Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal der plantes pæoner!

Bedet er færdigt. Pæonerne er leveret – nu skal vi igang med plantning af pæoner i massevis. Det bliver SÅ smukt!

Bed til pæoner

Pæoner er egentlig en ganske nem plante, når blot de plantes korrekt. Sådan gælder det vist egentlig for de fleste planter. Netop pæoner er dog især nemme, da de år efter år leverer talrige blomster. Og pæoner kræver ingen gødning og pæoner kræver minimal pleje.

Plantning af pæoner kræver dog lidt arbejde. Først og fremmest fordi planting af pæoner skal være i den helt rigtige dybde. Ellers vil der gå mange år før pæonerne blomstrer. Plantning af pæoner for dybt giver også risiko for at pæonknolden ikke overlever vinteren, men rådner væk.

Dertil kommer at pæoner gerne skal have 8 timers sol. Gerne mere. Så platning af pæoner bør være et sted i haven, hvor der er masser af sol. En øst vendt skråning er det bedste sted til plantning af pæoner.

Vi har ingen østvendt skråning i haven og derfor har vi lavet et stendige, som vi vil lave til et stor pæon bed – eller mere præcis to pæonbede. Stendiget deles nemlig på midten af en vej ind til haven.

Vil du gerne læse blogindlægget, hvor vi fortæller om hvordan vi byggede vores stendige til vores pæonbed? Så kan du tjekke her:

Sådan byggede vi et stendige

Stort pæonbed

Stendiget skaber 2 bede på hver 20kvadrat meter, så der vil være plads til temmelig mange pæoner. Og det er netop meningen. Vi vil gerne have to rigtig store pæonbede – vi er nemlig meget glade for pæoner.

Afhængig af sort, så blomstrer pæoner over en lang tid og vi har fået skabt vores pæonbed, så vi gerne skulle have blomst fra maj til juli.

Med sådan to store bede til pæoner, så skulle der også blive rigeligt med pæoner – på sigt – til at klippe af og tage med indenfor. Pæonbedet ligger dog ligeudenfor vores spisestue, så det kommer til at blive mægtig smukt hele foråret og langt ind i sommeren med alle de mange pink, hvide og lilla nuancer vi har valgt pæonerne i.

Plantning af pæoner

Men nok om bedet! Dette blogindlæg skulle handle om planting af pæoner, så kan vi tage sortvalg og artsammensætning i et senere blogindlæg.

Kan dog lige sige, at der bliver plantet 3 forskellige arter i 14 forskellige sorter. Der plantes altså et udvalg af bonderoser, hybrider og silkepæoner.

De to bede bliver ens, så der plantes 28 pæoner alt i alt.

Pæonerne plantes med 80 cm i mellem hver plante. Vi har naturligvis lavet en vældig detaljeret oversigt over bedet – mest for i fremtiden at kunne genkende de forskelige sorter, men også for at sikre korrekt farvesammensætning, højdesammensætning og generelt bedste planting af pæoner.

Første skridt i selve plantingen af vores mange pæoner er at få sat alle pæonerne ud. Vi fik dem leveret igår. Har bestilt pæoner forskelige steder rundt på nettet og købt enkelte i butikker – flest pæoner har vi købt fra www.paoneksperten.dk, som virkelig har en skønt udvalg af pæoner.
Selve plantning af pæoner sker ved at vi graver et dybt hul. Heri fyldes løsnet jord og hullet vandes. Med en lille skovl fjernes det øverste lag jord og pæonknolden lægges i jorden, så den er dækket med max 2 cm jord.

Guide til plantning af pæoner og plantedybde pæoner

Plantning af pæoner kræver en tommestok eller et målebånd, da det absolut vigtigste i planting af pæoner er at sikre max 2 cm jord over knolden.

Pæonknolden dækkes med jord. Og voila, så er første pæonknold plantet.

Og det var egentlig det. Plantning af pæoner er ganske nemt, når forarbejdet er gjort. Selve plantning af pæoner handler faktisk kun om de 2 centimer jord. Jorden, som pæonerne plantes i skal være løsnet i dybden og gerne være en kombination af god muldjord blandet med sand.

Planting af pæoner i ren sandjord vil ikke give et godt resultat. På samme måde vil planting af pæoner i meget lerholdigjord, som vi har, også givet et meget dårligt resultat – pæonknoldene vil ganske enkelt rådne igennem vinteren.

Bedet til planting af pæoner er altså tilført nogle trillebørfuld sand, muldjord og resterne af champignonmuld, som vi ellers har kørt omkring hækken.

Læs blogindlægget om champignonmuld til pleje af hæk her

Dejligt at få alle pæonerne i jorden – og hvor glæder vi os vildt meget til at se dem blomstrer og blive til større og større planter over de næste mange år. Vi kommer helt sikkert til at vende retur med mange flere fotos fra vores pæonbed – sikker på at det bliver smukt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *