Det er egentlig ikke nogen kunst at få et flot bed hele året. Og det behøver ikke kræve ret meget arbejde
Planlægning af et flot bed
Jeg er med i en del facebookgrupper om blomster, have og haveliv. Jeg virkelig nyder at have min facebook bombarderet med blomster og haveprojekter. Ikke mindst er det utroligt inspirerende at se, hvad andre gør og har af ideer.
Skal ingen hemmelighed være, at jeg har et helt kartotek på min computer med inspirationsbilleder – især fra facebook. Bruger dem ofte, når jeg skal planlægge et nyt bed eller tænker haveprojekter. Naturligvis kun, som inspiration. Intet er så kedeligt, som gentagelser.
Størst inspiration til haven henter jeg dog mest fra havebøger. Facebook er oftest alt for “hurtig”. Hvorimod en havebog bøde får nævnt sorter, blomstringstid, dyrkning osv. osv.
Førhen var post-it stor del af min måde at læse en havebog. Idag bruger jeg bare min telefon og tager billeder – igen til en mappe på computeren med inspirations billeder.
Fortiden er det især køkkehaver, som jeg henter inspiration til. Vi er nemlig ved at anlægge køkkenhave her på Nymølle. Og trods, ikke lige en køkkehavebog, så har jeg hentet været meget glad for Cottage haver af Claus Dalby, som jeg tidligere har nævnt.
Nå! Det var meget snak om facebook og inspiration. Pointen er at der fortiden er mange spørgsmål i diverse facebook gruppen om råd til ændring, anlæg eller forbedring af havens bede.
Hjælp og inspiration til et flot bed hele året
Så sent som den anden dag, kom jeg med et par råd til endnu en – måske ny – haveinteresseret. Corona har virkelig fået mange til at få interesse for haven. Herligt.
Nu skal jeg ikke lyde, som større ekspert end jeg er. Har trods alt kun været igang med min egen have i 3 år.
Faktisk 3 år og 5 dage, netop idag. Flyttede ind på Nymølle 1. maj 2017. Sikke meget er sket siden dag. Kæmpe forandring, som er sket med haven. Og vi er kun lige begyndt…
Sandt, så skal tilføjes en barndom med have for mine forældre. Og lidt mere end 20 år med interesse for have, såvel læsning, noteskrivning og gemmen af inspirationsfotos – før jeg fik min egen have, her på Nymølle.
Har jeg været et mærkeligt barn? Måske. Fodhold havde i hvert fald ikke min interesse. Og trods computer spillet “The Sims” en tid fyldte meget, så har computerspil nu heller aldrig rigtig været mig. Jeg brugte dog en del tid på at læse om haver. Havenyt.dk har jeg læst flere gange, fra ende til anden – fra den website dukkede op for 18 år siden.
Jeg tillod mig altså at komme med lidt råd, til en der søgte hjælp til at anlægge et nyt bed. Ønsket var et flot bed hele året. Spørgsmål gik i retning af plantemåde, stil og planteafstand. Og mit råd og svar inspirerede til dette blogindlæg.
Min guide til et flot bed hele året
Vigtigst i planlægning af et flot bed til haven er at droppe besøg på planteskolen.
Naturligvis kun i første omgang. Skal bestemt ikke fraråde brug af vores flotte planteskoler her i Danmark 🙂
Hvad der er flot på planteskolen er dog netop, hvad der er i sæson nu og her. Med et ønske om et flot bed hele året, så dur det ikke kun at fylde et bed med blomster der er skønne i maj.
Start istedet planlægning af et nyt bed til haven på et stykke papir. Eller rettere sagt i haven. Få målt bedet op, tegn det ned. Og beslut hvornår bedet skal være flot.
Et flot bed hele året siger sig selv, at det er årets 12 måneder.
Mange tænker måske det er umuligt. Det er det dog ikke, når man kombinerer vinterblomstrende buske, såvel stauder, forårløg og roser. Her på Nymølle har jeg skabt et pink staudebed med blomster 365 dage om året – naturligvis i pink, på nær 14 dage i marts, hvor bedet er dækket af hvide krokus. Læs om det pink staudebed her
Der er dog ingen grund til at planlægge blomstring i juli, hvis man alligevel – normale år, uden corona – er rejs væk hele juli på sommerferie. Så start med at planlæg hvornår blomstring ønskes. Og begynd dernæst at planlæg hele bedet med de blomster der ønskes – naturligvis med fokus på at sikre blomstring hele blomstringstiden.
Eller tænk måske buske – måske formklippe buksbom – ind i bedet, som kan skabet et flot bed i vintermånederne. Et flot bed hele året behøver jo ikke være kun blomster. Buske kan sagtens bidrage til en flot bed, trods ingen blomster. Vores flammebed er f.eks. rødt og gult hele vinteren takket være cornel – de røde og gule grene skaber en smuk kontrast til de visne stauder, så flammebedet også er “tændt” i vintermånederne.
NEMT flot bed hele året
Skal jeg, inden jeg slutter dette blogindlæg, komme med en guide til at lave et nemt bed i haven, som er flot hele året – eller i hvert fald største delen af året. Og et bed med virkelig lidt vedligeholdelse, såvel et bed, der vil passe ind i de fleste haver – og nemt kan tilpasses ens egen stil i form af farver – så skal vi ud og tænke i “fy-ordet” monokultur.
For lige at redde den med monokultur, så er det ingen skade at tænke i ens blomster for et bed – når man blot sørger for at variere ens forskellige bede, hvormed der skabes variation for insekter og dyreliv.
Monokultur er fantastisk nemt at arbejde med, når det kommer til at planlægge et flot bed. Og afhængig af ens præferencer, så kan farver ændret og blomster varieres – så her er tale om et nemt bed til haven, som sagtens kan kopieres (gentages i enhver have, rettet til efter ens egne farver og præferencer)
Flot bed uden stauder
Trods stauder er populære, så er her faktisk tale om et staudefrit bed. Et årige sommerblomster står for den længste blomstring. Her i haven er det mamelukker, som er arvet fra min farfar.
Dertil kommer vintergækker, 3 forskellige tulipaner og prydløg. Dermed sikres blomstring fra februar og indtil midten af oktober. November, december og januar står bedet med bar jord.
Nu og her er det Exotic Emperor – den anden af bedetes tulipaner, som blomstrer. Blomstringen synger på sidste vers – og overtages snart af Queen of Night. Inden da har bedet været pyntet med den tidligere tulipan Purissima, som blomstret fra midt marts – og inden da vintergækker, som dækkede hele bedet fra februar.
I løbet af maj, så tager jeg en håndfuld frø og drysser imellem tulipanerne. Det er mameluk frø, jeg sår. De spirer frem i løbet af 2-3 ugers tid og dækker hele jorden, så tulipanerne kan visne ned i skjul af de fremspirede sommerblomster. Alt imens blomster prydløg fra slut maj og indtil slutningen af juli.
På fotoet ovenfor kan ses, at prydløg allerede er godt på vej i bedet. Det ses også at vintervækker er ved at visne ned, i skjul af bladene fra tulipanerne.
Når prydløg er færdig med at blomstrer, så står de med smukke frøstande indtil midten af juli. Derefter klippes frøstandende væk. Og herfra blomstrer mamelukkerne – sår endnu en portion mamelukker i slutningen af juli, som spirer frem og blomstrer fra slut august.
I oktober fjernes alle mamelukker – og bedet står nøgens vinteren igennem.
I tvivl om arbejdsbyrden for et sådan bed? Genlæs lige teksten igen. Og vær opmærksom på, hvilke opgaver jeg nævner. Det handler blot om at så 2 gange, fjerne frøstande fra prydløg og fjerne mamalukker i oktober. Dertil kommer ganske lidt lugearbejde, da bedet størstedelen af året er dækket af MASSEVIS af blomster – det vigtige for at dette bed bliver flot er nemlig at plante og så tæt.
Det bliver virkelig ikke nemmere. De nævnte tulipaner er forresten flittige til at komme igen år efter år.