Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvem mente, det var for tidligt?

Pyh! Der er meget debat om rigtige tidspunkt for såning af tomater. Hvornår tomater skal prikles er dog ikke til diskussion. Vi såede 13. februar og nu skal tomaterne prikles om…

Såning af tomater

Gentager lige. PYH! Sikke der er debat om det rigtige tidspunkt for såning af tomater.

Det hele handler vist om frygten for nok lys. Og frygten for ranglede tomater. Begge ting, som naturligvis skal tages med i overvejelserne….

Jeg såede tomatfrø 13. februar. Og hvor har jeg fået mange kommentarer, at jeg var tidligt ude. I min verden har tomater dog altid skulles sås tidligt – omkring midten af februar. Tomater gror nemlig langsomt i starten. Plus det tager tid førend frøene spirer…

Vi har desuden intet drivhus, så er nødt til at sikre sunde og store planter til udplantning på friland.

Læs om såning af tomater her

Jeg er glad for at være kommet tidligt igang, for se lige nogle lækre planter jeg allerede har.

hvornår skal tomater prikles

Kraftige stilke, som endnu ikke har behov for opbinding. Fine grønne blade, trods de nedre nu er begyndt at blive gule – et godt svar på, hvornår tomater skal prikles om. Når de nedre blade bliver gule og når der begynder at ses rødder i bunden af såbakken, som på nedenstående foto.

tomat dyrkning forspiring

Hvornår skal tomater prikles om?

Jeg har vist allerede givet svaret i ovenstående skriv. Og tiden er nu, for at jeg skal have priklet mine tomatplanter om til større potter og ny jord.

Bemærk lige at der nu er gået 1,5 måned siden såning af tomater. Og først nu prikles tomater om. Vælger man først at så tomater nu, så er det jo lige før man ikke når og prikle om førend tomaterne skal plantes ud i køkkenhaven – og det betyder mindre planter og mere sarte planter. Det dur slet ikke til tomater på friland, men er måske fint til dyrkning af tomater i drivhus. Trods høsten også bliver forsinket derefter.

Så jeg gentager lige. Tomatfrø bør altså sås i midten af februar. Og det selvom man ikke har kunstlys eller varmemåtte. Hvilket mine tomatplanter desuden heller ikke er fremspiret ved hjæp af. Jeg har blot brugt vindueskarmen. I først omgang stod såbakken over en radiator, da frøene var spiret frem stod såbakken i en sydvendt vindueskarm. Det har fungerer helt perfekt.

tomat dyrkning forspiring

Nu pottes hver tomatplante om. Og for at sætte fokus på endnu flere rødder, så plantes tomatplante ganske dybt i potten – med jord helt op til nederste bladpar. derved skyder planten med massevis af rødder ud af stilken, så jeg til maj har et meget kraftigere rodnet på planten.

Nu får tomatplanterne en plads på gulvet, hvor der er lidt køligere – her er ingen gulvvarme – og hvor der er massevis af lys til planterne. Her får planterne lov at vokse videre nogle uger. Fra midten af april, hvis vejret tillader det, så kan jeg dagligt tage planterne udenfor. Derved får planterne alt det sollys de vil og desuden blæst, så planterne derved får kraftigere rødder – såvel vænnes til at være udenfor.

hvornår skal tomater prikles

Først til maj, så plantes planterne ud i køkkenhaven. Den opmærksomme vil have bemærket at 6 af planterne er mindre end de øvrige – det er Ukranian Purple, som er en ekstra langsomt voksende sort. Men en virkelig god frilandstomat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *