Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvid, hvid og atter hvid…

Vi er ved at anlægge en hvid have. Til efteråret skal der plantes hvide roser. Henover sommeren skal vi nyde MASSEVIS af hvide gladiolus… I samspil med hvide mamelukker og hvide fingerbøl.

Hvid have

Der er mange holdninger til farver i haven. Gule blomster elsker mange at hade…

Der er i hvert fald mange, som siger at de ikke kan lide gule blomster. Måske fordi der engang er en eller anden tumpe, som har opfundet ideen med blomsterfarvernes sprog – og at gule blomster betyder falskhed. Sikke noget vås!

Personligt er jeg meget glad for gul. Jeg elsker solsikken. Intet råber FORÅR, så godt som gule påskeliljer. Og jeg er enormt glad for smørblomster, erantis og engblomme, når de så fint står rundt i grøftekanter og dækker græsplænen.

Jo tak! Jeg er glad for gul. Jeg er dog også glad for rød, pink og lilla.

Pink skulle vist være den mest brugte have blomst – eller rettere sagt have farve. Det er vist pink, som de fleste starter med at plante. Sådan var det vist også for os. Vi starter med at anlægge en pink have.

Og det er faktisk ikke helt sandt. vi startede med at anlægge et pæonbed. Der går 2-3 år fra anlæg til rigtig blomstring. Det andet bed vi anlagde var et pink bed – det var i blomst allerede 14 dage efter anlæg.

Nå! Det skulle ikke handle om farver jeg kan lide. Det skulle handle om vores hvide have, som vi er ved at anlægge – og hvor jeg netop har lagt 200 hvide gladiolus. Det bliver så flot!

Anlæg af hvid have

hvid have hvidt hus takshæk anlæg af bede bed

Den hvide have kommer til at ligge midt i haven. Omkranset af nogle små takshække, som Martin er ved at klippe denne uge. Det er virkelig store hækklippe uge. I aftes blev bøgehækken klippet, idag bliver ligusterhækken klippet og senere på ugen kommer turen til takshækken – førend Martin skal til at klippe buksbum kuglerne og buksbom hækken.

Og ja! Det er kun Martin, som klipper hæk. Det er han fantastisk dygtig til – og han kan lide det. Martins første job var vist også at klippe græs og hæk på en stor virksomhed i jylland. Og med vist, så mener jeg 100procent sikkert. Jeg har hørt 100 gange, hvordan han, nogle timer – efter skole – hver dag i 14 dage klippede hæk – 2 gange om året.

I den hvide have kommer til at fungere som en gennemgangshave – en opbremsning eller pause, om man vil. På den ene side af den hvide have ligger den pink have. På den anden side af den hvide have ligger en gule have, som fortsætter over i vores flammebed – et bed anlagt med ene røde, brændte og gule farver. På den tredje side af den hvide have ligger den lilla have. Og den sidste og fjerne side, der ligger huset – eller rettere sagt, først ligger krukkehaven.

Krukkehaven er en bred sti langs huset. Skabt for at lette kalkning af huset. Istedet for at stien bare er en motorvej, så er det en krukkehave. Martin har netop fjernet de mange krukker med forårsløg. Inden længe flytter 40-50 krukker med georginer ind her. Det bliver noget af et fest fyrværkeri af farver.

Midt imellem det hele, der ligger den hvide have. For at skabe ro i alle farverne.

Hvide gladiolus

gladiolus løg hvide hvid have

I første omgang kommer den hvide have til at består af hovedsageligt hvide gladiolus. Jeg har i løbet foråret gravet alt græsset væk. Sidenhen er kørt massevis af møg på bedene, som er gravet ned i jorden – det var desuden en skøn måde at få brugt møget fra fårene. Nu kan det blive til blomsterbed.

Martin havde nogle hvide fingerbøl, som var blevet til overser – og er plantet ud. Og nu har jeg netop lagt 200 hvide gladiolus løg i jorden.

Plantning af gladiolus løg

De mange hvide gladiolus løg er købt i en pose med 30 løg tilbage i 2018. I løbet af de sidste 3 år, så har jeg ved opgravning, tørring og deling – nå ja og lægning igen, for dernæst opgravning, tørring og deling igen-igen og igen – fået opformeret løgene, så jeg nu har temmelig mange gladiolus løg.

Læs om vinteropbevaring af gladiolus

Nu får de hvide gladiolus løg lov til at vokse i den hvide have, denne sæson. Fremadrettet skal de hvide gladiolus vist ikke være en del af den hvide have, men hvem ved – måske skal de. Det tror jeg nu nok.

Hvide gladiolus er en af de absolut bedste hvide blomster. Hvide roser bliver hurtigt brune i kanten. Mange andre hvide blomster bliver hurtigt kedelige, når de visner ned. Hvide gladiolus er fantastiske. Blomsten holder længe, den hvide farve er fast hele tiden og når blomsten visner, så falder blomsten af.

Gladiolus er desuden en fantastisk blomst til buketter.

Hvide gladiolus i staudebed – eller bare løg i staudebed

Vi er egentlig vældig glade for at fylde vores staudebede med løg. Vi har især ENORMT mange forårsløg langt i alle vores staudebede – netop fordi de kommer hurtigt op, dækker jorden og dermed mindsker behovet for lugning.

Gladiolus løg skal dog graves op hvert år. Gladiolus kan ikke overleve i jorden – det gælder naturligvis også de hvide gladiolus løg jeg nu lægger i jorden.

Nødvendigheden for opgravning af gladiolus – nå ja, og lægningen igen næsten år – gør at gladiolus bare ikke en en så god plante til et staudebed. Det gør det hele lidt mere besværligt.

Men måske jeg kommer til at gøre en undtagelse for den hvide have. Hvide gladiolus er trods alt en helt igennem fantastisk hvid blomst. Nu må vi se – vi vil dog gerne have vores staudebede passer sig selv.

Denne sommer bliver den hvide have dog fyldt med hvide gladiolus. Det er nemlig først til foråret at vi rigtigt begynder med at plante den hvide have til. Til efteråret skal der plantes lidt buske, såvel som at der skal plantes massevis af roser i den hvide have. Næste år får roserne lov til at vokse til og til efteråret 2022 vil vi plante bedene til med stauder – og november 2022 skal den hvide have FYLDES med forårsløg.

De hvide gladiolus, som jeg netop har lagt i jorden er derfor egentlig blot plantet, for at dække jorden – så vi ikke skal luge hele sommeren. Jeg kunne selvfølgelig have ventet til efteråret med at grave græsset væk, men nu passede det mig at gøre det i foråret. Og det har da givet mig plads til de mange gladiolus løg. Jeg har desuden udplantet lidt fingerbøl, såvel som sået en masse mamelukærme frø.

Det skal nok blive rigtig flot, når det hele kommer til at spire frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *