af marts – eller endnu bedre, først i april, hvor risikoen for frost er ovre.

Pasning af roser i februar

Der er dog masser af arbejde at tage fat på her i februar – især også i forhold til pasning af roser.

Det vigtigst at få gjort i februar, ved roserne, er at få fjernet alle gamle blade – også bladene som er faldet af roserne og ligger omkring rosen, på jorden.

Efter en mild vinter, som i år, så vil der også nemt kunne sidde rosenknopper og blomsterhoveder tilbage på roserne. Få dem klippet væk!

Det er i de gamle visneblade og blomsterhoveder, at svampesporer og sygdomme er overvintret. Vigtigt at få fjernet alt, som kan skabe problemer for rosen – når rosen kommer i vækst.

Så trods det er for tidligt at klippe roser ned i februar, så kan man sagtens fatte havesaksen og gå havens roser efter. Samtidigt kan man med fordel luge for ukrudt omkring roserne – dejligt at have overstået nu, før roserne kommer i vækst.

I februar er det også perfekt at give roserne en portion hestemøg, kompost eller blot lidt ny jord omkring roserne. Det vil roserne takke for, med endnu smukkere blomstring. Endnu en fordel er, at jorddækket kvæler for ukrudt – indtil roserne er komme i vækst og selv kan skygge for ukrudt, så det ikke spirer frem.

Pasning roser beskæring februar

Vi er allerede godt igang med at give kærlighed til havens mange roser. På fotoet ovenfor er det vores rosenhæk, som før hestemøg.

Læs om beskæring af roser her

Fortsætter det dejlige vejr 14 dage endnu – og der endu ikke er udsigt til frost – så får vi klippet roser ned. Endnu venter vi lidt endnu. Men nu har roserne i hvert fald fået kærlighed og den pasning roser skal have i februar.

2 Kommentarer

 1. Redskabsskur
  Redskabsskur 18. februar 2020

  Det er godt nok skørt at man skal til at overveje om roserne skal klippes i februar – men I mener at i starten af marts bør det være ok? Altså hvis vind og vejr arter sig den kommende tid 🙂

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 21. februar 2020

   Sandt! Vinteren har dog også været meget mild – igen i år.

   Jeg tænker vi klipper roser sidste weekend i februar. Vejrmeldingen siger intet om frost eller udsigt til frost, og vi har mange roser at skulle forbi med saksen.

   Du kan dog fint vente til midten af marts, hvis du føler dig mere tryg ved det.

   Rigtig god weekend.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *