Hanekylling, champignon og peberfrugt pakket i en lækker tærtedej. MUMS! Nu er de nye tærteforme indviet til at bage tærte med kylling – perfekt frokost i sommerhus med familien…
Nem aftensmad – eller nem frokost?
Jeg fik i julegave en tærteform. HERLIGT! Skøn julegave. Det var dog den forkerte tærteform og grundet nedlukningen af Danmark har jeg først kunnet bytte den nu. Nu er den indvidet – eller rettere sagt de indviet. Jeg fik nemlig byttet til fire små fine tærteforme. Perfekt til at lave små tærter til fryseren, hvilket er praktisk for at sikre nem aftensmad.
Her på matriklen er der, desværre ingen børn –ingen lektielæsning eller ulvetime. Vi har dog begge lange arbejdsdage. Og når, vi kommer hjem har vi dyrene, haven og andre projekter.
Det er bare ikke hver eftermiddag, at der er tiden til at stå og lave lækker aftensmad. Sådan har mange det sikkert. Herlig er tærte GENIALT! Her er hele måltidet samlet i én. Skal det være ekstra lækkert – eller bare man er mere sulten – så er det kun luksus med en grøn salat til.
Og en tærte er mindst ligeså god, når den lunes i ovnen – efter en tur i fryseren – som den er friskbagt. Der er faktisk ikke den store forskel.
Naturligvis findes der massevis af andet mad, som kan tilberedes forud, fryses og lunes i ovnen. For langt det meste, så gælder dog at der skal laves tilbehør – koges kartofler eller på anden måde sikres fyld, for at man bliver mæt. Sådan er det ikke med tærte. Her er det hele i tærten. Dejlig praktisk.
Mine nybagte tærter får dog ikke lov at fungere, som nem aftensmad. Tærterne skal bruges, som frokost til en tur i sommerhus med familien. Vi har delt måltiderne ud, så vi hver især har ansvaret for forskelige måltid – så bliver det nemmere for os alle 🙂 Rune og jeg har frokost… Derfor skal tærterne her en tur i fryseren. Bagte dem tidligere på ugen. Nemt og praktisk, så jeg blot kan tage dem op – lægge i en pose og tage med i sommerhuset. Sammen med de frikadeller, hjemmebagt rugbrød og rødkål jeg har forberedt. Det skal nok blive en super lækker frokost – eller to, er det vist.
Få min opskrift på hjemmebagt rugbrød her
Få min opskrift på hjemmelavet rødkål her
Hjemmebagt tærte med kylling og champignon
Jeg har vist gjort det klart, at jeg er begejstret for tærte. Det er altså bare en skøn spise, ligesom det er ENORMT dejligt at alt kan foreredes forud – fryses og lunes, for dernæst at servere et pragt måltid.
Endnu en fordel ved tærte er at tilberedning er ganske nem. Og tilbedning strækker sig over flere dage, således at der blot bruges korttid nogle aftener – fremfor at skulle stå i køkkenet flere timer i streg.
Ikke forstået at jeg er ked af at bruge tid i køkkenet. Det er jeg bestemt ikke. Tværtimod. I en travl hverdag, så er det blot tiden der mangler… hvorfor nem aftensmad også er en fordel, trods det skal være lækkert, sundt og godt.
Okay! Min opskrift på tærtefyld kan nemt gøres langt nemmere. Købte kyllingebryst er helt super at bruge – det behøver ikke være en hjemmeslagte hanekylling, som er udruget og fedet op henover 8 måneder. Det er dog det kylling jeg bruger til denne tærte. Hanekylligen blev slagte i november. Nu er han kogt, pillet og klar til at blive forvandlet til en tærte med kylling.
Og netop tilberedning af kylling er det første step. Start med at kog kyllingebryst i en gryde med lidt vand – et par laurbær og peberkorn. Skal koge 10 minutter. Si kogevandet fra – og gem det i køleskabet. Kyllingen skæres i tern og gemmes i køleskabet
Kylling tilberedes samtidigt med at der af flere omgange steges champignon. Tilberedning af champignon gøres på en varm pande, uden fedtstof. Panden skal ryge, førend champignon kommes på panden. Derved får champignon stegeskorpe og alt vandet fordamper. Når champignon er stegt på panden i lidt tid, så drysses med salt, peber og tilsættes et sprøjt citronsaft. Det hele vendes rundt, hældes i en stor skål og næste hold champignon tilberedes.
Tærtefyld med kylling og grøntsager
Med alle champignon stegt af på panden, så er vi klar til at begynde på at lave det egentlig tærtefyld. Start med at smidt nogle snittede løg på panden, hvor der har været champignon – uden at vask panden, da løgene vil suge smagen fra champignon og give ekstra lækker umami smag til tærten.
Tilsæt smør og en generøs skefuld honning til løgene – og lad dem brune ved svag varme. I en stor gryde varmes lidt olie, hvorefter der steges en masse peberfrugt af. Når peberfrugt er klaret, så drysses med salt og dernæst med mel og rør det hele sammen. Melet skal have lov til at stege af i smøret, så tærten ikke får smag af mel. Tilsæt dernæst hønsefond – den væske, som kyllingen er kogt i – eller tilsæt blot vand, mælk eller anden væske.
Rør rundt indtil sovsen tykner. Nu tilsættes champignon, kylling og de stegte løg. Tilsæt desuden krydderier – til denne tærte er brugt laurbær, salvie og chili, men det kan varieret efter smag.
Lad det hele stå og simre i 30 minutters tid. Si sovsen fra og kom fyldet i en skål, som skal i køleskabet.
Og det er egentlig tærtefyldet. Ganske nemt, ik? Tærtefyldet skal køles HELT ned. Helst stå i køleskabet til dagen efter. Sovsen skal egentlig ikke bruges, men med lidt friske grøntsager og kogt pasta, så er der hurtigt forvandlet en lækker aftensmad.
Eller sovsen kan forvandles til en engelsk gravy, som serveres til tærten. Præcis ligesom det er normalt for en steak and ale pie – få min opskrift på steak tærte her – hvor jeg også viser, hvordan fyldet nemt kan sies.
Opskrift på tærte med kylling
Lad mig lige få tilføjet nogle tal til min opskrift på tærte med kylling. Jeg har bagt 4 små tærter – samme opskrift på tærte vil passe til to tærter på 25 cm i diameter.
Til tærtefyldet er brugt:
- 600 gr kylling
- 1 kg champignon (andre svampe kan også fint bruges)
- 4 peberfrugt eller snackpeber
- 3 løg
- 1 spsk. honning
- 50 gr smør
- 1 dl. mel
- 7,5 dl. suppe (gerne suppevæsken fra kogning af kylling)
- salt, peber, chili, laurbær og salvie
Vil ikke gentage opskriften på min tærtedej. Den har jeg givet en udførlig guide til, hvordan den bedste tærtedej laves.
Få opskrift på hjemmelavet tærtedej her
Til ovenstående tærtefyld og to store tærter eller 4 små tærter, så skal laves dobbelt tærtedej. En købt tærtedej kan naturligvis også bruges, men det er nu ganske nemt at bage sin egen. Og for en tærte, som denne med dobbelt crust – altså en tærte med låg, så skal der ikke forbages. Det gør det lettere.
Tærtedejen laver jeg først dagen efter, at jeg har lavet fyldet. Det er – som sagt – nemlig vigtigt at tærtefyldet er helt koldt, førend det kommes i tærten. Ellers risikerer man at det hele bare løber ud. Med tærtefyldet koldt, så når tærten at blive bagt førend fuldet er flydende. Det sikrer sovsen på fyldet bliver i tærten, såvel at der skabes en sprød tærtebund.
Ved at dele arbejdet op over flere dage, så er tilbedring også noget nemmere. Tærtefyld én dag. Tærtedej den næste. Skar smøret om morgen og kom det i køleskabet. Da jeg var færdig med arbejdsdagen, så lavede jeg min tærtedej – kom på køl. Rullede ud imens jeg lavede aftensmad, kom fyldet i tærtebunden, top på og dernæst en tur i ovnen.
Hjemmebagt tærte
Før tærten bages, så pensles med æg. Tærten bages ved 220 grader. Nederst i ovnen. Bagetiden er 40-50 minutter. Straks af ovnen, så fjernes tærteformen og tærte kommes i fryseren. Lad værre at køl tærten ned først, blot direkte i fryseren. Derved sikres det at tærtebunden bliver sprød og lækker, når den lunes.
Bagetiden på 40-50 minutter er ikke nok til at bage tærten færdig, men tærten skal jo bages igen førend servering. Tærten skal derfor blot lige begynde at blive brun. Skulle tærten bages færdig, så skal tærten have ca en time i ovnen.
Når tærten skal spises, så tages tærten direkte fra fryseren. Kommes i en kold ovn ved 200 grader og varmes i 20-30 minutter, så tærten er helt varm. Det sikrer en sprød tærte og en brand varm tærte, klar til severing.
MUMS! De tærter skal nok blive et hit…