Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vintertid er beskæringstid

Bladene er faldet af træerne. Træerne er i dvale. Det perfekt tidspunkt til beskæring af frygttræer.

Beskæring af frugttræer

Mange tror, at træer beskæres bedst om sommeren. Helt forkert beskærer rigtigt mange deres frugttræer i efteråret, når frugterne er spist eller faldet af træet. Og rigtigt mange vil måske tænke at beskæring af frugttræer i januarmåned er helt tåbeligt.

Det er dog netop det rigtig tidspunkt til beskæring af frugttræer.

Først og fremmest er træet i dvale, så man gør minimal skade på træet. Dernæst, så er beskæring af frugttræer langt nemmere i januar. Bladene er jo nemlig faldet af træet, så man står med et helt nøgent træ og kan let overskue hvor og hvad der skal beskæres.

Den grundlæggende guide til beskæring af frugttræer er, start med at fjerne alt dødt. Trods det er vinter og der ingen blade er på træet, så kan man stadigvæk nemt se, hvad der er dødt og levende på træer.

Dernæst fjernes alle grene, som krydser indover hinanden eller hviler på hinanden.

Og det var egentlig kun den nødvendige beskæring. Reparationen af træet om man vil. Den egentlig beskæring af frugttræer består forme træet, så det kommer til at bære mest mulig frugt – og have energi til at modne alt frugt.

Dette gøres ved at udvælge nogle opadgående stammer – altså det, som skal være træet. Derfra skal man så fjerne alle andre grene, som skyder opad. Og tilslut ende ud med en helt masse vandrette grene. Det er de vandrette grene, som bærer frugt – og har styrken til at bære frugt.

Alle de grene, som skyder opad de kommer ikke til at bære frugt – kun deres sidegrene vil bære frugt. Og ja, så er vi jo ude i at træet skal blive meget større. Det behøver vi ikke. Det er svært nok at nå toppen af træet, trods stigen er lang.

Nyanlagt frugthave

Træerne vi beskærer er de gamle træer på grunden. Vi beskærer endnu ikke vores nyanlagte frugthave. Det bliver først til næste vinter, at vi kommer til at gå og beskære en lille smule hist og her i den ny anlagte frugthave.

Læs om anlæg af vores frugthave her

Beskæring af frugtræer giver mad til dyrene

Endnu en fordel ved beskæring af frugttræer i januar er at vi derved får masser af foder til vores dyr på stald. Nærmere betegnet vores får – heste, køer og geder vil også elske at få lov at spise afklippede frugttræer.

får fodring grene frugtræer

Tror også at fårene er ved at træne til noget ny foder. De har siden tredje juledag spist juletræer, som vi har fået af vores naboer.

Læs indlægget:

Genbrug af juletræer

får juletræer afbarkede

Det er allerede blevet til 3 totalt afbarkede og spiste juletræer. Nu kan fårene få nogle grene fra frugttræerne. De er vilde med dem! Tænker at frugttræer også må være søde at spise.

Med mange juletræer i indkørslen og nu en kæmpe bunke grene fra beskæring af frugttræer, så har fårene rigeligt mad til at komme igennem vinteren.
– fårene får naturligvis også både hø og korn, samt rigeligt med halm at ligge og putte i. Men juletræer og grene fra træer er da kun fornuftigt at give dyrene, det er både økonomisk og god genbrug – istedet for at det hele bare brændes af.

2 Kommentarer

 1. Jannix
  Jannix 29. november 2020

  Hejsa,
  Tak for en fin forklaring på beskæring af æbletræer om vinteren. I skriver “ start med at fjerne alt dødt. Trods det er vinter og der ingen blade er på træet, så kan man stadigvæk nemt se, hvad der er dødt og levende på træet.”

  Eh.. det synes jeg ikke er så simpelt, har I et tip til, hvordan ser man, hvad, som er dødt på træet?

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 30. november 2020

   Hej Jannix

   Velbekom. Dejligt at du kan bruge guiden…

   Hvis en gren er død, så er barken ofte væk – eller du kan se råd… væk med det 🙂

   En død gren er også oftest sort, mørk…

   Hvis ikke du ser nogen/noget, så er der næppe noget dødt på træet… for vil næsten sige, at man ikke er i tvivl. Trods der godt nok ikke er blade på træet, så er man ikke i tvivl om man kigger på en sund og spændstig gren, eller en død 🙂

   Vil desuden tilføje, at du bør vente med at beskære. Vinteren lader vente på sig i år, så vent indtil januar førned du begynder at klikke/skære i træer… det er for tidligt nu, træet er ikke gået i dvale ordentligt endnu.

   God fornøjelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *