page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sidste høst fra krydderurtehaven

Her i oktober bør man for de fleste krydderurter stoppe med at klippe af planten – persille er dog undtagelsen. For at være sikker på persille hele vinteren, så høstes alligevel persille til fryseren

Krydderurter fra haven

Jeg er heldig at have efterårsferie, så imens Martin arbejder, så er jeg i haven. Ikke tosset! Og her til formiddag har jeg været ved at høste årets sidste krydderurter.

Kammeratet drillede, så har ikke rigtigt nogle fotos. Desværre. Så dette blogindlæg må mest af alt være en påmindelse om at få høstet krydderurter til vinteren.

For fotos af krydderurte haven se her

Det er nemlig en rigtig god ide at stoppe med at klippe friske krydderuter her i oktober – og lade havens krydderurter få en pause vinteren over, hvor planterne alligevel går i dvale.

Okay! Sandt skal det siges. Jeg tager af og til lidt friske krydderurter fra haven – igennem vinteren. Henter både rosmarin, timian, persille og purløg – altså krydderurter, som ikke visner ned. Jeg begrænser det dog rigtig meget.

Størstedelen de friske krydderurter vi bruger henover vinteren har været en tur i frysen. Samme gælder det, når vi henover vinteren bruger store mængder af krydderurter – det kunne f.eks være persille.

Persille til fryseren

Persille og purløg er undtagelsen til ovenstående. Persille og purløg kan man sagtens plukke hele vinteren. Væksten stopper dog. Vær desuden opmærksom på at ved hård frost, meget vådt vejr eller sne, så klasker persille sammen.

Derfor er det en god ide at høste persille til fryseren, hvis man ikke vil undvære persille. Det vil jeg nødig. Jeg er meget glad for persille – og bruger store mængder persille i maden. Virkelig en herlig krydderurt.

persille krydderurt

Her i oktober klipper jeg størstedelen af vores persille ned. Derved får jeg både persille til fryseren, men der småe nye skud får større fornøjelse af de begrænsede solskinstimer her i efteråret – dermed vokser de hurtigere frem og sikre frisk persille fra haven nogle måneder endnu.

Krydderurter til fryseren

Udover persille til fryseren, så har jeg også høstes estragon, laurbær, rosmarin, timian, salvie og løvstikke. Alt er blevet vasket og kommet i fryseren.

For estragon har jeg desuden kogt en estragon essens, så vi også igennem vinteren kan lave bearnaise – og med frisk estragon fra fryseren, så det næsten ligeså lækkert, som når lavet i sommermånederne med friskhøstet estragon fra haven.

Nå ja! Estragon essens laver også en SKØN dresssing til fisk. Vi får blandt andet hvert nytår torsk med denne dressing. Få opskrift på kold torsk her

Dermed har vi krydderurter fra haven, til hele vinteren. Og kan give planterne en pause vinteren igennem. Salvie, løvstikke og estragon visner desuden helt væk i løbet af vinteren – så vil man gemme til vinteren, så er fryseren en god løsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.