Tryk "Enter" for at gå til indhold

Kærlighed til aspargesbedet

Her i efteråret skal aspargesbedet have fyldt mere jord på. Egentlig forkert at tale om jord til asparges. Asparges trives bedst i sand. Derfor vores aspargesbed tilføres store mængder sand.

Topdressing med jord til asparges

Rune skrev i sidste uge et blodinglæg om jord til rhododendron — ny topdressing til rhododendron – for at holde jorden sur, så vores rhododendron planter trives.

Læs om jord til rhododendron er

Uden at det hele skal handle om jord og jordforbedring, så vil jeg idag pointere vigtigheden i den rigtige jord til asparges. På samme måde som rhododendron – ja sågar alle havens bede – har stor glæde af en løbende topdressing, så gælder det også for aspargesbedet.

Når det kommer til asparges, så er det dog temmelig forkert at tale om jord til asparges. Asparges er strandplanter og trives bedst i en meget sandet jord.

Her på Nymølle har vi en god lerjord og muldjord. Det kan asparges slet ikke lide. Derfor tilføjer vi massevis af sand til vores asparges bed.

Mange vil anbefales 50/50 fordeling af sand og jord til asparges. Det kan også fint fungere. Nu er det dog sådan at de færreste har fri adgang til massevis af sand. Derfor, når der nu alligevel skal hentes sand, så kør 100% sand til aspargesbedet. Dermed slipper man også for at skulle stå og blande sand og jord, før det hældes på aspargesbedet.

Planting af asparges

Da vi plantede vores asparges, så skal det retfærdigt dog siges, at vi brugte 50/50 af sand og jord til vores asparges bed. Dengang havde vi jo også netop gravet jorden fri. Lagt jorden til side, som man korrekt skal gøre – til løbende påfyldning.

Det var altså ganske nemt at stå og indarbejde sandet i jorden.

Læs om planting af asparges her

jord dyrkning asparges køkkenhave

Nu er alt jorden, som var gravet væk, påført igen. Vores aspargesbed stortrives. Der mangler dog endnu 5-10 cm jord til vores asparges bed. Det kommer på i ren sand, hvilket også hjælper med til at holde ukrudt væk.

Ukrudt gror bare ikke godt i sand. Så ved planting af asparges i sand, så mindskes vedligeholdelsen af bedet. Ukrudt bør desuden håndluges, for ikke at beskadige planterne.

Fra ovenstående foto kan det desuden tydeligt ses at jorden allerede er meget sandholdig. Jorden er helt grå, sammenlignet med de kvadratiske bede i baggrunden. Bemærk desuden, hvordan alle de mange asparges vælter op af jorden. Inden længe begynder de at visne, så aspargesbedet får de flotteste efterårsfarver.

Fotoet ovenfor til venstre viser aspargesbedet frø vi har fyldt sand på. Fotoet til højre viser aspargebedet efter vi har kommet 5-10 cm sand på bedet. Det er årets sidste arbejde med vores asparges. Nu skal bedet klare sig selv. Når vi kommer til februar, så klippes alt væk – ligesom man vil gøre med et staudebed. Også er bedet klar til en ny sæson. Først sæson, hvor vi skal smage – lige efter plantning handler det om at planterne gror til, så derfor høstes ikke af et ny anlagt aspargesbed.

Glæder os til at smage!

Forresten. Til de interesserede, så er sorten Gijnlim – en god og holdbar sort, som giver et godt udbytte. Vi har købt planterne fra Laubergs Planteskole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *