Tryk "Enter" for at gå til indhold

Græsset er grønnere hos naboen…

Det er et ordsprog, som de fleste kender. Og handler egentlig om misundelse, fremfor hvad dette blogindlæg skal handle om. Nemlig gødning til græsmark.

Det handler om gødning til græsmark

Nymølle er en lille gård. Vi har en del græsmarker – folde om man vil – som vores dyr græsser.

Vi har desuden en fantastisk lækker græseng. Den har vi forpagtet væk til en nabo, som har heste til at afgræsse vores eng. Rigtig god løsning. Vi slipper for at skulle passe og pleje græsset på engen, førend vi selv skal bruge den.

Vi skal dog – naturligvis – passe græsset på vores græsmarker.

Skriver naturligvis med fed og kursiv, da der hersker lidt en misforståelse om græsset på marker og folde. Mange undlader at passe deres græsmarker og tænker at dyrene gøder og klipper græssset.

Det har også resulteret i at mange græsmarker og folde ligger hen, som rene jordmarker. Hvilket gør, at det er nødvedigt at fodre dyrene på marken – hvilket er helt tåbeligt!

Korrekt pleje af græsmark

En sund græsmark kræver pleje! Ikke meget pleje, men fortsat en del pleje. Alt afgørende er det at huske døgning til græsmark, såvel som huske kalk til ens græsmark og fold.

Heste, køer, får og andre dyr, som vi sætter på markerne spiser korrekt græsset – og kvittere med at gøde jorden med deres afføring. Det er dog langt fra nok, til at sikre en velplejet græsmark og fold.

Uden korrekt pleje af ens græsmark, så vil man i løbet af nogle år opleve at græsset bliver af virkelig dårlige kvalitet. Marken og folden bliver udpint for næringsstoffer, hvormed alverdens blomster og ukrudt begynder at tage over – der er ikke meget næringsværdi i ukrudt og blomster til en hest eller til et får, trods de måske spiser det.

Blomster på græsmark

Står der blomster på ens græsmark, så er det faktisk et temmelig godt tegn på en dårlig fold og græsmark.

Det samme gælder for ens græsplæne i haven. Er der blomster, mos og meget ukrudt, så er græsset dårligt plejet.

Græs gror bedt på en klakrig jord. Gerne ved en pH-værdi på 7. Ved denne pH-værdi gror ukrudt, mos og blomster ikke særligt godt.

En velplejet græsmark bør derfor have en god portion kalk i foråret. Tidlig marts er helt fint – og eventuelt igen i maj.

I april, når græsset er kommet i vækst, bør græsmarken gødes. Det er kun slut marts nu, men græsset er allerede godt i vækst – og derfor har vi valgt at gøde tidligere i år, for tidligere at kunne få dyrene på græs.

Kalk fik marken tilbage i starten af marts måned, samtidigt med at græsplænen i haven fik kalk.

Læs om kalk til græs her

At give kalk og gødning til græsmark er hurtigt overstået. Har man rigtigt store græsarealer tager det naturligvis tid, men så kan man måske få hjælp af en traktor.

Vores får går på 1 hektar. Her har vi 3 folde, som vi cirkulerer dyrene rundt på. Det tog ikke meget mere end 1 times tid at give kalk. Det tog den samme tid at give gødning til græsmark.

Gødning til græsmark med kunstgødning

Vi bruger kunstgødning, når vi giver gødning til vores græsmark og folde. Kunstgødning er det absolut bedste, for at sikre et højst udbytte af græs – og en ordentlig foderværdi af græsset på folden.

Vi giver gødning 4-5 gange i løbet af en sæson. Første omgang gødning gives nu her i slut marts – normalvis start april, men græsset er godt i vækst. Derfor start vi tidligere i år.

I maj giver vi igen gødning til 2 af vores 3 folde. Folden, som dyrene går på får ikke gødning. Der skal gå 14 dage fra man har givet gødning, før dyrene må komme på folden.

Dyr på græsmark og slåning af hø

Når dyrene flyttes til en ny fold, så gives igen gødning til 2 af vores 3 folde – dermed har én af vores folde allerede fået gødning 3 gange, med 3-4 ugers mellemrum. Det er denne fold, som vi bruger til at slå første høslæt – hvilket er det hø, som vi fodrer med vinteren igennem.

Vi får rigelig hø til vores får på en 3000 kvadratmeter mark. Og da det er første høslæt, så er det også – efter sigende – det bedste hø. Vi slår som oftest hø i midt juni, hvor græsset er vokset højt.

Efter vi har slået hø, flytter vi dyrene over på marken vi har slået hø. Derved får dyrene lov til at græsse de sidste græsstrå ned, hvilket græsmarken har godt af.

Vi slår desuden hø med le, så der bliver altid rigelig med græstotter hist og her.

Læs om at slå hø med le her

Efter dyrene er flyttet på marken, hvor vi netop har slået hø, så gøder vi de 2 sidste marker.

Juli og august gives ingen gødning, men i september får 2 af markerne gødning – og i oktober får sidste mark gødning. Dermed har 2 af vores folde fået gødning 5 gange i løbet af sæsonen og 1 af vores folde fået gødning 4 gange i løbet af en sæson.

Kan tilføje, at vi virkelig har nogle lækre græsfolde. Masser af flot, grønt græs – lige før vores græsplæne bliver grøn af misundelse. Vi plejer nu også vores græsplæne godt, så græsplænen har ingen grund til misundelse – trods græsset på markerne ofte er højere og flottere grønt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *