Tryk "Enter" for at gå til indhold

Julen varer lige til påske…

Det er endnu ikke påske. Ikke desto mindre, så er tid til beskæring af juleroser – og dermed årets første trin i pasning af julerose, så vi kan sikre blomstrende juleroser til jul.

Salg og køb af julerose

Salget af juleroser – Helleborus Niger – boomer i december. Mange køber juleroser til at pynte i krukker foran døren til jul, ligesom mange køber juleroser til at sætte i juledekorationer og vinduerne i juletiden.

Desværre – eller rettere sagt, skandaløst – så smider mange deres juleroser ud, når de er afblomstret i februar. Det er forfærdeligt synd! Og i en tid med fokus på miljø, forbrug og miljøbelastning, så er det da egentlig også et værre forbrugersvineri – i hvert fald, hvis man igen næste jul køber nye juleroser.

Juleroser vil nemlig komme igang. Og det er ganske let at få juleroser til at blomstre til jul igen, hvis man blot sørger for god pasning af julerose.

Pasning af julerose

Er man heldig kan man få juleroser til at blomstre fra starten af december – det kræver drivning af juleroser.

Det lyder måske lidt besværligt, men drivning af juleroser er ganske nemt. Og med god pasning af julerose er det ganske nemt at få ens juleroser til at blomstre allerede fra midten af december – det har vi haft succes med flere gange. Og det uden, at det har krævet noget særligt arbejde.

Læs om drivning af juleroser her

Vælger man ikke at ville bruge tiden på at drive ens juleroser i blomst, så vil juleroser blomstrer i januar – og stå med fine hvide blomster indtil start eller midt marts.

I december, januar og februar kræver juleroser ingen pasning – udover lidt vand, hvis juleroserne tages indenfor. Placeres juleroser i en potte udenfor, så skal de ikke vandes og kræver ingen pleje.

Når juleroserne er afblomstret, omkring midten af marts, så dikterer god pasning af julerose, at planten skal beskæres.

Jeg plejer at beskære min julerose samtidigt med at jeg beskærer havens roser. Det passer oftest fint sammen. Læs om beskæring af roser

Ved beskæring af juleroser er det først og fremmest vigtigt at bruge handsker! Juleroser er giftige. Saften fra juleroser skal ikke på huden! Faktisk er det altid en god ide at bruge handsker, når man passer juleroser.

Beskæring og pasning af julerose

Beskræging af juleroser gøres ganske let. Klip de grimme blade og stængler væk. Mange gange falder de nærmest af, når man let hiver i dem. De pæne blade – og naturligvis blomsterne – skal endelig ikke klippes væk.

Beskæring af juleroser sikrer at der ikke gemmes bakterier og svampesygdomme i planten, som ellers vil give brune og grimme blade, ved næste blomstring.

Efter beskæring af juleroser, så giv julerosen en lille håndfuld kalk. Juleroser foretrækker en kalkholdig jord. Har man sine juleroser i krukker, så er det især vigtigt at give kalk, da jorden ellers bliver for sur og julerosen vil dø.

Og det er egentlig det. Svære er pasning af julerose ikke. Igennem sommeren skal planten naturligvis vandet – og der kan gives lidt gødning i maj. Ellers klarer juleroser sig selv, ligesom enhver af havens øvrige stauder.

pasning af julerose

Pasning af julerose i potter

Vi har vores juleroser i potter. Vi nyder at sætte juleroser foran døren i december. Juleroser bryder sig ikke om at blive plantet om – det gør at plantet kan finde på at springe en blomstring over. I værste tilfælde kan de dræbe planten. Juleroser bør derfor plantes i en krukke – og blive i krukken – hvis man ønsker at kunne flytte en krukke frem til døren til jul.

En ekstra fordel ved at have juleroser i potter er at det letter drivning af juleroser. Potten stilles blot ind i et skur eller garage, hvor det er lidt varmer, i nogle måneder før ønsket blomstring – og voila, sådan kan man sikre at ens julerose blomstrer til december og til jul.

Det største fordel ved at have juleroser i potter er dog, at kunne stille planten væk i de måneder, hvor planten ikke blomstrer. Fra marts og indtil september står vores juleroser bagerst i haven, til september flytter vores juleroser ind i værkstedet – og drives frem til blomst. Fra midten af december flytter vores juleroser til vores hoveddør, hvor de står med blomst indtil slut februar.

2 Kommentarer

 1. Rita Støvring
  Rita Støvring 1. marts 2023

  Hej Rune og Martin.
  Jeg skrev til jer,angående jeg havde sat tulipaner og påske liljer i spande i
  aug mdr.Det er jo nomalt alt for tidligt. Jeg har 20 spande som står i et
  8 kantet hus. Alle spande står med spirer på ci 15 cm højde.-
  Jeg håber nu de vil sætte blomster,og det vil i hører nærmerer om.
  god dag –og tak for gode råd. Men vcenlig hilsen Rita Støvring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *