Ikke desto mindre, så skal der nu laves et anlæg til automatisk vanding af krukker. Vi har MANGE krukker, så det vil virkelig hjælpe på vanding af krukkerne i haven…
Opsamling af regnvand
Det er snart efterhåndende nogle år siden, at vi begyndte at genbruge regnvand til vanding af haven. Vi fik dengang nedgravet en regnvandstank på 2000 liter til opsamling af regnvand. Det fungerer fantastisk! Og vi bruger nærmest kun regnvand til at vande havens planter.
Med de enormt varme somre vi har haft de sidste har år, så er vanding af havens planter blevet en større og større nødvendighed – ganske enkelt for at planterne overlever og står flot i haven.
Det har flere gevinster at vande med regnvand. Den første er, at det er gratis. Der betales hverken for vandet eller for vandafledning, hvor sidst nævnte er det dyreste for vand. Desuden er regnvand ikke nær så kalkholdigt, som vand fra vandhanen. Det har den gevinst for planterne, at der ikke kommer hvide skjolder på bladene.
Læs om etablering af regnvandstank her
Ved etablering af regnvandstanken fik vi også lavet et praktisk vandudtag midt i haven – altså en vandhane, som er skjult i jorden.
Virkelig smart! Og enormt lækkert at have et vandudtag midt i haven – fremfor på den modsatte side af huset. Det letter virkelig vanding af haven og begrænser behovet for lange vandslanger rundt i haven.
Som haven er vokset – eller rettere sagt samlingen af krukker er vokset – så ønsker jeg nu at udbygge brugen af regnvandet. Kort sagt gøre vanding af krukker helt automatisk, så planterne får det vand de skal have. Også, når vi er væk en weekend henover sommeren.
Automatisk vanding af krukker
Jeg har brugt en del tid på at undersøge mulighederne for automatisk vanding. Det er et projekt, som jeg har kigget mere og mere på de sidste par år.
Jeg nyder ellers at gå en tur med vandkanden og vande mine krukker. Det er dog tidskrævende, når det er næsten hver aften – i de varme sommermåneder – og det er frusterende at komme hjem fra en weekendtur, til planter der hænger.
Løsningen jeg har fundet er drypvanding fra Gardena – kombineret med et vandingsur, så pumpen i regnvandtanken ikke skal stå og køre konstant.
Nu er alle delene bestilt hjem. Har det hele i en stor papkasse her bagved mig på kontoret – og glæder mit til at få det hele samlet. Ikke mindst at prøve det af. Tænker at mine krukker med tulipaner og forårsløg skal være forsøgskanin.
Foråret er ikke de varmeste måneder. Og jeg skulle nu nok overkomme at få vandet alle krukker – har dog efterhånden små 100 krukker med forårsløg og forårsblomster, så det bliver til mange ture med vandekanen. Trods jeg kun vander krukkerne med forårsblomster 1-2 gange om ugen…
Den helt store test kommer dog til at køre henover sommeren, når anlægget til automatisk vanding af krukker skal testet på alle sommerblomsterne. Til den tid skal vandingsuret indstilles, så krukkerne bliver vandet hver anden dag – hvis ikke hver dag. Derfor har jeg også købt et vandingsur med mulighed for flere programmer, så jeg ikke skal formattere og indstille på ny, flere gange årligt.
Første etape er dog at få gravet ned til det allerede etablerede vandingsudtag – og få monteret forgrening, så der kan laves et vandingsudtag tættere på krukkerne.
Vandudtag til nedløbsrør
Kan næsten sige at jeg skal have etableret et vandudtag på tagrende. Dog ikke helt, da regnvandet samlet i rengvandstanken, hvortil vandudtaget henter vandet. En pumpe sørger for at der er godt med tryk på vandet, når der sættes en vandslange til.
Det tidligere vandudtag skal blive, hvor det er. Det nye skal placeres i nærheden af krukkehaven – for ikke at sige under.
Gardena har et vældig smart system til automatisk vanding i haven. Vandudtag er del af systemet, såvel koblinger og rørledninger til vandet under jorden. Det hele fungerer mere eller mindre ved kliksystem, så kan nærmest ikke samles forkert.
Anlægget til automatisk vanding af krukker er meget lige til. Istedet for en vandslange sættes på vandingsudtaget, så monteres et vandingsur – indstillet til at vande, når ønsket – og herfra trækkes et nedværk af drupslanger til de mange krukker i krukkehaven. Ganske lige til faktisk. Og vældig praktisk, så vi bare skal nyde blomsterne – vandingen kører automatisk.
Batteridrevet automatisk vanding af krukker – ingen behov for strøm
Har valgt et vandingsur, som kører på batteri. Og det er faktisk strømkilden til hele anlægget. Mere skal der ikke til. Når vandingsuret lukker op for hanen, så løber vandet – og når vandingsuret slukker igen, så stopper vandet og pumpen i regnvandstanken stopper med at arbejde.
Indskyder lige. En siveslange vil ikke kunne fungere med en pumpe i en regntank, da pumpen vil stå og arbejde 24/7 – og en siveslange giver ikke nok vand i løbet af 30 minutter køretid. Så for at pumpen ikke brænder af, så skal der være et vandingsur kobler til – og i drifttiden skal sikres at der vandet nok. Det sikrer et drypsystem, fremfor en siveslange. Her vandes med ca. 4 liter pr time pr. dryb – og det er i hvert fald mere end RIGELIGT pr. krukke. Hvorfor anlægget kan nøjes med at køre i 15-20 minutter ad gangen for at sikre korrekt og automatisk vanding af havens krukker.
Gardena har faktisk også et andet smart vandingsanlæg, hvor der ikke engang er behov for et vandudtag – ej heller en vandhane.
Her fungerer systemet ved hjælp af en lille solcelle. Og vandet kommer fra en dunk med vand, som kan stilles i skjul af krukkerne. MEGA smart! Specielt smart, hvis der er tale om få krukker – måske krukker på en altan eller terrassen. Eller ganske enkelt bare som ferievanding af ens krukker.
Det havde jeg også kig på. Har jeg faktisk stadigvæk kig på, til krukker et andet sted i haven, hvor jeg ikke har mulighed for at etablere et vandudtag – og heller ikke har adgang til en vandhane, uden at skulle trække meget vandslange.
Ulempen er dog solcellen – hvis man må sige ulempe om grønenergi. Jeg synes ikke at solcellen til pumpen i vanddunken er særlig pæn. Ligner en parabol. Dette anlæg er desuden lidt dyrt. Jeg må dog indrømme, at jeg kigger på det… om ikke andet, så bare for at montere til de dage vi er væk henover sommeren.
Læs om Gardena ferievanding her
Ferievanding af haven – og automatisk vanding af krukker
Nå! Det blev lige et sidespor med ferievanding, men det er smart. Der er tid endnu til sommer, så jeg kan endnu nå og tage beslutningen om det skal testes af i år.
For nu, så har jeg fået etableret endnu et vandudtag i haven. Nu har jeg et midt i haven, som gør vanding af havens bede nemt. Og jeg har endnu et vandudtag i krukkehaven, til det nye system til automatisk vanding af krukker. Går dog lige en uge eller to, førend jeg begynder at tage alle krukker med forårsløg ud. Det er lige tidligt nok nu og her, trods det kribler i fingrene for at få krukkerne ud.
Vandingsudtaget er gemt bagved en stor whiskytønde, hvorfra jeg kan trække vand til det automatisk vanding af krukker.
Jeg skal helt sikkert sørge for at vende retur med nærmere information om vandingsanlægget. Nu er forberedelserne i hvert fald gjort. Næste step er at få klikket en masse vandslange til, så jeg kan få samlet alle slangerne til drypvanding af krukkerne – også skal krukkerne sættes op med den automatisk vanding af krukker.
Nå ja! Og trods vi har haft flere dage med dejligt vejr og nattetemperaturer over minus, så kan jeg oplyse at jorden endnu er temmelig frossen. Det var noget af et knokkel at få gravet ud til slangerne, men det skulle gøres nu – førend alle krukkerne skal indtage krukkehaven om 1-2 ugers tid.
lyder som en fantastisk pklan… har selv omkring 30 krukker stående,fra foråret og henover sommeren… har tit tænkt tanken med selvvanding.
vi har en 750 liter ibc tank, som får vand fra tagrenden… hvilken pumpe bruger I ?
ps mine krukker med forårsløg, er kommet ud fra skuret, og har fået første vanding.
venlig hilsen MIchael
Hej Michael
Ja ik? Ikke så meget for hverdagsvanding, trods det da virkelige også bliver en hjælp her. Den helt store gevinst bliver især at kunne tage hjemmefra, uden at skulle “frygte” godt vejr.
Det ER altså bare frusterende at tage hjemmefra nogle dage, for at komme hjem og opleve at alt ens arbejde hænger 🙁
Pumpen i regnvandstanken er en “Divertron-X 1200”. Den er specielt lavet til rengvandstanke, da den har automatisk stop… når tanken er tom, så stopper pumpen også… så den ikke bare står og kører 24/7 i en tom regnvandstank.
LÆKKERT med krukkerne. Det varer virkelig heller ikke længe, førend jeg skal have mine krukker fundet frem 🙂
Bedste hilsner
Martin