Tryk "Enter" for at gå til indhold

Beskæring for flere blomster NÆSTE år

Beskæring og klipning af forsythia skal gøres nu, her i maj – straks efter blomstringen er overstået. Gevinsten er mange, mange, mange flere blomster næste år.

Ofte glemt, men vigtig for mange blomster på forsythia

Forsythia blomster KUN på nye skud. Forstået på den måde, at de skud forsythia sætter denne sommer, det er de skud der værer blomster næste forår.

Klipning af forsythia er derfor en årlig tilbagevendende opgave til maj måned – oftest i maj, at forsythia er afblomstret.

Mange glemmer desværre klipning af forsythia. Det kan da også virke temmelig voldsomt at foretage en kraftige beskæring, straks efter blomstring – og derved fjerne alle grene, som netop har blomstret.

Det er dog vigtigt!

Uden klipning af forsythia, så bliver planten nøgen på de gamle grene. Det er synd!

I gamle haver kan ofte ses store buske af forsythia, hvor alle de nederste grene står helt nøgne og kedelige. Det ligner næsten at busken er død i 70% af planten – og kun lever i toppen, hvor blomster og grønne blade er.

Beskæring og klipning af forsythia behøver dog ikke være helt så voldsom, at man klipper busken ned til jorden – altså ganske enkelt tager en motorsav og klipper busken ned til 20-30 cm over jorden. Der er en mildere måde at foretage årlig foryngelse af forsythia på – mere korrekt måde, vil jeg næsten sige.

Korrekt klipning af forsythia

forsythia beskæring

Metoden her til klipning af forsythia er lidt mere besværlig, da man skal ind og kravle i busken – og udvælge de rigtige grene. Resultatet er dog en langt smukkere busk, såvel en højere busk med blomster på hele busken.

Endnu en gevinst er langt bedre grene til drivning i vintermåneder. Det bruger vi i stor stil. I januar og februar, hvor der ingen blomster er til buketter – ja, så bruger vi forsythia grene. 3-4 dage indenfor, så blomstrer grene. Læs om drivning af grene til buketter

Metoden handler om at beholde efterårets grene – altså de yngste grene. Måske lidt svært at se på billedet, når man står med hovedet i busken, så er det dog lige til.

Klip alle de brune grene væk – altså de grene, som har mørk bark, rigtig bark om man vil.

Undlad at klippe de lysebrune og lysegrønne grene. Det er de grene, som er skudt frem i efteråret. Og i dem er der rigtig god energi, til at sætte MANGE sidegrene i løbet af dette forår og sommer – og dermed skabe en tættere, såvel højere busk.

klipning af forsythia

Efter klipning af forsythia, hvor efterårsgrenene efterlades, så har man endnu en “busk”. En noget fortyndet busk i forhold til før jeg gik igang med saksen. I løbet af den næste måned, så sker der dog meget. Forsythia busken vil begynde at skyde voldsomt – og inden udgangen af juni, så står her en stor grøn og flot busk. Klar med rigtig, rigtig, rigtigt mange helt nye grene, som vil blomstre til foråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *