Tryk "Enter" for at gå til indhold

Formering af roser med stiklinger

Det tager tid, men er hele ventetiden værd. Og det er fantastisk sjovt at stiklingeformere roser – skønt at have roser i haven, som man selv har fremavlet.

Roser i planteskolen

I forlængelse af gårdagens post om vores formering af stauder i planteskolen, så skal der også lige nævnes roser vi er ved at lave ved at stiklingeformere roser.

De kommer også snart ud i planteskolen, men står nuværende inde skuret – for at sikre højere temperatur, for at rødderne kan etablere.

Læs om planteskolen her

Stiklingeformere roser

At stiklingeformere roser er en langsommelig proces. Vi startede tilbage i efteråret, hvor vi klippede de nye lange skud af havens roser. Disse blev lavet til stiklinger, som siden i en plastpose.

Læs om at tage stiklinger af roser her

I første omgang stod plastposen med stiklingerne under en busk i haven – i skygge for middagssolen, men med mulighed for morgensol og aftensol.

Da det bliv frost udenfor, flyttede vi plastpose med stiklingerne ind i skuret. Her står de fortsat, men skal flyttes i planteskolen i løbet af 1 måneds tid.

Vigtigt ved formering af roser

Det vigtigste, når man vil stiklingeformer roser, er at de nye stiklinger ALDRIG må tørre ud. Desuden skal der helst ikke vand på bladene, da det kan skabe svamp.

For at undgå udtørring er det derfor vi bruger en plastpose, til at have potterne i. Lige efter vi have taget stiklinger af roserne i efteråret var posen lukket omkring potterne. Og sådan var det også den først tid i skuret. Samtdigt med at det er blevet varmere udenfor, så har vi fjernet posen fra krukkerne – således at posen kun omslutter krukkerne og derved mindsker udtørring.

Tror vi har vandet 1-2 gange. Ellers har plastposen sørget for, at der ikke er sket fordampning af vandet i jorden.

Pleje af stiklinger af roser

Endnu en vigtig ting ved formering af roser, er beskæring.

Nå ja! Og selvfølgelig fjerne døde og visne grene, såvel som stiklinger. Tror vi har måtte fjerne 3 stiklinger, som der var gået råd i.

Det kan virke helt tåbeligt at tale om beskæring af roser, når det kun er stiklinger. Det er dog yderst vigtigt! Og tiden er til det nu. Roserne er nemlig begyndt at skyde, hvilket er tegn på vækst.

Vækst betyder at stiklingerne har etableret rødder, trods stadigvæk ganske små – og for at sikre korrekt brug af energi, såvel som sikre sunde planter, skal rose stiklingerne nu beskæres.

Beskæring af roser

At kalde det beskæring af roser er måske også lidt vildt. Det, som det handler om, ved beskæring af roser – når vi taler i forbindelse med at stiklingeformere roser – er at fjerne bladene.

Rødderne skal naturligvis ikke bruge energi på at holde liv i de grønne blade, men skal bruge alt kraft på at sætte rødder og lave ny vækst.

Det er desuden i bladene på roserne, at svampespore, plantesygdomme o.l. overvintrer. Det er derfor enormt vigtigt at fjerne sidste års blade fra roser, hvis man vil sikre sunde roser. Og dette gælder især også, når man er igang med at formere roser med stiklinger.

Nip derfor alle blade af. Det vriker voldsomt og helt forkert, men det er nødvendigt for plantens trivsel.

stiklingeformere roser hjemmedyrkede hjemmelavede dyrkning stiklinger

Efterfølgende er der ikke meget tilbage at se. Udover nogle ganske få nye skud – og sådan skal det være.

Nu får potterne lige 3-4 uger mere her i skuret – også bliver de flyttet til planteskole. Samtidigt skal stiklingerne pottes om, så de får hver deres potte at vokse sig store i.

Nuværende ser det ud til at blive til 12 nye roser. Der er sat 15 stiklinger, så at 12 er i vækst er super godt. Kan tilføje at roserne er af typen persiske roser. Vi har flere persiske roser i haven, men har flest engelske roser. Vi er dog rigtigt glade for persiske roser, da de dufter kraftigt og er meget naturlige – minder meget om små udgaver af hybenroser, men i langt flere forskellige farver.

Persiske Roser

Persiske roser er desuden sjældent ensfarvede. Ligesom der på samme rose kommer forskellige farvenuancer af samme farve – det ser vældig flot ud, når en persisk rosenbusk er dækket af foskellige farvede rosenblomster.

Der får dog nok lige noget tid før disse stiklinger er klar til at plantes ud i haven. Det tager gerne 2-3 år fra stiklingerne er taget førend man har en plante, som er værd at plange ud i haven. Det at formere roser ved stiklinger er altså en langsommelig proces, men kræver ikke meget arbejde – det meste er ventetid.

2 Kommentarer

 1. Jørn Odsgaard
  Jørn Odsgaard 28. januar 2020

  I hvor mange led, fra hovedplanten, kan man tage stiklinger af en rose.
  Jeg er ude i 4 – 5 led og det blev en vild rose mede rødlige stængler og ingen knopper

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 28. januar 2020

   Hej Jørn

   Har egentlig brugt samme fremgangsmåde, som ved pelargonier – at topskud giver bedste planter.

   Og det har fungeret fint her. Altid lavet mere end én stikling pr rosengren. Klipper lige toppen af, fjerner blade også er det det 🙂

   Helt og lykke 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *