Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forårspleje af krydderurter i krukker

De flerårige krydderurter kræver pleje, ligesom resten af havens planter. Det samme gælder krydderurter i krukker, som netop nu får en kærlig pleje før væksten.

Havearbejde – et evighedsprojekt

En klog ven sagde engang, at vi med vores have har sikret os arbejde i til alle weekender, ferier og til alt vores fritid.

Det lyder næsten, som en dommedags profeti. Det er dog sandt! At holde en have, tager tid. Og der er altid – og vil altid være – noget at arbejde med i haven.

Vi er kun glade for, at der altid er noget at lave – ellers kan det nu også lade sig gøre at have en have, uden det kræver ret meget arbejde.

At holde en have. At holde en velplejet have med mange blomster, frugttræer, køkkenhave, bærbuske og meget græsplæne. Det tager dog tid.

Den tid vi bruger i haven er dog en virkelig fantastisk tid. Skønt at der altid er noget at lave!

Havearbejde kræver tålmodighed

At anlægge en have og arbejde i en have, er dog virkelig også et arbejde, som lærer en om tålmodighed. Der går tid, fra man planter til man kan høste. Og da en have – for de fleste – er en fritidsbeskæftigelse, så sætter tiden også sin begrænsning på arbejdets fremgang.

Vi er ved at anlægge en have, helt fra bunden, her på Nymølle. Det er et spændende og utroligt sjovt arbejde. Og der sker konstant noget.

Vi har fået anlagt frugthave. Vi har fået anlagt bærhave. Vi har fået sat ny hæk. Vi har anlagt et kæmpe pæonbed, ligesom vi har anlagt flere staudebede, rosenhæk og meget, meget mere.

Der er sket utroligt meget på Nymølle, siden vi overtog gården i 2017.

Vi er dog endnu ikke kommet igang med at anlægge vores egentlige køkkenhave. Indtil videre er vores køkkenhave lidt rundt i haven. Vi har haft kartofler i et kommende staudebed, for at klargøre jorden. Og vi har haft jordbær i et rosenbed, før vi kunne plante barrodsroser i efteråret. Vi har haft bønner og ærter, hvor der sidenhen er anlagt en frugthave – netop for at samle næring i jorden til de nye frugttræer, hvilket bønner og ærter er fantastiske til.

Køkkenhaven flytter altså lidt rundt i haven, imens vi forvandler mere og mere af haven til prydhave. Køkkenhaven hjælper os til med at løsne jorden, gøde jorden og kvæle ukrudt i haven. Det fungerer rigtig godt.

Krydderurter i krukker

Vores krydderurter flytter dog ikke rundt i haven. I hvert fald ikke de flerårige krydderurter. Vores krydderurter har vi plantet i krukker. Det er super nemt at dyrke krydderurter i krukker! Det kan kun anbefales!

På sigt skal vores krydderurter – også de flerårige krydderurter – plantes i jorden, som del af køkkenhaven. Derved får vi også plads til langt flere og langt større mængder af krydderurter. Krydderurter i krukker sætter trods alt din begrænsning i forhold til mængden der kan høstes. Det siger sig selv.

Krydderurter i krukker er dog en skøn måde at kunne høste friske krydderurter til maden. Vi er mægtig glade for krydderurter i maden. Rosmarin, timian, merian, salvie, estragon, persille og dild er krydderurter vi bruger rigtigt meget af.

Vi er desuden glade for basilikum, men har ikke rigtig succes med dyrkning af basilikum. Det kræver et drivhus, for rigtigt at fundere – og et drivhus er endnu et af de fremtidige projekter og ønsker til haven.

Plantning af krydderurter i krukker

Når man planter krukker til med krydderurter, så er det en virkelig god ide at vælge en stor krukke. Krydderurter vil gerne have plads og vokser hurtigt.

Sørg desuden for at så tyndt, når der sås krydderurter fra frø i krukker – alt for ofte bliver der sået for tæt, hvormed planten ender med at udkonkurrere sig selv.

Når man planter krukker til med krydderurter er det desuden vigtigt at sørge for god dræning af krukken. Lecasten eller potteskår i bunden af krukke er alt afgørende for sunde krydderurter – ingen krydderurter kan lide at stå i våd jord.

Faktisk gælder det for de fleste krydderurter, at de foretrækker at stå i en sandet og gerne tør jord. Det er især de sydlandske krydderurter, såsom merian, rosamarin, timian o.l. De skal helst have lov at tørre helt ud, før de vandes, og kan med fordel plantes i en jord med 50% sand og sten.

De hjemmehørende krydderurter – nordiske krydderurter vil nogle måske sige – såsom dild, persille og skovsyre, kræver noget mere vandning. Og bør desuden plantes i en god og næringsrig jord.

Gødning til krydderurter i krukker

Krydderurter kræver pasning og pleje med gødning, kalk og beskæring, præcis ligesom havens øvrige planter. Især krydderurter i krukker kræver ekstra meget fokus på gødning og pasning, da krydderurterne kun har jorden i krukken at hente næringstoffer fra.

Kalk skal der også til, både for at sikre at jorden ikke bliver sur.

Vi giver en lille håndfuld kalk i foråret til alle vores krydderurter – samtidigt med at vi giver kalk til græsplænen og havens bede.

Læs om kalk til græsplænen her

Det sker som oftest i marts måned, at vi giver kalk til vores krydderurter. Det er også i marts måned, at vi omplanter krydderurter til større krukker – hvis altså krydderurterne trænger til det. Det er lidt en vurderingssag fra år til år. Hvert tredje år bør krydderurder i krukker i hvert fald omplantes, for at rødderne kan have plads nok.

Senere på på foråret giver vi vores krydderurter gødning. Slut april plejer vi at give gødning førstegang, for at hjælpe krydderurterne i vækst. Derved sikres at krydderurterne har næring og krav til at vokse til store og sunde krydderurter, så vi kan hente massevis af krydderurter til vores madlavning.

Beskæring af krydderurter i krukker

I foråret er det desuden vigtigt at få beskåret de fleste krydderurter. Dette gælder naturligvis også krydderurter i krukker. De fleste krydderurter er nemlig faktisk spiselige stauder – og kræver derfor beskæring, præcis ligesom stauder.

Læs om beskæring af stauder her

Af krydderurter, som skal klippes helt ned – præcis som stauder – kan nævnes salvie, persille og estragon. For timian, rosmarin og oregano skal alt de døde klippes væk – og krydderurterne kan med fordel klippes lidt tilbage, for at fremme ny vækst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *