Vi har endnu intet drivhus. Tomater skal vi dog have til salat, henkogning og stegte tomater. Vi dyrker frilandstomater og NU er tidspunkt til såning af tomater…
Dyrkning af tomater uden drivhus
Mange tror – fejlagtig vil jeg hurtigt indskyde – at dyrkning af tomater skal gøres i drivhus. Og at det er nødvendigt med et drivhus til dyrkning af tomater. Sådan er det langt fra!
Jeg har dyrket tomater de sidste år. Uden drivhus.
Dyrkning af tomater startede for mig i en væksttunnel – altså et drivhus af plastik. Ideen var genial, men realiteten var noget andet. Helt ubrugeligt. Måske mit drivhus i plastik var købt for billigt, men katastrofen gør jeg ikke kommer til at bruge den løsning igen.
Hurtigt fortalt. Tomater tager lang tid at dyrke. Et plastik drivhus skal altså stå i haven, meget længe, hvorfor det også udsættes for både regn, blæst og solens slidtage. De første måneder gik det fint med tomater i plastik drivhus, men efter et par voldsomme regnbyger kollapsede drivhuset – med en masse temmelig store tomatplanter, som formentligt kunne have givet tomater i løbet af nogle ugers tid.
ØV! Reddet blev, hvad reddes kunne. Og dyrkning fortsatte opad en sydvendt væk – uden drivhus. Tomaterne var til dyrkning i drivhus, så ved dyrkning på friland blev høsten sørgelig. ØV! Flere måneders arbejde spildt…
Dyrkning af tomater uden drivhus handler blot om, at vælge frilandstomater. Altså tomater, som ikke behøver de meget høje temperaturer fra et drivhus. En frilandstomat behøver desuden ikke ligeså mange solskinstimer, som tomater til drivhus.
Kort sagt. Frilandstomater dyrket i drivhus vil give meget tidlige tomater, men ved dyrkning af frilandstomater udenfor, så modnes tomaterne som normale tomater – altså i løbet af juli. Høsten fortsætter indtil efteråret, hvor temperaturerne falder.
Gode frilandstomater sorter
Jeg har faktisk ikke afprøvet særligt mange frilandstomater, trods der er mange fine frilandstomater. Jeg har dog fundet en frilandstomat, som jeg har god succes med.
Da vores væksttunnel til tomater faldt sammen havde vi i “drivhuset” San Marzano og Amish Paste. Begge skulle være fine sorter til dyrkning på friland. Amish Paste gav dog et sørgeligt udbytte, trods nogle lækre tomater. Udbyttet gør dog at jeg har droppet den.
San Marzano fungerede dog rigtig godt. Udbyttet var flot og tomaten smager skønt. San Marzano tomat er desuden meget alsidig. Smager skønt i en salat, men er også genial til tomatsov.
San Marzano er den måske mest kendte af alle italienske tomatsorter. Det er den tomat, som bruges i dåsetomater i italien – og San Marzano dyrkes i stor stil, som frilandstomat i italien.
Når det kommer til såning af tomater til friland, så er den eneste jeg faktisk kan anbefale San Marzano. Den er efter min erfaring en rigtig god frilandstomat. Plejer at have et par potter opad muren med tomater i gårdpladsen. Nu har vi fået køkkenhaven lavet, så dyrkning af tomater flyttes hertil. Og i år skal jeg forsøge mig med en ny sort af frilandstomat – Ukraine Purple. Det er en gammel russisk tomat og med det kolde vejr i rusland, så forventer jeg mig meget af denne sort.
Såning af tomater
Dyrkning af tomater kræver en lang udviklingstid fra frø til høst af modne tomater. Ikke mindst ved dyrkning af frilandstomater, hvorfor det er vigtigt at komme tidligt igang med såning.
De fleste guides, om hvornår tomater skal sås, anbefaler såning af tomater i midten af marts. Nogle anbefaler ligefrem at tidspunktet til såning af tomater er april.
Det er for sent, efter min erfaring. Jeg mener at tomater skal sås i februar. Tidligere på ugen fik jeg sat tomater til forspiring, som nu står i vindueskarmen.
Nogle vil måske mene at det ikke er pænt med forspiring af frø i vindueskarmen. Jeg synes, at det er FANTASTISK! Jeg synes det er virkelig hyggeligt at følge med i forspiring af tomater og andre frø – i det ene vindue står ærteblomst, som allerede er spiret godt frem.
I det andet vindue står tomater til forspiring. Der er en god varme over radiatoren, men det lille mini drivhus bidrager til større varme – og holder på fugten – indtil frøene er spiret frem.
Guide til såning af tomater
Det er ganske nemt at dyrke sine egne tomatplanter. Jeg bruger et min drivhus til forspiring af tomater. Først fyldes så- og priklejord i plastbøtterne, dernæst laves hul til frøene – et frø til hvert kammer. Jeg bruger en skruetrækker til at stikke det 1 cm dybe hul.
Jeg bruger også en skruetrækket til at fange ét frø. Hælder alle frø ud i en lille skål – og med den let fugtige skruetrækker kan jeg nemt fange ét frø, som droppet ned i et plantehul. Dernæst skubbes jorden henover, jorden stampes let med en pind.
Ganske nemt! Nu stiller jeg plantebakken i en spand med vand, hvor jorden får lov at suge vand i 5 minutter. Derefter placeres plantebakken i et minidrivhus, som placeres i vindueskarmen – også er det blot at vente…
Jeg hverken vander eller gør andet, førend frøene er spiret frem. Kan næsten ikke blive nemmere med såning af tomater. I løbet af 14 dages tid spirer frøene frem. Derefter fjernes plastikklokken og jeg vander lidt, hvis jorden er tør – er jorden ikke tør, så vander jeg ikke.
Når tomaterne har fået nogle blade og er vokset til, så prikles om til ny jord. I første omgang udskiftes jorden blot med almindelig pottemuld, først ved anden omplantning flyttes til en større potte og almindelig plantejord.