Tryk "Enter" for at gå til indhold

Julen varer lige til påske

Sådan synges det. Officielt slutter julen dog 6 januar, trods mange nok mener at julen er slut efter tredje jule dag. På Nymølle slutter julen hellig tre konger.

Hellig Tre Kongersaften

De fleste kender historien om josef og maria, som rejste til Betlehem. De fleste ved også at jesus er født i en krybbe i en stald i Betlehem. Og de fleste kender også til de tre vise mænd.

Det er dog nok de færreste, som tænker over, at dagen de tre vise mænd kom med gaver til jesus det er hellig tre kongersaften. Helt korrekt 6. januar.

Netop hellig tre kongersaften er også afslutningen på julen. Kirkeligt i hvert fald.

På Nymølle hænger julepyntet til 6. januar. Hellig tre kongesaften er også dagen, hvor de sidste julekager, juleslik og julekonfekt bliver spist. Det plejer vi at gøre ved et sammenskudsgilde af julekager med venner og familie – også bliver der spist det sidste julekager.

Super hyggelig tradition!

Ved hellig tre kongersaften indvies også kirken, såvel som ens hjem – hvis man tror på den slags 🙂

Det gør vi på Nymølle, så vi fik selvfølgelig indviet gården på hellig tre kongersaften. En tradition, som katolsk hedder at kalke sit hjem.

Det gøres ved at skrive de tre bogstaver C, M, B, omsluttet af årstallet for året – netop for at symbolisere, at huset er beskyttet i det år.

De tre bogstaver C, M, B står for Casper, Melchior og Balthazar. Navnene på de tre vise mænd, som besøgte jesus ved vuggen med gaver.

De tre bogstaver står også for det latinske ord: “christus mansionem benedicat”, som betyder “må kristus velsigne dette hus”.

Det er da en sød tradition.

– Traditioner skal naturligvis holdes i hævd, ellers forsvinder de. Og traditioner skal da især holdes på sådan en gammel, skøn gård, som Nymølle.

Og støder du må skriften 20CMB18, så ved du nu at huset er velsignet hellig tre kongers aften og bærer jesus beskyttelse.

hellig tre kongersaften tradition 20CMB18

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *