Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nogen gange må det gerne være nemt…

Okay! Nemt og stor prydhave – såvel en stor køkkenhaven – er måske ikke foreneligt. Også alligevel! Med automatisk vanding, så bliver det meget nemmere. Plus planterne får rigtige vandmængde

Vanding af krukker

Jeg har efterhånden temmelig mange krukker. Jeg har mange krukker ved hoveddøren, hvor de pynter flot. Og jeg har massevis af krukker i vores krukkehave.

Krukkehaven er egentlig blot en sti langt huset. Vores hus er hvidt, hvilket løbende skal vedligeholdes. Derfor er det praktisk med et ordentligt underlag til stillads til maling. Derfor har vi en sti fyldt med massevis af krukker med planter, fremfor et bed med planter.

Her i foråret er krukkerne fyldt med forårsløg. Henover sommeren står her krukker med massevis af sommerblomster, som løbende skiftes ud til sensommer planter – især georginer. Og til efteråret står her krysantemum, græsser og andre skønne planter i krukke.

Læs om praktisk og hjemmelavet opsat til krukker

Det giver sig selv, at krukker skal vandes. Med mange krukker, så bliver det pludseligt et stort arbejde med vanding af krukker – flere gange ugentligt og næsten dagligt i højsommeren. Jeg har derfor længe leget med tanken at få installeret automatisk vanding af krukker. At droppe krukkerne er naturligvis ikke en mulighed!

krukker forårsløg tulipaner
Sådan ser krukkerne ud her i foråret. I hvert fald halvdelen af krukkerne i krukkehaven. Inden længe står krukkerne fyldt med tulipaner.

Jeg har dog været noget skeptisk, da jeg ikke har ønsket en masse slanger til at skæmme skønheden. Krukkerne er jo i sig selv ganske pæne. Og fantastisk smukt er det, når krukkerne står med massevis af blomster. Elsker det.

Nu har jeg dog fundet en løsning, som er ganske diskret. Generer i hvert fald ikke mit øje. Derfor skal det i år afprøves med automatisk vanding af mine krukker i krukkehaven – som står stik syd, så det er især her jeg bruger meget tid med vandkanden.

Automatisk vanding af krukker

hjemmelavet automatisk vandingsanlæg krukker

Nu har jeg fået leveret alle slanger, koblinger, vandingsur osv osv – og nu er det blot at få det hele samlet.

Jeg har tidligere været igang med forberedelser – og skrev også dengang et blogindlæg.

Læs blogindlægges om automatisk vandingsanlæg her

Ideen er at bruge vandet fra vores nedgravede regntank i haven til vanding af krukker. Vi har nemlig ikke en nem adgang til vand på denne side af huset – vandhanen er på modsatte side af huset, og det ville være et stort arbejde at begynde at grave vandrør ned i haven. Også derfor vi er så mægtig glade for vores regnvandstank.

Det er dog ikke sådan bare at koble automatisk vanding på en vandpumpe til en regnvandstank. Udfordringen er at pumpen vil stå og arbejde konstant, hvilket resulterer i at pumpen brænder sammen. Løsningen er blevet et vandingsur med auto-stop og koblet med et gardena drypvandings system.

Vores automatisk vanding af krukker vil altså ikke bare gøre hverdagen nemmere, men også gøre vanding gratis – udover et par batterier årligt. Herligt.

vandingsur Gardena vandingsanlæg

Ovenstående ses vandingsuret, som skal styre vores automatisk vanding af krukker. Betjening er ganske nemt – og her er valgt et ur med 3 skemaer, så jeg kan kode ét skema til forår, et skema til sommer og et skema til efterår. Behovet for vanding varierer jo en del fra årstid til årstid. Så fremfor at skulle indstille på ny, flere gange årligt, så kan jeg blot skifte imellem forskellige skemaer. Smart!

Drypvanding af krukker

Systemet til automatisk vanding krukker bygger på drypvanding. I et bed ville en siveslange være oplagt, men til krukker er drypvanding løsningen.

Ved valg af drypvanding, så vær opmærksom på vanding pr. time. Selv hos gardena findes forskellige dryphoveder. Både til 2 liter pr. time, 4 liter pr. time og vist også 15 liter pr. time – sidstnævnte ville være oplagt til f.eks. træer eller buske.

Jeg har valgt drypvanding med 4 liter pr. time. Derved tænker jeg at kunne lade systemet køre 15-30 minutter også vil en krukke være gennemvandet.

Det er ikke besværligt – faktisk overraskende nemt – at få samlet vandingssystemet og koblet alle de mange slanger korrekt sammen. Det tager blot lidt tid, men er ellers et fint gør det selv job og få trukket de mange slanger.

drypvanding automatisk vanding vandingsanlæg

For at holde slangerne på plads, så kan købes nogle plastik holdere til vandslangerne. De er dog ikke pæne, synes jeg. Derfor har jeg lavet mine egne holdere af noget hegnstråd. Fungerer super og er noget mere diskret.

automatisk vanding vandingsanlæg krukker

Personligt kan jeg i hvert fald ikke se mig sur på denne løsning. Selv på ovenstående foto, så synes jeg de mange slanger og drypvanding hoveder er pænt skjult. Slangerne er ført bagved og omkring krukkerne. Og nu er forårsløg kun lige i begyndende vækst, når der om nogle uger er mere vækst vil slangerne være helt skjult.

Spændt på at opleve, hvordan det fungerer i praksis – og i hverdagen. Lidt tidligt at sætte systemet i gang nu og her, men tror jeg bliver vældig glad for det især til sommer, når jeg ikke skal vande konstant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *