Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nem bekæmpelse af skvalderkål

Vi er egentlig ikke voldsomt plages af skvalderkål i haven. Heldigvis! Vi har dog et hjørne af haven, som er dækket af kvalderkål – det har vi næsten fået bekæmpet…

Champignon muld kvæler skvalderkål

Vi opdagede det egentlig ved et tilfælde – altså, at champignonmuld dræber skvalderkål.

Vi plantede ny hæk i efteråret 2017. Og var blevet rådet til lægge et lag champignonmuld i foråret, langs den nyplantede, for at give næring til hækken – og desuden lade champignonmuld virker, som jorddække langt hækken til at bekæmpe ukrudt.

Det råd med champignonmuld til hækken fungerede desuden fantastisk! Hækken har det virkelig godt, trods den hårde sommervarme 2018. Og vi slap for at luge langt hækken.

Vi fik dog bestilt for meget champignonmuld hjem. Det overskydende strøgede vi omkring en syren. Jorden omkring syren var nemlig voldsomt angrebet af ukrudt – især skvalderkål.

Det var egentligt blot et forsøg, som opstod i og med vi havde for meget champignonmuld. Det virkede dog fantatisk. Området omkring vores syren er næsten fri for skvalderkål.

Vi har derfor gentaget succesen igen i år.

Vi har lagt et 5 cm lag af champignonmuld på jorden omkring Syren busken – og regner med at vi dermed kan få bekæmpet den sidste smule skvalderkål.

Champignonmuld langt hækken

Det var desuden så stor en succes med champignonmuld langt hækken, at vi også langt hækken har kørt champignonmuld på. Den nye hæk har det godt, men grundet det varme sommer sidste år, så er hækken ikke rigtigt i optimal vækst. Derfor får hækken lige en ekstra hjælpende hånd igen i år, ved at få et lag champignonmuld.

skvalderkål champignon muld gødning hæk

Det er da desuden ganske pænt. Hækken får gødning. Den absolut største fordel ved champignonmuld er, at vi slipper for at luge.

Nogle ville måske foreslå at lægge dækbark langt hækken, men det er altså en dårlig ide. Især, når man bor på landet som vi gør. Et lag dækbark langt en hæk er det perfekte sted for mus at lave gange og bo.

Når først hækken er kommet rigtigt i vækst, så skal hækken også nok kvæle ukrudt under hækken. Det er blot her i starten, hvor hækken fortsat er lille, at det er en god ide at hjælpe hækken på vej med champignonmuld.

Læs om plantning af ny hæk her

Hvad er champignonmuld?

Champignonmuld er præcis, hvad navnet siger. Muld fra produktion af champignon. Eller helt præcis et affaldsprodukt fra produktionen af champignon – hvorfor det også er ganske billigt.

Champignonmuld er hestepærer, som er varmbehandlet – hvormed alle bakterier er dræbt. Heri vokser de champignon, som vi køber i supermarkedet. Der er massevis af næring i hestepærer. Champignon’erne har naturligvis taget en del af næringen, men der er fortsat meget næring i champignonmuld.

Champignon’erne har desuden tilføjet en masse svampesporer til champignonmuld, hvorfor champignonmuld er genialt som jorddække til bøgehæk. De svampesporer som er i champignonmuld er nemlig ikke normalt i vores jord – men kun i skovjord – og er nødvendige for et sundt bøgetræ.

Bøgetræer producerer selv svampen, hvorfor en etableret bøgehæk ikke har behov for tilføresel. Men ved plantning af en bøgehæk og de første år af en bøgehæks liv, så er det vigtigt at tilføre disse svampesporer. Det gøres let med champignonmuld. Da vi plantede vores bøgehæk havde vi købt svampesporer, som vi kom i plantehullet.

Levering af champignonmuld

Mange planteskoler tilbyder, at man kan komme forbi med en trailer og hente champignonmuld. Derved sparer man naturligvis transporten – og det er super fint, hvis det kun er en mindre mængde, som skal bruges.

Vi skulle dog bruge 3 kubikmeter, da vi har en temmelig lang hæk. Og vi ville desuden bruge champignonmuld til at dække omkring vores Syren, for at bekæmpe skvalderkål.

champignonmuld champignon muld skvalderkål jorddække bekæmpelse
Det tog, 2 eftermiddage at få fordel champignonmuld langs hækken – og Syren busken, for at bekæmpe skvalderkål.

Det er nu også ganske billigt at få leveret champignonmuld. Vi har betalt 600 kr for 3 kubikmeter champignonmuld. Det er ganske billigt, hvis man blot kontakter en vognmand og får ham til at hente fra en forhandler af champignonmuld.

Brug endelig ikke de online forhandlere af champignonmuld, jord, sten og grus. Her betaler man hurtigt 1000 kr for bare 1 kubikmeter champignonmuld.

Champignonmuld er altså ganske billigt. Det er trods alt et affaldprodukt fra produktion af champignon. Og en lokal vognmand henter gerne for et beskedent beløb.

Champignonmuld er desuden et meget let materiale. En fuld trillebør med champignonmuld kan de fleste køre med – så det er både en effektiv måde at bekæmpe skvalderkål og det er en nem måde at bekæmpe skvalderkål. Og naturligvis en god hjælp til en nyplantet hæk, såvel som en selv – i og med man slipper for at luge ukrudt langt hækken.

2 Kommentarer

  1. Henrik Olsen
    Henrik Olsen 18. september 2021

    Det var en lidt anden pris end jeg lige har givet. Av. Kan I give eksempler på steder man kab købe så billigt som I nævner? Omkring Odsherred/nordvestsjælland hvis nogle har tips dertil. Tak.

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 20. september 2021

      Hej Henrik

      Jaeh, hvis du har bestilt i bigbags fra en online shop, så har du formentligt betalt en temmelig høj pris. Champignonmuld er jo dog et affaldsprodukt fra champignong industrien, så koster ikke alverden.

      Prøv at google, så vil du finde flere forskellige priser.

      Jeg google selv lige, for at tjekke om priser var eksploderet siden vi købte for 2,5 år siden. Og slet ikke…

      Du kan blot tjekke tvedemose – 200 kr for 1 kubikmeter. Eller du kan tjekke Lynge naturgødning 360 kr for 1 kubikmeter…

      Køber du en støre mængde, så kan du sikkert sagtens få en lokal vognmand til at hente det for besparelsen ved større mængde. Sådan gjorde vi… sådan gør vi næste altid, når vi skal have leveret – altså får en lokalvognmand til at levere, fremfor at bruge de gængse online shops. Det koster en formue at få en bigbag leveret – hvad enten det er grus, c-muld eller andet…

      Skøn sensommer, Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *