Tryk "Enter" for at gå til indhold

Græsplæne under frugttræer

Frugttræerne blev plantet i efteråret. Nu er tiden kommet til at ser skal sås græs, men først skal marken lige have en grundig gennemgang. Dernæst er det tid til anlæg af græsplæne under frugttræer.

Projekt: Anlæg græsplæne

Det er virkelig ikke bare sådan lige at anlæg en græsplæne. Især ikke når græsplænen skal anlægges på en gammel hestefold. Projekt “anlæg græsplæne” starte nærmest samtidigt med vi flyttede ind – eller helt præcis 1 måned inden.

Allerede inden vi overtog gården Nymølle vidste vi nemlig, at der skulle anlægges en frugthave på denne mark – og sås græs under frugttræer. Dermed starten på projekt “anlæg græsplæne”.

Marken vi har omlagt til vores frugthave er en gammel hestemark. Jorden var dermed temmelig stampet og udtæret.

Det første vi begyndte med, da vi flyttede ind var derfor at begynde på at skabe næring i jorden igen. Det har vi gjort ved at køre græsafklip på marken og har plantet en masse solsikke, ærter og andre bælgplanter, som kan samle kvælstof til jorden.

Læs vores blogindlæg om jordforbedring her

Sidenhen har vi fået marken pløjet, fræset og der er blevet plantet frugttræer.

Etablering af frugthave med gamle sorter

Nu er tiden kommet til at anlæg græsplæne

Med en gammel mosrive gik vi marken igennem. Om det er en mosrive eller ej er ligegyldigt for projekt, men vi havde en gammel mosrive – og den fungerede fint til at få revet marken igennem og samlet alle sten.

Trods jorden er pløjet og fræset, så er jorden temmelig hård efter vinteren – netop derfor fint med mosriven, som kunne kasseres efterfølgende.

Det er nemlig nemmest at anlæg græsplæne på en plan og jævn overflade – altså så græsset. Og såning af græs er næste etape i vores projekt: anlæg græsplæne.

Det kan næsten ses på billederne, at det er en hård og stenet jord – så det var et temmelig støvet arbejde at få revet hele arealet igennem. Og med 2500 kvadrartmeter, så er det også et stort areal.

Lad os bare sige, at vi springer også roligt kan springe fitness centret over denne weekend.

Nu skal udsmidning af græsfrø blot times i forhold til at blive gjort forud for vi får regn – så græsfrøene kan få de optimale forhold at spire under.

Apropos spire, så er de forårsløg vi plantede imellem frugttræer kommet ganske fint op. Der kommer selvfølgelig til at gå et par år, før de står tæt – men kun fint at der er plads til at løgene kan spredes. Det bliver super godt næste forår, når løgene kan gro op igennem græsset.

påskeliljer frugthave

Omplantning af artiskok

Brugte nogle timer både lørdag og søndag på at få klargjort frugthaven til og kunne anlæg græsplæne. Vi nåede dog også andre ting denne weekend, som f.eks at få omplantet artiskokker – det var de virkelig også ved at trænge til.

Så væk med så og priklekorden og nu i en omgang rigtig plantejord – i en lidt større potte, også tilbage i vindueskarmen. Mon ikke artiskokker så er klar til at blive plantet ud om en månedstid, så de rigtig kan få plads at vokse på – og vi forhåbentligt kan få lov at høste mange artiskokker til sommer.

artiskok hun omplatning
artiskok omplatning
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *