Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så er det tid til beskæring af roser

Hvornår klipper man roser? Hvorfor skal roser klippes? Hvordan skal roser beskæres? Hvorfor dit og hvorfor dat – læs med og få guide til beskæring af roser.

Hvornår klipper man roser ned?

Det hurtige svar på spørgsmålet: “hvornår klipper man roser”, det er, i slutningen af vinteren. Ifølge kalenderen er det slut februar. Det holder dog ikke altid helt at sige, at vinteren er slut med udgangen af februar – nogle år får vi fortsat sne og nattefrost i marts.

Det bedste råd til at vurdere “hvornår klipper man roser”, er at kigge på roserne.

Når roserne er begyndt at sætte knop, så er det en god ide at få klippet roserne. I hvert fald bør man fjerne alle gamle blade fra rosen.

Vinteren har været meget mild i år. Og der er allerede forårsstemning i haven. Vi er derfor gået i haven idag, for at beskære vores roser. Nogle vil måske foretrække at vente til marts, for at være sikre på at der ikke kommer frost. Det er også fint!

Vores roser er dog begyndt at sætte knop, så de gamle blade skal væk – og samtidigt beskærer vi havens roser. Roser er desuden ikke så sarte planter, som de er gjort til. Roser kan fint tåle lidt frost efter at de er blevet klippet ned.

VIGTIGT at fjerne gamle blade

Det er faktisk ikke så vigtigt at vide svaret på “hvornår klipper man roser end”. Det er langt vigtigere at sørge for at vide, hvornår man fjerne gamle blade.

hvornaar klipper man roser
Mange roser har fortsat mange blade, efter vinteren. De skal væk, når der er nye skud og knopper på rosen.

Det er nemlig i de gamle blade, at svampesporer, virus og bakterier overvintrer. Bladene beskytter rosen igennem vinteren, så fjerne ENDELIG ikke bladene i efteråret. Husk dog at fjerne bladene i februar.

Nogle blade falder let af. Andre skal klippes af. Vigtigt er det at få fjernet alle blade. Både grønne, brune og grå rosenblade. Husk også bladene på jorden, omkring rosen!

Alene ved at fjerne bladene fra roserne, har du hjulpet rosen rigtigt meget. Og har sikret en langt sundere rose.

Beskæring er ikke nødvendig

Det er ikke nogen regel, at roser skal beskæres. Du kan sagtens droppe beskæring af roser og dermed lade værre at tænke på spørgsmålet: “hvornår klipper man roser ned”.

Beskæring af roser er noget, vi mennesker har fundet på. Grunden til at det er en god ide at beskære roser er, for at sikre rosens sundhed.

Det vigtigste ved beskæring af roser er derfor at fjerne døde grene – og fjerne sidste års blade, som nævnt ovenfor.

Beskæring af roser hjælper desuden rosen til konstant at forynge sig selv. Og bruge meget af sin energi på at sætte nye grene, fra rosen. Derved sikres rosen levetid langt længere.

Det er desuden de nye skud, som bærer roser. Ved at beskære rosen sikres altså flere roser – og det er jo også værd at tage med.

Rosen skal dog nok blomstere, beskæring eller ej. Måske mindre, men rosen skal nok blomster. Blomstrer rosen ikke, så handler det ikke om beskæring eller ej, men det handler om mangel på vand, gødning e.l.

Endeligt er fordelen ved beskæring, at vi kan styre rosen – vi mennesker elsker at styre

Guide til at klippe og beskære roser

Nu vi ligesom har styr på svaret til “hvornår klipper man roser ned” og ligeledes har slået fast, at roser ikke kræver beskæringer – udover at det er en god ide, at fjerne gamle rosenblade.

Så lad det lige blive slået fast, at vi vælger at beskære. Vi vil gerne styre vores roser. Vi vil gerne sikre flest mulige blomster. Og vi vil gerne sikre en kontinuerlig foryngelse af vores roser, så vores roser kan leve i mange år – roser er trods alt ganske dyre.

Roser er dyre, medmindre man selv fremavler roser ved at tage stiklinger af roser. Det tager dog tid og er en langsommelig proces, men vældig sjovt!

Læs om stiklingeformering af roser her

Når det kommer til beskæring af roser er der nogle grundregler.

Enhver beskæring af roser starter med at fjerne døde grene og dernæst fjerne blade. Derefter kan man gå videre til at klippe nogle enkelte af de ældste grene tilbage, for at fremtvinge en foryngelse af rosen.

Først efter ovenstående beskæring kan man begynde at styre rosen – hvor man kan tale om den egentlige beskæring af rosen. Den egentlige beskæring af roser kan inddeles i 3 kategorier

  1. Kraftig beskæring.
  2. Moderat beskæring
  3. Let beskæring

Hvornår klipper man roser ned – Kraftig beskæring af roser

Her klippes rosen ned til 10-20 cm over jorden.

Nyplantede roser har godt af en kraftig beskæring i foråret, når roserne har blomstret første sommer i haven. Derved styrkes rosen, såvel som der sættes fokus på rødder – fremfor grene – det andet år.

Med en kraftig beskæring må man desuden være klar over, at rosen ikke bliver så høj. Ønsker man store roser, bør man kun beskære kraftigt først år – altså efter første sommer, hvor nyplantede roser har stået i blomst.

En gammel, træt og kedelig rose, kan dog have stor glæde af en kraftig beskæring.

Hvornår klipper man roser ned?- Moderat beskæring

Her klippes rosen ned til 25-30 cm over jorden.

Moderat beskæring bruges især til buketroser, som vokser meget hvert år. Moderat beskæring skal også vælges, hvis man ønsker roser der i blomst er 50-80 cm høje – f.eks. under et vindue.

Efter andet års blomstring for nyplantede roser kan man med fordel vælge en moderat beskæring, for at sikre en tæt rose fra bunden.

Vi beskærer moderat i år, da vores roser bleve plantet 2017. Roserne fik en kraftig beskæring foråret 2018. Og nu skal de have anden beskæring, hvilket gøres til 25-30 cm over jorden.

hvornaar klipper man roser beskæring
Årets beskæring af roser. Klippet ned til 25-30 cm over jorden. Klippet til en harmonisk plante, mange sidegrene og udad voksende grene – og alle blade er fjernet.

Har du læst med på bloggen, så ved du at vi også plantede en del roser i vinter. Roserne vi plantede i vinter – 30 stk. Barrodsroder til en rosenhæk, beskærer vi ikke – udover lige at klippe frostskader væk. Derudover klippes de nyplantede roser, først til næste forår, hvor de får en kraftig beskæring.

Læs om plantning af barrodsroser her

Hvornår klipper man roser ned – Let beskæring

Her laver man en vurdering af de enkelte grene. Sidste års nye skud fra rosen afkortes med halvdelen af deres længde. Hvis de nye skud er meget tynde, så klippes 2/3 dele væk.

Gamle skud afkortes til ønsket længde. Sideskud på gamle grene afkortes til 3-5 nye skud.

Generel beskæring af roser

Ovenstående gælder for storblomstrede roser, bunddækkeroser, buketroser, renæsance sorter og engelskeroser. Klatreroser og buskroser skal beskæres på anden vis, hvilket må blive et andet bloginglæg om beskæringaf klatreroser og beskæring af buskroser

I forhold til formning af roser, så skal det desuden pointeres, at beskæring af roser altid bør ske over et udadvendt skud. Målet med beskæring er at sikre en harmonisk plante, med grene til alle sider og uden grene, som krydser eller hviler på hinanden

Beskæring af roser bør desuden gøres med en ren saks – gerne vasket i atamon inden, for at dræbe bakterier.

Et godt råd er at have en saks, som kun bruges til beskæring af roser – for ikke at sprede bakterier og svampe fra andre planter til dine roser.

Af samme årsag, så husk at smid beskæringsaffald fra roser i skraldespanden. Rosenafklip skal ikke på komposten.

Endeligt er det blot at huske. Roser vokser. En forkert klippet gren kan godt nok ikke limes på igen, men rosen skal nok vokse videre – og næste år, kan du rette fejl. Lad værre at være bange for beskæring af roser. Beskæring af roser er gjort langt mere besværligt, end det er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *