Kartofler, palmekål, løg, hvidløg, knoldselleri og krydderurter – ja sågar kyllingen – er fra haven. Tilsat en halv flaske rødvin og der er lavet kylling i rødvin. Også kaldet Coq au Vin.
Kylling i rødvin – Coq au Vin
Egentlig forkert at sige kylling i rødvin. Helt præcist er det hanekylling i rødvin, når der er tale om den franske ret, Coq au Vin. Og på sådan en regnvejrs søndag, så skal der forkæles med lække simremad.

Trods regnvejr, startes med en tur i køkkenhaven efter palmekål og knoldselleri. Derefter en tur i vinterforrådet i stalden og hente løg, hvidløg og gulerødder.
Løg og hvidløg er tørret, så holder fint. LÆNGE. Gulerødder gemmer vi i kasser med sand – fungerer fint.
Der hentes også kartofler, men til kylling i rødvin bruges ikke kartofler. Kartoflerne er blot, som tilbehør – og her kunne også serveres ris, pasta eller hvad man foretrækker. Ovnbagte kartofler er dog, klart at anbefale.
Opskrift på kylling i rødvin – opskrift på Coq au Vin
- 1 hanekyling – kylling kan bruges
- 3-4 gulerødder
- 1 løg
- 3-4 fed hvidløg
- 1 knoldselleri
- 500 gr kål – palmekål, grønkål, hvidkål.
- 1/2 flaske rødvin
- 1/2 liter vand
- 4 nelliker
- timian
- laurbær
Tilberedning af Coq au Vin
Tilberedningen af kylling i rødvin, Coq Au Vin, er ganske nem. Tiden ligger i simretiden på komfuret.
Start med at parter hanekyllingen i lår, ben, bryst, vinger.

Vi bruger en hanekylling fra haven, som netop er slagtet fra et par uger siden. På sådan en hjemmeavlet hanekylling er brygstet ikke så stort. Har man købt en kylling, så kan det være at brystet skal skæres i 2-3 stykker.
Læs om slagtning af kylling her
Salt kødet og brun det af i en stegegryde. Imens rengøres og snittes alle grøntsager.

Når kyllingen er brynet af i gryden, så tages kyllingen op. Dernæst hældes alle grøntsager, undtagen kål, kål i gryden.
Jeg bruger palmekål. Palmekål får en fantastisk flot grøn farve, når tilberedt. Desuden har vi endnu massevis af palmekål i haven. Grønkål kan dog også fint bruges, eller blot hvidkål.
Efter grøntsagerne har fået lidt tid i gryden, så drysset med en spiseskefuld mel og rødvin, vand og krydderier tilsættes. Kyllingen lægges i gryden igen.

Når det hele begynder at koge, så tilsættes kål – drysses blot henover, så kål i første omgang blot dampes. Sidenhen vendes det ned i retten, hvor det hele koger videre sammen.

Det er egentlig det. Det er virkelig nemt at lave kylling i rødvin – altså Coq au Vin. Ingen grund til at være nervøs for at springe ud i denne franske ret, Tilføjes skal desuden, at kylling i rødvin smager virkelig godt – en ret med rigtig god, kraftig smag.
Ovnbagte kartofler
Til kylling i rødvin hører sig ovnbagte kartofler. Kogte kartofler dur selvfølgelig også, ligesom kartoffelmos også gør. Ris kan selvfølgelig også bruges, hvis man foretrækker det.
Jeg lavede dog ovnbagte kartofler. Det synes jeg, hører sig til – og vi har endnu massevis af kartofler fra haven, gemt væk i stalden.
Kartofler fra haven smager desuden langt bedre. Ved ikke, hvad det er. Kartoflerne smager bare mere af kartofler og langt mere friske – trods det snart er mange måneder siden, at vi gravede kartofler op.
Til ovnbagte kartofler bruger jeg King Edward – en rigtig skøn fast kartoffel, som er helt hvid.
Kartoflerne skrælles, koges i 3 minutter og lægges i et ovnfad.

Nu laver mange den fejl at hælde olie over – eller endnu værre at drysse med salt og krydderier. Lad værre! De let kogte kartofler skal blot i en 200 gr varm ovn i 10-15 minutter.
Kan undlade at koge, men så er får man ikke den samme bløde indre. Undlades at koge, så er tilberednings tiden den dobbelte – og igen, uden salt og olie i første omgang.
Først herefter hældes olie over og drysses med salt. Tilbage i ovnen 10-15 minutter igen og de lækreste pommes-frites agtige ovnkarofler er klar til servering, som tilbehør til kylling i rødvin.

Velbekom! Og rigtig skøn søndag.