Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det ER et blad – ikke et bær…

De fleste kender laurbær. Mange bruger de tørrede laurbærblade i madlavning. Frisk laurbær smager dog endnu bedre… og kan ganske nemt dyrkes i haven.

Ægte laurbær – Laurus Nobilis

Egentlig sjovt at det hedder laurbær, når det er bladene vi bruger. Jeg ved faktisk ikke engang om laurbær sætter bær – gør den nok, siden navnet. Det er nu også urelevant for pointen og dette blogindlæg.

Min pointe er en opfordring til dyrkning af enge laurbærblade til madlavningen. Friske laurbærblade smager virkelig meget, meget, meget bedre end de kedelig tørrede laurbærblade fra supermarkedet.

Dyrkning af laurbær er faktisk også ganske nemt.

Med den store mode i at plante laurbær, som hækplanter – altså kirsebærlaurbær – så vil jeg lige fremhæve vigtigheden i at vælge ægte laurbær til haven.

Kirsebærlaurbær er giftig! Kirsebærlaurbær må endelig ikke bruges i madlavning, trods bladene ligner de tørrede laurbærblade…

Ægte laurbærblade stammer fra planten Laurus Nobilis.

Dyrkning af laurblad i haven – eller korrekt dyrkning af laurbærblad

Det er virkelig nemt! Planten vokser normalt under varmere himmelstrøg, men laurbær tåler alligevel en del frost. Vi har planten i en stor potte, som vi stiller indtil husmuren om vinteren.

Kan tilføje, at krukken står på en nordvendt væg – så ikke det varmeste sted, hvilket vist beviser laurbær-planten nemt tåler kulde. Havde været varmere, om vi placerede ved en sydvendt væg – i vores have ville den dog få mere blæst her.

Langs husmuren står planten også mere beskyttet mod for meget nedbør, såvel mod vinden. Netop vinden er vores erfaring, at der er det største problem. Så stil planten et sted i læ, så klarer den nemt en dansk vinter.

De sidste par nætter har vi haft minus 7 og minus 8 graders nattefrost. Og temperaturen udenfor nu og her, er minus 5 grader. Det er vist sjældent at vi i Danmark kommer ret meget længere ned end det.

I krukken er plantet flere små laurbærplanter. Købte en potte på planteskolen, hvor der vist var 10-15 små planter i. Betalte 30 kroner for planten, som ikke var meget mere end 10 cm høj. Nu to år senere, så har vi næsten en lille busk.

Når planten er vokset mere til, så er planen at jeg vil plante hver enkelt plante ud i hver sin potte – og derfra forsøge at få klippet planterne til. Tanken er at få lavet en masse små opstammede træer, som kan stå i køkkenhaven – som smukke grønne planter hele sommeren.

I får kommer krukken her vist bare ud og stå i krydderurtehaven, hvor den kan gøre selskab med alle de andre krydderurter.

Læs om vores krydderurtehave her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *