Tryk "Enter" for at gå til indhold

Stier i haven

En lille og kort overskrift, men kæmpe betydning for haven. Nu køres første læs grus på stierne i haven – og havens udformningen begynder at kunne ses.

Etablering af blomsterhave

Anlæg af en have tager tid! Ikke bare fordi det tager tid for blomster og træer at vokse op, men også fordi selve anlægget af haven og udformning af haven er et længere varende projekt.

Nogle vil måske mene at etablering af en have er et projekt, som man aldrig bliver færdig med. Andre skynder sig blot at få sået noget græs også er det projekt færdigt.

Vi ønsker en have med masser af blomster. Faktisk ønsker vi os en have med minimal græs – i hvert fald i prydhaven. Græs slipper vi nok ikke helt for. Vi har trods alt temmelig mange græsmarker – dem får vores får og dyr lov til at græsse ned. Ellers er planen kun at have græs i vores frugthave og bærhave.

I selve prydhaven, som er haven lige foran huset, der vil vi have en rigtig blomster have. En have med rigtig mange blomster afgrænset af nogle grusstier.

Vi har allerede fået lavet yderrammen for haven, ved at vi i efteråret fik lavet nogle stendiger om haven – og ovenpå dem plantet en bøgehæk.

Læs om plantning af bøgehæk her

Vil du gerne læse om vores opbygning af vores stensætning omkring haven og vores stendige til vores pæonbed, så kan du tjekke her:

Stendige til pæonbed

Hjemmelavet stensætning

Anlæg af grusstier i haven

Nu er tiden komme til anlæg af grustier i haven, som skal fungere som afgrænsning imellem de forskellige bede. Vi har faktisk allerede snydt og er kommet langt med anlæg af grustier.

Vi har nemlig allerede gjort det største arbejde ved anlæg af grusstier. Nemlig at få fjernet alt det græs, som vokser, hvor vi skal have stierne. Græsset har vi løbende gravet op og brugt til opbygning af vores stendige og stensætning, som kommer til at fungere som afgrænsning for haven.

Weekends projekt “Anlæg af grusstier” handler derfor egenlig bare om at køre stabilgrus på stierne. Og det lyder jo ganske nemt. Vi fik dog leveret 10 kubikmeter stabilgrus. Det er meget og det krævede temmelig mange køreture frem og tilbage med trillebør.

Men med stabilgrus på stierne og dermed første etape af projekt “anlæg af grusstier”, så begynder haven virkelig at tage form.

Sjovt at opleve, som det bare forandre haven fuldstændigt med sådan nogle grusstier. Nu skal stabilgruset lige have lov at sætte sig, så skal der formeligt kører lidt mere stabilgrus på og tilsendt skal der køres pænt grus ovenpå.

Anlæg af grusstier gøres korrekt ved at køre 10 cm stabilgrus på, med 3 cm grus ovenpå.

Nogle vil mene at anlæg af grusstier kræver at stabilgruset skal stampes med en pladevibrator. Det kan man gøre, hvis man har travl. Ellers kan man også bare lade stabilgruset ligge i 2-3 uger, så sætter det sig helt af sig selv – og der kan køres lidt mere stabilgrus på. Og derefter kan der køres grus ovenpå.

Vi har ikke travlt. Så det gør ikke os noget at vores anlæg af grusstier tager et par måneder – det at der nu er kommet stabilgrus på gør alverden. Og vi vil nu gerne slippe for at gå rund i nogle timer med en pladevibrator. Det sparer vi gerne, mod at vente.

Grustier havearbejde stabilgrus

Det var den weekend!

Det tog os det mest af to dage at få kørt alt grus på, som er første etape i anlæg af grusstier.

Vejret har været helt perfekt. Dejligt solskin, men ikke for varmt. Perfekt vejr til arbejde med trillebør og anlæg af grusstier.

Med løbende pauser igennem arbejdet, så er det ikke engang fordi vi er smadret i kroppen – trods vi har flyttet 10 kubikmeter stabilgrus, som er kørt på stierne.

Det bliver så flot, når vi er helt færdige med anlæg af grussier og når græsset imellem stierne er blevet forvandlet til farvestrålende blomsterbede.

grusstier have anlæg

2 Kommentarer

  1. Kristina Emiliussen-Broberg
    Kristina Emiliussen-Broberg 16. marts 2023

    Hvor er det altså bare flot. Hvilken kant har I brugt til bedkant?
    Tak for inspiration.
    Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *