Tryk "Enter" for at gå til indhold

Talk about SLOW food…

Knoldselleri er ENORMT langsomvoksende. Såning af knoldselleri skete i marts. Først nu, er det tid til prikling af knoldselleri. Og først til juli er det til til udplantning i køkkenhaven…

Slow food – på dansk simre mad

Slow food er for de tålmodige. Mere enkelt kan det ikke siges. Slow food har egentlig intet med dyrkning af grøntsager at gøre, men handler overordnet om tilberedning af mad.

Slow food er enkle retter lavet på enkle råvarer, men med masser af smag, saft og kraft, der kommer frem, når maden får lov at passe sig selv i gryden.

Slow food er selvfølgelig engelsk og på dansk ville vi nok sige langtidssteg, simremad eller noget i den stil. Og jeg elsker det! Jeg virkelig elsker god simremad.

Der er intet bedre på en kold vinterdag end at steget noget kød og grøntsager i en gryde i flere timer. Endnu en gevinst ved slowfood er, at manden mere eller mindre passer sig selv – og faktisk bare står klar i ovnen, så maden kan nydes efter en dejlig gåtur i skoven… eller en dag i haven.

Nå! Inden mine mundviger løber i vand, så må jeg hellere komme til pointen. Knoldselleri er ofte en god ingrediens i slowfood. Knoldselleri giver massevis af smag og kraft, ligesom knoldselleri kan tåle at koge længe uden at koge ud. Knoldselleri er rimelig kogefast.

Knoldselleri er desuden fantastisk i kartoffelmos. Mums, det smager godt…

Også er vi ved igen. Jeg er igen på et sidespor, fra pointen… Godt jeg snart skal spise afstensmad. Jeg er vist sulten.

Pointen er at knoldselleri ikke bare er perfekt til slowfood. Knoldselleri tager slowfood til det ekstreme, når man selv dyrker knoldselleri. Knoldselleri er nemlig ENORMT langsomt voksende. Jeg såede knoldselleri i slutningen af april. Nu er det tid til prikling af knoldselleri.

Prikling af knoldselleri

Jeg vil lige starte med at sige, at det FØRST nu er tid til prikling af knoldselleri. Knoldselleri vokser virkelig enormt langsomt. Spiretiden er ikke bare langsom. Spiretiden for knoldselleri er ekstremt langsom.

Næste år starter jeg nok med forspiring af knoldselleri i starten af marts. Det er godt nok en langsom afgrøde. Glemmer det hvert år, så nu har jeg sat en alarm.

Jeg såede knoldselleri samtidigt med grønkål og palmekål. Begge kålsorter er for længst priklet og udplantet. Først nu er tiden kommet til prikling af knoldselleri.

Læs om såning af knoldselleri her

Jeg såede desuden rødkål og hvidkål for nogle uger siden. De er næsten også allerede klar til prikling. Det er jo helt tosset, så langsom knoldselleri er til at spire frem.

Nå! Ikke mere brok. Min knoldselleri er klar til at blive priklet nu, og det skal de blive.

Prikling knoldselleri dyrkning selleri forspiring udplantning plantning

Ved prikling af knoldselleri planter jeg to stiklinger pr potte. Min erfaring er, at der altid går nogle til – og ved at plante to, så har jeg altid en ekstra ved hånden.

Jeg prikler knoldselleri i 10×10 cm potter, hvor de får lov at vokse videre den næste måned. Det vil sige at start juli, så planter jeg knoldselleri ud i køkkenhaven. Indtil da, så vokser planter til i en plastkasse, som fungerer som et mini drivhus.

forspiring minidrivhus dyrkning udplantning væksthus

Ved prikling af knoldselleri behøver man ikke tænke så meget på plantedybden. Hellere plant dybt, så stængle kommer under jorden – og kun de øverste blade er over jorden.

Når jeg senere udplanter knoldselleri i køkkenhaven, så er det dog ENORMT vigtigt at plante i samme plantedybde. Ellers får man ingen knold, men bare massevis af rødder. Vigtigt at huske!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *