Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmelavet steak and ale pie

Elsker tærte! Det tager lidt tid, at lave. Fordelen er at tærte kan fryses, så det kan være nemt en hverdag – eller travlt dag. Min personlige favorit er kødtærte,. Kød giver en FANTASTISK smag til tærte. Modsat grøntsags tærte. Steak tærte kan anbefales – eller som englænderne siger Steak And Ale Pie.

Hjemmelavet tærte og hjemmelavet tærtedej

Når det kommer til tærte, så skal det være hjemmelavet tærte. De solgte tærter i supermarkedet kan slet ikke måle sig. Endnu værre er den tærtedej, som kan købs i ruller. Det er – efter min smag – alt for papirsagtigt. Smager slet ikke, som hjemmelavet tærtedej.

Og når der nu skal laves en steak tærte, som tager tid, så er det også værd at lave en god tærtedej.

Martin har tidligere lavet en super god guide til at lave en virkelig god tærtedej. Jeg skriver guide, fremfor opskrift, da Martin kommer med mange gode råd til at lave den bedste tærtedej.

Få opskrift på tærtedej her

tærtedej hjemmelavet

Til en kødtærte skal laves dobbelt portion af opskriften på tærtedej. Der skal nemlig både være tærtedej til bunden, såvel til låget på tærten. En steak and ale pie, som jeg laver idag, er nemlig en tærte med låg.

Indskyder lige. En tærte med låg tilberedes med færdiggjort stegt fyld. Tærtebundene forbages ikke, men en tærte med låg bages med tærtefyld og med låg på – på én gang i ovnen.

Det kan være helt fint at starte med at lave dej til tærten, så det er på plads. En steak tærte skal dog tilberedes i gryde i nogle timer, så der er tid nok – og man kan sagtens starte med at få fyld til tærten sat igang.

Fyld til tærte – en kødtærte med grøntsager

Jeg har været i forrådskammeret og hente løg og hvidløg. Jeg har desuden været i køkkenhaven og grave gulerødder såvel lidt persillerod – toppene bliver kaninerne glade for.

Kødet er, trods navnet steak tærte, godt nok ikke en steak jeg har skåret i tern. Jeg har købt gullasch kød, som er helt perfekt til en kødtærte – og noget billigere, hvilket heller intet gør.

Desuden skal jeg bruge bacon, champignon, en øl, lidt mel, boullion, honning og krydderier. Honning har vi i rigelige mængder fra bierne, laurbær og timian har vi i urtehaven. Resten er købt i supermarkedet, hvilket alle ingredienserne til denne tærte kan. Vi er blot heldige at kunne dyrke det meste selv.

Fremgangsmåden til at lave en steak tærte er ganske nem – og trods det tager nogle timer, så er det meste simre tid og bagetid.

Først brunes kødet af i en gryde. Sørg for at krydre godt med salt og peber. Kødet tages op af gryden og gemmes i en skål. Grøntsagerne snittes fint og svitses af i stegeskyen fra kødet – når grøntsagerne har taget lidt farve, så tilsæt lidt olie og salt grøntsagerne godt.

Når grøntsagerne er klaret – tager ca. 5 minutter – tilsættes honning. Når honningen er smeltes, så drysses mel over grøntsagerne. Det hele skal nu vendes grundigt, hvorefter kødet hældes retur i gryden. Dernæst tilsættes øl, kogende vand og boullion.

Lad det hele koge op. Og kom nu laurbær og timian til retten. Lad det hele simre videre i 2 timer.

Opskrift på steak tærte

Til en almindelig størrelse tærte passer nedenstående mængder rigtig godt. Varierer selvfølgelig afhængig af størrelsen på tærten, som man bager. Mængderne kan selvfølgelig også varieres, som man ønsker.

Den kød tærte, som jeg her har bagt, har jeg brugt:

 • 800 gr gullasch kød
 • 150 gr bacon
 • 200 gr champignon (friske)
 • 3 store løg
 • 5 fed hvidløg
 • 5 store gulerødder
 • 3 persillerod
 • 300 ml. dark ale
 • 2 boullion terninger
 • 400 ml. vand
 • 4 spsk mel
 • 3 spsk honning
 • 4 laurbær
 • en håndfuld timian

Når det hele har simret 2 timer i gryden, så er sovsen kogt temmelig meget ind – englænderne kalder denne sovs for gravy. Det er en virkelig kraftig og tyk sovs, som smager vidunderligt.

Nu skal fyldes sies fra sovsen – ellers bliver tærten for våd.

Jeg bruger et dørslag. Det er nemt. Placerer dørsalget i en gryde, som sovsen kan varmes i. Og hælder tærtefyldet i dørslaget. Derved får jeg ganske nemt delt sov og fyld til min kødtærte.

tærtefyld kød grøntsager

Nu bruner jeg champignon i en pande, tilsætter bacon og lader stege med. Vender bacon og champignon blandingen i fyldet til ærten.

Nu skal kød og sovs på køl. Kødet skal være koldt, når tærten samles. Tærtefyld kan altså med fordel forberedes en dag – og tærten bages en anden – hvis man vil.

Hjemmelavet steak tærte – hjemmelavet Steak And Ale Pie

Med fyldet afkølet og tærtedejen klar, så kan jeg samle min kødtærte.

Tag først lidt af den kolde sovs og rør i kødfyldet, så kødet ikke er helt tørt. Og hæld nu kødfyldet i tærten.

Kød tærte steak and ale pie

Bemærk at jeg ikke har trimmet kanterne på tærtedejen – det skal man endelig ikke gøre, når der skal låg på. Jeg har heller ikke mast tærtedejen ud i tærteformens riller. Det sker under bagning.

Hvad man skal nu er at fugte kanten med lidt vand og dernæst placere låget ovenpå. Vandet gør at top og bund klistrer sammen, så låget ikke ryger af tærten ved bagning.

Låget skal gå udover kanterne, for dernæst at klemmes ned omkring siderne. Lidt svært at forklare, men låget skal være del af kanterne på tærten

Nu er tærten klar til at komme i ovnen. Det overskydende tærtedej kan dog bruges til at pynte tærten. Jeg har tryllet lidt stjerner på tærten, så tærten er ekstra flot.

Kød tærte steak and ale pie opskrift hjemmelavet

Før bagning skal tærten pensles med vand. Sæt tærten i en forvarmet ovn på 200 grader. Og bag tærten i 40 minutter. Så er den færdig… og klar til at komme i fryseren eller blive serveret.

Kød tærte steak and ale pie opskrift hjemmelavet

Server tærten med sovsen. Kartoffelmos og bønner vil også være rigtig lækkert at servere til. En kødtærte spises sjældent uden tilbehør, modsat f.eks en porretærte der oftest spises uden tilbehør.

Velbekom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *