Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmedyrket artiskok

Artiskok smager skønt! Desuden er artiskokker vældig smukke planter, men kræver tidlig forspiring indendøre.

Forspiring af Artiskok

Artiskok kræver forspiring. Tidlig forspriring, for at planten kan nå at sætte artiskokker i Danmark.

Når man så ellers bare kommer tidligt igang, så er det intet problem at dyrke artiskokker i Danmark.

Midten af februar er det perfekte tidspunkt til at begynde forspring af artiskok. Det gøres let med et minidrivhus til vindueskarmen. Placer minidrivhuset i et øst eller sydøst vendt vindue, i et lokale med 20 graders varme. Det er nemlig ikke sollys, som skal til for spiring – det er varme og et fugtigt miljø, som er nødvendigt for succes med forspiring af artiskok.

Derfor er det også en god ide at have en forstøver til at holde jorden let fugtig. Jorden skal endelig ikke være våd, men blot let fugtig, ved forspiring af artiskok.

I løbet af en uges tid, så vil man se at artiskokkerne spirer op af jorden

Når spirerne er 1-2 cm høje, så tages toppen af drivhuset. Og artiskokkerne skal nu blot have lov at vokse sig større, uden plastik over, inden de skal prikles om til større potter.

Pas på!

Udover artiskok, så er der ikke meget, som skal forpires allerede i februar. Faktisk kan man temmelig hurtigt komme alt for tidligt igang med forspiring – måske netop fordi det kribler i fingrene efter at komme igang med at lave have igen.

Udover artiskok, som skal forspires tidligt kan nævnes chili. Chili skal begynde at forspires allerede i januar.

Og det er vist det. Øvrige grøntsager til køkkenhaven og drivhuset skal man først igang med at forspire fra marts – ellers er der slet ikke nok lys til at få planterne til at spire.

Men der er nu meget andet, som man kan gøre i haven – for at komme igang med havearbejdet. Januar og februar er f.eks. det perfekte tidspunkt at beskære frugttræer – februar og marts er det perfekt tidspunkt at flytte store buske og træer i haven.

Læs om beskæring af frugttræer her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *