Tryk "Enter" for at gå til indhold

Havearbejde i februar

Temperaturen siger frost. Der er sne. Perfekt vejr til at arbejde i haven, hele weekenden – og nå en masse havearbejde. En af opgaverne er beskæring af græskanter

Tidligt op

Rune er i Kina med arbejdet. Jeg har derfor planer om virkelig at nyde haven og knokle igennem, indtil jeg ikke gider mere.

Toby vækkede mig tidligt. Normalt sover Toby ikke i sengen og han var nu heller ikke inviteret til det denne nat. Jeg vågnede dog tidligt ved at Toby skubbede til mig – fra under Runes dyne.

Hvad gir i mig? Uopdragen køter! 😉

Og lidt sødt! Måske Toby har tænkt, at Runes dyne skulle lunes indtil Rune kom hjem igen. Hvem ved. I hvert fald, så vågnede jeg ved at Toby skubbede til mig.

Nu var jeg blevet vækket, så kunne ligeså godt komme op og igang.

Lidt cornflakes, morgenkaffe og lidt planlægning for weekendens arbejde i haven.

rugbrød fordej surdej hævning

Første punkt på listen havde dog ikke ret meget med haven at gøre, men var at lave grunddel til rugbrød – bager som regel selv rugbrød. Det smager bare bedst! Og fryseren er tom for hjemmebagt rugbrød, så det skal bages.

Første opgave i haven: Beskæring af græskanter

Dagens første opgave i haven er beskæring af græskanter omkring vores figentræer. Istedet for at græsset gros ind til figentræerne, hvilket er bøvlet at klippe, så vil jeg lave et rigtigt bed. Og det kræver først og fremmest beskæring af græskanter – eller måske mere præcis fjernelse af græsset.

Beskæring af græskanter Beskæring af græskanter Beskæring af græskanter

Beskæring af græskanter gøres nemt i frostvejr. Med en spade hakkes nemt igennem det øverste af græsset og dernæst kan græsset ligesom bare rulles af. Bedst af det hele ved beskæring af græskanter i frostvejr er, at man slipper for at stå og banke alt det jord af græskanterne. En anden god fordel ved beskæring af græskanter i frostvejr er at jorden ikke er våd – græskanterne er dermed ganske lette.

Beskæring af græskanter, hvis man har dårlig ryg eller vil det skal være let, gøres altså bedst i frostvejr.

For mig er den absolut bedste ting ved at ordne græskanter i februar, at jeg kan bruge sommeren på andet. Desuden er beskæring af græskanter i februar en fin anledning til at tage forskud på sommerens havearbejde. Herligt!

Beskæring af græskanter i februar hjælper desuden til at dele haves arbejde og havens jobs udover året. Alt kan ikke nås i sommermånederne. Især ikke, når man har en kæmpe have, som vi har.

Derfor er beskæring af græskanter i februar perfekt!

Trods det er lettere, at ordne græskanter i frostvejt, så blev det hurtigt for varmt til vinterjakken. Og jeg måtte hurtigt smide vinterjakken.

Beskæring af græskanter hundehus jakke varmt arbejde

Bonus ved beskæring af græskanter i frostvejr

Ukrudtet kommer nemt med op, når man foretager beskæring af græskanter i frostvejr. Rødderne er jo nemlig helt stive, så de kommer let op af jorden – helt fint. Og der er garanteret intet tilbage, at skabe en ny mælkebøtte af, når hele roden er med oppe.

ukrudt mælkebøtte rod

Eftermiddags opgave

Efter frokost tog jeg en pause fra bedet med figentræerne og gik i dalen, hvor jeg manglede lidt oprydning i nogle væltede træer.

Stammerne og grenene blev brugt til at lave nogle brændestabler – eller mere præcis bosteder til pindsvin.

pindsvin hule brændestabel kat mark grene hund mark brændestabel

Jeg lavede bostederne til pindsvin ved først at lægge en masse kvas og ovenpå opbygge en brændestabel – derved skulle der være tørt i kvaset, så pindsvin kan bo godt og tørt her.

Pindsvin er jo efterhånden temmelig truet i Danmark, så må hellere forsøge at lave nogle bosteder til dem.

Dagen sluttede med at jeg fik sat nogle forsythia grene til drivning. Grenene ser måske ikke ud af meget nu, men bare vent til om 1 uges tid – så er disse grene dækket med knopper, som er klar til at springe ud med gule blomster.

Drivning af forsythiagrene er en fin måde at få lidt tidligere forår ind i stuen. Og en rigtig nem måde at få lavet en hjemmelavet buket i en måned, hvor der ingen blomster er i haven at plukke.

Grenene stilles blot i vand, indendøre i nogle dage. Jeg har stillet grenene i stalden, hvor der er frostfrit. I løbet af nogle dage, så begynder knopperne at blive grønne og herefter kan grenene tages indenfor.

forsythia blomstrendegrene

Søndags havearbejde

Søndag morgen startede med, at jeg fik lavet dejen til rugbrødet. Blandet grunddejen med alle de øvrige ingredienser og sat til hævning.

Rugbrød hjemmebag surdej

Derefter gik jeg i haven og fik lagt ukrudtsdug, hvor jeg havde fjernet græs omkring fignerne. Ovenpå fik jeg kørt flis på.

Nåede det hele, samtidigt med at sneen begyndte at falde. Dejligt, at jeg nåede det hele. Det ser virkelig godt ud, når jeg selv skal sige det. Godt arbejde.

Beskæring af græskanter Beskæring af græskanter Beskæring af græskanter

Læs om plantning af figentræ her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *