Kalk til græsplænen er nødvendigt, for at undgå at mos og ukrudt tager overhånd i græsplænen. Nu er det perfekt tidspunkt til at give kalk til græsplænen…
Drømmen om en smuk og grøn græsplæne
At have en flot grøn græsplæne tager tid! Der er sikkert mange, som vil modsige os i denne påstand, men græsset er en af de ting i haven der kræver mest arbejde.
Robotplæneklippere har sandt nok taget en del af arbejdesbyrden, hvis man har investerede i sådan en. Ellers skal græsset klippes ugentlig og i vækstsæsonen gerne 2 gange ugentligt.
Græsset skal ikke blot klippes for at holdes i en passende længde, men fordi klipning af græsset også holder ukrudt nede – og mindsker risikoen for at ukrudt blomstrer, hvilket giver anledning til nye ukrudsplanter.
Robotplæneklipper, havetraktor eller håndskubber, så kræver græsplænen fortsat arbejde. Langt mere arbejde end f.eks. et staudebed, som blot skal luges et par gange i sæsonen – hvis stauderne ellers er plantet korrekt og dækker jorden til.
Græsplænen skal kalkes af flere omgange. Græsplænen skal gødes, hvilket også skal ske af flere omgange. Og vil man virkelig have en flot og grøn græsplæne, så skal græsplænen rives, luftes og ukrudt luges. For slet ikke at tale om de årlige reparationer af græsplænen med topdressing og eftersåning af græs hist og her.
Jo tak! En flot og grøn græsplæne tager tid!
Kan naturligvis også blot vælge det naturlige look, lade vildblomster og ukrudt gro vildt – og nyde alt det insektliv en sådan græsplæne kan give.
Vildblomster og ukrudt gror på en udpint og nærindsfatting jord, så undlader man at gøde og kalke, så vil græsplænen hurtigt blive et vildnæs af blomster. Det har så blot også den ulempe, at græsset ikke gror – og mos hurtigt tager over, hvor græsset ellers gror.
Græs gror nemlig på en næringsholding jord, hvilket kun opnås og bibeholdes med kalk og gødning. Sådan er det!
Græsset skal være grønt
På Nymølle elsker vi blomster! Vores plan for haven er at forvandle store dele af græsplænen til blomsterbede. Faktisk er er målet med haven, at få mindst muligt græs.
Det er så ikke helst sandt! Vi har naturligvis masser af græs på vores marker til vores dyr og vi har anlagt græsplæne i vores frugthave.
Læs om anlæg af ny af græsplæne her
Vi har dermed faktisk temmelig meget græs! Græsset på markerne spiser dyrene, så her gøder vi blot og kalker. Og slår et stort slæt hø i foråret, før dyrene kommer ud – dermed har vi hø til dyrene, vinteren igennem.
Læs om slåning af hø med le her
Græsset i frugthaven – og lidt i haven samt langt hækken – passer vi, som en græsplæne. Og her skal græsset være grønt, frodigt og lækkert. Vi passer derfor græsplænen, som en velplejet græsplæne skal passes. Det er nødvendigt, for at sikre en flot og grøn græsplæne.
Korrekt pleje af græsplæne
For at få en grøn græsplæne uden mos, så starter arbejdet med græsplænen allerede i marts. Årets første opgave for at pleje græsplænen er at give kalk til græsplænen.
Det er præcis den opgave, som vi er gået i haven for idag. Vores frugthave er på knap 2500 kvadratmeter, hvor der er plantet 25 forskellige frugttræer. Desuden har vi græs langt hækken, mod vejen, og vi har græsplæne i bærhaven og lidt græsplæne i haven.
Alt i alt, så har vi vel 3500 kvadratmeter græsplæne – os der ellers havde en plan om at minimere vores græsplæne. Da vi overtog gården, så var hele haven dog langt hen i græsplæne. Og det tog 4-5 timer at klippe græsset. Nu er vi nede på knap 2 timers græsklipning om ugen. Vi har allerede halveret mængden af græsplæne – det går da den rigtige vej.
Vi kan nu nemlig godt lige en grøn græsplæne. Det er fantastisk smukt med en stor, flot og grøn græsplæne.
Netop derfor skal den mængde græs vi har, også plejes korrekt. Og det starter med at give kalk.
Hvornår skal der gives kalk til græsplænen?
Marts måned er det rigtige tidspunkt at give kalk til græsplænen – og dermed begynde årets pleje af græsplænen.
Kalk bør gives før regnvejr, da kalken dermed vaskes ud i jorden – som jo netop er pointen, så græsset kan optage kalken. En dag med let støvregn er allerbedst til at give kalk til græsplænen
Det er desuden en god ide at tjekke jordens pH-værdi før man giver kalk til græsplænen. En sund græsplæne skal have en pH-værdi på 6-7. Måles græsplænen til 6,5 så skal der ikke gives kalk. Er græsplænen 5,5 – så bør der gives en lille mængde kalk, for at bibeholde pH-værdien.
Det er desuden en god ide at gå græsplænen igennem for ukrudt allerede i marts. Her i marts, før græsplænen begynder at vokse, er det langt nemmere at se ukrudt.
Græskanter kan med fordel også beskæres med en spade allerede her i marts måned.
Perlekalk, dolomit kalk eller granuleret kalk?
Græsplænen er egentlig ligeglad, hvad kalk man giver græsplænen. Kalk er kalk.
Perlekalk og granuleret kalk er dog langt nemmere at strå ud på græsplænen, da det er samlet i små kugler. Perlekalk er længere tid om at nedbrydes, hvorfor vi bruger granuleret kalk. Det forsvinder ganske hurtigt og optages dermed også hurtigt i græsplænen.
Vores frugttræer får også et par gode håndfulde kalk, da nyplantede frugttræer optager meget kalk – og kalk til frugttræer hjælper med til at modvirke kræft i træet.
Det tog et par timer at strå kalk ud over hele græsplænen. Et perfekt arbejde til en hverdags aften, når man kommer fra arbejde – aftenerne er nemlig heldigvis begyndt at blive lysere. Vi var hjemme kl. 16:30 idag, i haven kl. 17 og kl. 19 var det mørkt – og vi var på vej ind igen, efter at have fodret dyrene.
Vi giver 5 kilo kalk pr. 300 kvadratmeter. Det er rigeligt til at bibeholde jordens pH-værdi. Vi målte græsset pH-værdi før vi strøede kalk og den blev målt til en pH-værdi på 7.
Gødning til græsplænen
Det er endnu for tidligt at give gødning til græsplænen. Nu får græsplænen lov til at ligge hen i marts, hvor græsset kan optage kalken.
Når vi kommer til april og der er kommet vækst i græsplænen, så skal græsplænen have gødning. I maj kan det igen være godt at give lidt kalk, da det hjælper med til at holde ukrudt nede. Gødning har græsplænen godt af at få i april, maj og juni – det er langt bedre at dele mængden af gødning over disse tre måneder, fremfor at give det hele i april.
I april eftersås græsplænen og huller, som er opstået i vinteren, repareres. Det er desuden i slut april og maj, at det er en gode ide at give græsplænen en tur med en plænelufter og vertikalskærer, for at sikre luft til rødderne.
Juli og august skal græsplænen blot passe sig selv. I september kan man med fordel efterså græsplænen igen. Blot for at sikre ny vækst, ligesom der i slut september med fordel kan give gødning en sidste gang – det vil styrke græsplænen igennem vintere.
Mos fjernes med kalk til græsplænen
Ved at give kalk til græsplænen her i marts måned, så har vi netop allerede gjort rigtigt meget for at sikre en flot og grøn græsplæne, uden mos.
Der er også noget skønt ved at give kalk til græsplænen. Det er ligesom starten på året i haven, hvor græsklipning og pleje af græsplænen bestemt er en stor del af havearbejdet – i hvert fald, hvis man gerne vil have en mosfri græsplæne og en grøn græsplæne.
I artiklen står:
‘En sund græsplæne skal have en pH-værdi på 6-7. Måles græsplænen til 6, så skal der ikke gives kalk. Er græsplænen 7 – eller 6,5 – så bør der gives en lille mængde kalk, for at bibeholde pH-værdien.’
Kommentar: Ved en ph på 6 skal der gives kalk. Kalk hæver ph!! Ved 7 eller 6,5 skal der ikke gives kalk !
Ud fra det I skriver, lyder det som om kalk sænker ph. Det er omvendt.
Hej Ole
Det har du fuldstændigt ret i! Vi har da lige fået det vendt rundt i vores forklaring… Heldigvis står pointen korrekt 🙂 Altså at pH-værdien i en plæne skal være 6-7, præcis som pH værdien er i de fleste græsplæner… hvorfor tilførsel af kalk næsten aldrig er løsningen mod mos 🙂
Tak for rettelsen. Det er nu rettet i artiklen, så det står korrekt formuleret 🙂
Rigtig skøn fredag. Og god weekend.