Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vinterprojekt: Stendige til bonderoser

Så skal næste stendige bygges. Denne gang specielt designet til et stort pæonbed – perfekt vinterprojekt.

Pæoner i stendige

En gammel landhave skal naturligvis have pæoner og bonderoser. Efter grundig undersøgelse af de bedste vækstbetingelser for pæoner og bonderoser, så har vi fundet at de gror bedst på en østvendt skråning – helst placeret i fuld sol.

Vi har mange skråniger. Vi har dog ingen østvendte skråninger. Hvad gør man så?

Man bygger naturligvis et stendige!

Ikke også? Naturligvis!

Vi har allerede lavet en smuk stensætning, som vores hæk er plantet ovenpå.

Se vores flotte stensætning her

Derfor skulle det vel næppe være nogen sag, at bygge et stendige også.

Vi har desuden stadigvæk rigtigt mange sten, som er fundet på vores marker. Vi troede alle stenene ville være brugt til stensætningen, men der er rigeligt til at forsætte med flere sjove haveprojekter – nu starter vi med dette projekt, som skal blive til et bed til pæoner, bonderoser og silkepæoner. Sikker på, at det bliver rigtig godt – og det vil desuden blive en rigtig fin afgræsning af haven.

stendige hul have græslæne

Første step er at få gravet græsset væk og gravet ned, så første række sten i stendiget kan komme lidt ned i græsset. Det vil gøre, at stendiget bliver flottest.

Derefter skal første række sten placeres. Vi fik hjælp af en lokal vognmand til at placere de aller største sten. De store sten er trods alt for tunge, til at kunne flyttes med sækkevogn. Men store sten skal der til i bunden af et stendige, for at lave en stabil opbygning af et godt stendige.

stendige stensætning

Ellers er hver sten placeres ved hjælp af intet andet end en sækkevogn og gode armmuskler

Et lille råd i den forbindelse: Sørg for at del arbejdet op. Husk at ryg og krop skal fungere i mange år efter at projektet er slut – og det gør ingen ting, at tingene tager tid.

Og med første række sten lagt, så er vi godt igang – nu tager vi et par dages pause. Både for kroppen, men også for at stenen kan få lov at sætte sig i jorden. Lover at vende retur med næste etape af projektet, som bliver at få noget jord bagved – så næste række sten kan sættes på.

stensætning stendige kat
Stendiget ser måske ikke ud af meget endnu – men det skal nok blive flot! I baggrunden kan ses stensætningen, hvor vores hæk er plantet ovenpå.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *