Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det er vigtigt. Og det stopper aldrig…

Løbende tilførsel af god jord til haven er nødvendigt for sunde planter. Måske faktisk det vigtigst element for at sikre sunde planter – ligesom gødning og vand.

Jord er IKKE BARE jord!

Indrømmet. Vi har meget fokus på jord til haven, fortiden. Lover dette bliver det sidste blogindlæg om jord, for nu og her.

Jord til haven er dog “bare” en af de ting, som man igennem havearbejdet hurtigt lærer er fuldstændigt nødvendigt. Måske det i første omgang tages forgivet.

Når man først kommer igang med havearbejde, så lærer man hurtigt, at jord ikke “bare” er jord. Der er rosenjord, rhododendronjord, muldjord, havejord, pottejord, såjord og alt muligt andet jord.

De fleste vil i starten formentligt tænke, jord er bare jord. Det lærer man altså virkelig hurtigt, at det ikke “bare” er. Man lærer også meget hurtigt at gødning og vand er vigtigt, men alligevel kun kan gøre lidt. Vigtigst er ordentligt jord til haven.

Man lærer også hurtigt, at god jord til haven, er et fortsat fokus – og en forsat investering – for at holde haven flot. Helt præcis sikre sunde og flotte planter.

Vand til haven – og vanding af blomster

Nu fik jeg lige nævnt “investering”. Og må nok indrømme at jeg i min start, som haveentusiast tænkte vand og gødning var den fortsatte investering. Rookie mistake!

Vanding af blomster er hurtigt løst ved opsamling af regnvand. Der findes mange smarte løsninger. Der findes også mange smukke løsninger, som kan kobles til et nedkøbsrør – en tønde, som opsamler regnvand.

Vi har nedgravet en stor vandtank i haven. 2,5 kubikmeter vand samler vi op. Det passer fint til det meste vanding af haven. Og vi har allerede tjent den hjem i sparet afledningsafgift og vandregning. Læs nærmere om vores vandtank her

Opgaven med vanding af haven er pludselig ikke længere noget, som koster penge. Nu tager det bare tid. Gødning er også hurtigt løst med en kompost. Dermed slipper man også for alle turene afsted med haveaffald.

Retfærdigt skal det dog siges. Vi gøder stadigvæk haven med gødning. Vores kompost bidrager kun med kompostjord. De penge vi bruger på gødning er dog peanuts. Skal virkelig ikke meget gødning til – og gødning er ganske billigt.

Jord til haven

Der vi fortsat investerer penge – og et punkt vi ikke kan se løsning på – det er god jord til haven.

Virker fjollet at tale om god jord til haven, når haven netop består af massevis af jord. Det er dog nødvendigt med løbende tilførsel af ny jord for at sikre sunde planter.

Løsningen er naturligvis at udvide komposten. Vi skal dog også lige have haveaffald nok, til at kunne fulde komposten. Det har vi ikke. Derfor plejes haven med løbende tilførsel af ny jord til haven. Og det virkelig udretter mirakler! Hvor der tidligere intet ville gro, gror – og trives – planter, blomster og grøntsager.

Endnu en fordel ved at have løbende fokus på jord og jordforbedring er at vand og gødning arbejder langt bedre. En god jord holder på vandet, og med en god jord optages gødning bedre i planterne.

Selv en kompakt lerjord, som vores – eller sågar en kedelig sandjord – kan med tilførsel af ny jord, forvandles til en god og næringsrig plantejord.

Afhængig af jord, så ER forskellig jord også nødvendigt. Tag bare rhododendron, som foretrækker en sur jord – derfor rhododendron jord. Eller tag asparges, som foretrækker en meget sendet jord. Derfor speciel jord til asparges i køkkenhaven. Så nej! Jord er virkelig ikke bare jord!

Her i efteråret er vi igang med at give ny jord til en del planter. Trods de fleste planter har størst glæde af ny jord om foråret – især staudebedet får 3-5 cm topdressing før den næste sæson. En del planter har dog stor glæde af ny jord her i efteråret.

Vores Rhododendron har fået ny rhododendron jord, træerne langt alleén har fået ny jord og nu er turen kommet til alle bærbuske.

Jord topdressing solbær hindbær

Bærbuskene har stor glæde af et lang ny jord her i efteråret – sensommeren om man vil – da det er nu, at næste års skud vokser frem. Den nye jord beskytter desuden planterne igennem vinteren, så planterne kommer bedre fra start til foråret.

Tilføjer lige. Hindbær giver vi først ny jord i februar eller marts, før næste sæson.

Jord til krukker

Nu vi taler om jord til haven, så er jord til krukker også nødvendigt at nævne. Her kan virkelig tale om en løbende investering. Når vi planter krukker til – Martin har efterhånden temmelig mange krukker, især til tulipaner – så bruger vi altid ny jord.

Der sælges godt nok pottemuld, som er en lækker løs jord – og oftest indeholder spagnum, så det holder godt på vandet. Her bruger vi dog almindelig god jord til haven – også kaldet planteskolejord – for netop at minimere vores forburg af spagnum. Og det fungerer helt super!

Planterne i krukke skal trods alt stå en lang sæson, og har kun jorden i krukkerne at trække på – udover den gødning vi tilføjer. Derfor er det altså vigtigt at have fokus på ordentlig jord til ens krukker, når man planter i krukker. Andet er bare spild af tid. Plus det er bare super ægerligt når ens planter i krukker ikke trives – krukker står jo oftest tættest på, hvor man er. Altså på terassen, ved hoveddøren osv – så lad værre at brug jord fra haven til krukker.

Den brugte jord fra vores krukker ryger på komposten, hvor den får nyt liv – og er med til at gøre kompostjorden mindre kraftig.

Levering af jord til haven

Lang historie kort. Pointen med dette blogindlæg er egentlig at pointere det åbenlyse.

Ikke bare at god jord til haven er vigtigt. Egentlig heller ikke, at der hurtigt bruges mange penge på jord til haven, jord til krukker, jord til forskellige planteforhold osv osv.

Netop at jord til haven sælges til MEGET forskellige priser. Sådan gælder det vist for alt, det er jeg klar over. Når det kommer til jord, så er priserne dog MEGET forskellig – trods kvaliteten er det samme.

Bevars. Der findes forskellige kvaliteter. Og der findes forskellige typer af jord. Jord er trods alt – som jeg har forsøgt at fremhæve – ikke bare jord. Planteskolejord er og bliver dog “bare” planteskolejord. Der altså ikke som sådan de store forskellige. Det er i hvert fald minimalt.

Priserne varierer specielt i forhold til levering af jord til haven. Og når der skal købes større mængder jord til haven – f.eks. til jordforbedring eller topdressing, hvor der hurtigt bruges 1-2 kubikmeter. Og hvor mange vælger at købe jord i bigbags.

Faktisk ville jeg have kaldt dette blogindlæg “den kloge narer, den mindre kloge”. Det retterede jeg dog, da det måske lige er skrapt nok. Jeg er egentlig fan af konceptet med bigbags. Det er bare for dyrt.

Bigbags sælges oftest i 1000 kilo – hvilket hos nogle leverandører svarer til 600 liter, 670 liter hos andre – hvor prisen er 800-900 kr for sådan en bigbag med jord til haven.

Andre steder sælges bigbag med 1000 liter jord, hvor priserne svinger fra 1300 kr til 1500 kr.

Billig jord til haven fra Jem og Fix

Jem og Fix – Danmarks billigste byggemarked – sælger godt nok ikke bigbags, men de sælger god planteskolejord i 70 liters sække. Og kan godt sige, at det er lækker jord! Det er det, vi køber til haven – og det samme vi bruger til krukker.

Jord fra Jem og Fix er desuden billigt. Det billigste jord vi har mødt på vores søgning. En sæk med 70 liter koster 59 kr. Skal ikke meget hovedregning til at regne at 700 liter jord koster 590 kr – altså NOGET billigere end bigbags i 1000 kilo.

Jem og Fix leverer naturligvis også, hvilket selvfølgelig skal tilføjes prisen. Koster 299 kr for levering af én palle med jord fra Jem og Fix.

Vi både henter jord i butikken, når vi lige skal bruge en pose eller to. Vi får dog også leveret jord Jem og Fix – som det ses af headerfotoet her på blogindlægget. Dejlig praktisk når der skal bruges større mængder jord, som f.eks. her i efteråret hvor både rhododendron, træer og buske skal have ny jord.

Fik leveret 20 sække á 59 kr. Plus fragt på 299 kr. alt i alt 1479 kr for 1400 liter jord til haven. Det er billigt! Og fordelen ved at få leveret i sække á 70 liter er at det er SÅ meget nemmere at håndtere og arbejde med. Tager bare én sæk af gangen og forder rundt i haven. Ikke noget med at stå og skovle jorden i en trillebør – som jo vil være nødvendigt, hvis jorden var leveret i bigbag.

For god ordensskyld. Indlægget er IKKE sponsoreret eller betalt af Jem og Fix.

2 Kommentarer

 1. Trine
  Trine 10. september 2020

  Har læst med i noget tid. Nu måtte jeg lige sende en hilsen og tak.

  Tak for endnu et godt blodindlæg. Trods pointen med jord ærgrer mig. Jeg har netop fået leveret en bigbag – 1495 kr – sikke et knokkel at få tømt den og fordelt jorden i haven.

  Når jeg nu pludselig opdater at jeg kunne have fået det hele billigere ved at købe i sække, så det øv. Det skal jeg huske fremadrettet! Tak for den pointering – “af det åbenlyse” – jeg tænkte bare at bigbag allerede var billigst.

  • Rune - Nymolle1900
   Rune - Nymolle1900 10. september 2020

   Hej Trine

   Tak for din “tak” 🙂 Dejligt du læser med og kan bruge vores blog.

   God torsdag! vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *