Varm kompostering er lidt af en videnskab. Perfekt “legeplads” for nørder, der ikke er bange for arbejde. Det er især hårdt arbejde, at stikke kompost om – hvilket det er tid til nu!
Stikke kompost om
Det hedder sig at stikke kompost om, når man vender komposten.
Jeg må sige, at jeg ikke kender årsagen til formulering “stikke kompost om“. Måske det kommer fra at oftest bruger en greb, som man stikker ind i komposten – for at vende komposten over i et nyt kompost kammer eller kompostbeholder.
Jeg ved dog, hvad pointe er. Eller rettere sagt pointerne, for der er flere fordele ved at stikke kompost om.
Først og fremmest handler det om at få vendt komposten, hvilket fremmer komposteringen.
Dernæst handler det om at komposten luftes og løsnes, så der tilføres ilt. Dette er ligeledes med til at fremme komposteringen, men har også den fordel at det fremmer udvilingen af bakterier – bakterier har behov for ilt.
Endeligt – og vigtigt – handler det om at få skabt den bedst mulige kompost.
Bedste kompostering ved at stikke kompost om
Tidspunktet for at vende komposten er ingen videnskab. Når komposten er fuld, så er det tid.
Og dog! Dimensioneringen af ens kompostbeholder bør være, så man får fyldt komposten hver 6 måned – eller oftere.
Dernæst bør man koordinere tidspunktet i forhold til, at komposten er fyldt med lige dele grønt og lige dele brunt. August og februar plejer vi at sigte efter, til at stikke vores kompost om – dermed passer det nogenlunde med lige fordeling af grønt og brunt fra haven til komposten.
Martin har netop bygget en ny kompost i træ med 3 beholdere side om side. Det vil lette arbejde noget fremover, med at vende komposten.
Læs om vores hjemmelavede kompost i træ
For nu, bliver det dog til nogle ture frem og tilbage med trillebøren. Den gamle kompost står nemlig i den ene ende af haven, hvor den nye kompost er placeret i den anden ende af haven. TAK, Martin!
Ej. klager ikke! Det var planlagt. Og det er en fantastisk kompost, som Martin har bygget. Den bliver vi glade for.
De tre kamre – kompostbeholder om man vil – i den nye kompost er delt af brædder. Brædderne kan dog fjernes imellem de tre rum, så det bliver super let at vende komposten.
De tre rum gør desuden, at vi altid kommer haveaffald i midterste rum. I august og februar vendes komposten til henholdsvis den ene, eller den anden, side. Ganske nemt. Og super praktisk.
Idag fyldes dog i venstere kompostbeholder – jeg er jo netop ved at vende komposten, fra den gamle kompost.
Herligt arbejde! Det giver varmen. Det er desuden enormt dejligt at opleve komposteringen. Der er virkelig bare noget imponerende og yderst fascinerende over kompostering. Det lyder måske temmelig nørdet – hvorfor overskriften – men det er da vildt, at ens affald forvandles til fantastisk lækker kompost.
For ikke at sige, sidenhen at forvandles til kvalitets muldjord til haven og dermed bedre vækst for havens planter. Det er ligesom den fulde jord-til-bord oplevelse, at kunne lave sin egen kompost.
OBS! Kun varm kompostering
Nu der er ved at gå kompost-nørd og selvforsynings-nørd i dette blogindlæg, så lad det lige blive pointeret. Det er KUN ved varm kompostering, at man skal stikke sin kompost om.
Varm kompostering er den bedste metode til at lave kompost. Kold kompostering og kompostering med kompostorme efterlader temmelig mange ukrudtfrø, såvel uønskede bakterier i komposten.
Varm kompostering er noget mere arbejdskrævende, da komposten skal vendes, men resultatet er næsten helt fri for uønskede ukrudt, frø og sygdomsbakterier.