Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu begynder der at ske noget…

Vindueskarmen bugner allerede af forspirede tomatplanter. De tidlige kartofler er lagt i køkkenhaven. Nu er det tid til at begynde såning af kål…

Dyrkning af grøntsager

Der skal ingen tvivl herske om, at min store glæde ved at have en stor have er pladsen til en køkkenhave. Ikke at jeg ikke er glad for blomster og nyder vores prydhave, men der er noget fantastisk over at så, prikle, passe og spise.

På denne årstid er husets vindueskarme også taget i brug til dyrkning af grøntsager – ellers rettere sagt til forspiring af grøntsager.

I et vindue har vi tomatplanter, som er sået for snart 2 måneder siden. De trives vældig godt – og skal senere på ugen prikles om til større potter. Læs om såning af tomater her

Godt nok ikke spiseligt, men vil lige nævnte det. Martins ærteblomster har det også fantastisk. Skal prikles om, om i løbet af april – førend de til maj skal plantes ud i haven, samtidigt med tomatplanterne.

Nu er tiden til at komme igang med såning af kål. I hvert fald såning af grønkål og såning af palmekål – såvel såning af knoldselleri, som ikke er en kål men en rodfrugt.

Det er også nu at man skal så sommerkål, hvis man vil dyrke hvidkål til spisning henover sommeren – såvel andre kål sorter, som man vil spise henover sommeren. Det er dog for tidligt at så rødkål, som skal gemmes til jul. Det samme gælder det for vinter hvidkål – altså hvidkål, som skal gemmes og spises igennem vinteren. Det må vente i hvert fald en månedstid endnu, førend det sås.

Såning af kål

Nu skal det dog handle om såning af kål. Helt præcis såning af grønkål og palmekål, som vi er virkelig begejstrede for.

Kål er GENIALT som grønt til vinter. Faktisk smager kål ikke godt, førend det har fået frost. Så med kål i køkkenhaven, så har man sin egen forsyning af grønt til køkkenet – hele vinteren.

Forspirede kål kan nemt købes i plantecentre, men det er utroligt nemt at så kål selv. Og det er tid til såning af kål nu!

såning af kål palmekål grønkål

Såning af kål gøres bedst i bredsåning. Modsat tomater, hvor det er en god ide at så ét frø i ét planterum – se ovenstående såbakker. Til venstre ses en plantepakke med 6 rum. En sådan dur ikke til dyrkning af kål. Til at så kål bruger jeg bare en firkante plastpakke, hvor frøene sås tyndt og jævnt udover hele jorden.

Vær opmærksom på at så tyndt. En pose med kål frø kan nemt indeholde 200-300 frø. Det er ALT for mange frø til en såbakke som denne. Og desuden alt for meget til en husholdning. Rigeligt med 10-20 planter, så har man mere kål end man kan spise 😉

Sørg derfor for at så MEGET tyndt. Og forære de overskydende frø til en nabo, kollega, ven eller veninde – eller ganske enkelt gem frøene et tørt og køligt sted, til næste år.

Efter såning af kål, så drys med lidt jord. Og lad såbakken suge vand fra en bakke. Endelig ikke vande ovenfra, da det får frøene til at ryge ned i samme hjørne. Såbakken skal suge vandet i 5-10 minutter. Derefter i et minidrivhus og ovenpå en radiator i 3-4 dage, hvorefter minidrivhuset skal i vindueskarmen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *