Ranunkler er skønne i buketter. Naturligvis skal der også dyrkes ranunkler i skærehaven – for succes med dyrkning af ranunkler, så er det vigtigt med forspiring af Ranunkler. Og det starter NU…
Blomster til buketter
En del af køkkenhaven er dedikeret til skærehave – altså et område til dyrkning af blomster til buketter.
Gevinsten ved en skærehave er, at hver enkelt plante er dyrket for at skulle plukkes. Der behøves altså ikke at tænkes på at her skal være flot, som i prydhaven. Endnu en fordel ved en skærehave er at man altid kan plukke blomster i knop, fremfor at vente indtil blomsterne er ved at afblomstre… For ikke at “tømme” prydhaven.
En stor del af blomster i skærehaven består af blomsterfrø. De fleste blomsterfrø sås blot direkte i jorden, hvilket sker engang i løbet af slutningen af april – start maj – når frosten er af jorden. Andre blomsterfrø forspires og udplantes, som forspirede planter.
I skærehaven har jeg dog også flere knoldvækster – både georginer, fresia og naturligvis Ranunkler, som dette blogindlæg skal handle om. Ranunkler er FANTASTISKE i buketter. Ranunkler har lang holdbarhed i vaser og fungerer rigtig godt med mange blomster.
For at få succes med ranunkler i haven, så er det vigtigt forspiring af ranunkler. Det giver bare et langt bedre resultat.
Forspiring af Ranunkler
Det er egentlig ganske nemt at dyrke ranunkler. Dyrkningen minder meget om georginer. Med den forskel, at det er en fordel at lægge knoldene i vand 24 timer førend de lægges i jorden.
Derved svulmer de små knolde – som mest af alt ligner små edderkopper – helt op og bliver lækre sprøde. Noget helt andet end de tørre knolde, som blev lagt i vandet. Sørg for at skifte vandet nogle gange i løbet af tiden, hvor knoldene ligger i vandet.
Efter 24 timer i vand, så er knoldene klar til at blive lagt i jorden. Endnu er det for koldt at lægge ranunkler udenfor, så forspiring af ranunkler skal ske et lunt sted – gerne ved 20-22 grader.
Knoldene skal lægges i 3-5 cm dybde. Jeg lægger knoldene i hver deres potte, da jeg synes det letter videre pasning. Det er dog intet problem at lægge knoldene side om side – 10 cm afstand – i en såbakken.
Ovenfor ses knoldene i hver deres potte. Jeg dækker med 3-4 cm jord – bruger en god pottemuld til forspiring af ranunkler. Potterne stiller jeg i en plastkasse med låg – en bedroller vil være ideelt – som placeres ved stuetemperatur. Meget gerne et sted med gulvvarme. I første omgang behøves ingen lys, en mørk kælder er helt fint. Det bruger jeg. Først når der er skud, skal planterne have lys. Tager 2-3 uger førend de første spirer begynder at vise sig.
Efter knoldene er lagt i jorden, så har jeg gennemvædet jorden grundigt. Og jeg vander ikke yderligere førend jeg ser skud på planterne. Låget på plastbøtten holder på fugten, og med både jorden våd og knoldene gennemvædet efter 12-24 timer i vand, så er der ikke behov for yderligere vand.
Så ja! Fremgangsmåden er egentlig præcis den samme, som ved forspring af georginer – og dyrkning af georginer. Ranunkler blomstrer blot 1-2 måneder tidligere, så er et godt supplement til skærehaven.
Kære Martin
Tak for fin beskrivelse af forspiring af ranunkler.
Du skriver en bedroller med låg? Skal fugten ikke kunne komme ud? Skal der prikkes huller i låget? Jeg har tidl prøvet at forspire Ranunkler, men alle mugnede under spiringen.
Og når det først begynder at spire, er det så frem i lyset ? Og hvad med temperatur?
Selvom dit indlæg er over 2 år gammelt, håber jeg du fortsat har lyst at svare.
Rare hilsner
Heidi Nyborg
Hej Heidi
Herligt du kigger med 🙂 Svarer altid gerne – Og bloggen er da klart aktiv endnu 😀
Låget forbliver på, indtil fremspiring. Løfter låget af og til, for at undgå for meget kondens – men plejer ikke at være det store problem.
Så snart der er fremspiring, så lægges låget skråt – så låget holder på varmen, men der er udluftning. Ellers rodner de nye skud.
Når planterne er 2-3 cm høje, så fjernes låget. Og vokser blot videre uden låg.
Vil lige tilføje. Når du har lagt knoldene, så går der temmelig lang tid førend du skal vande – jorden er fugtig, når du lægger. Og med låget, søges for at knoldene er fugtige længe.
Mærk på jorden. Den skal være let fugtig (tenderende tør) førend end du vander. Vand i underskål, når du vander. Lad vandet dryppe fra og stil retur i plastkassen – der er de ekstra beskyttet.
Og straks vejret tillader det – over 10 grader i dagstimerne – så ud med kassen i løbet af dagen. Og ind om natten, så planterne får sollys – og beskyttes mod frost.
Held og lykke med det.