Tryk "Enter" for at gå til indhold

Smart lille trick til forspiring

Risikoen ved forspiring i vindueskarm er lange planter, som strækker sig efter lyses – daglig vending af planterne afhjælper. Sølvpapir kan også hjælpe..

Forspiring uden vækstlys

Forspiring uden vækstlys er intet problem, trods der ellers er meget snak om vækstlys til forspiring – såvel behovet for vækstlys for tidlig forspiring.

Jeg betvivler ikke effekten af vækstlys. Ingen tvivl om at det gør noget godt, men det er ikke umuligt at forspire i vindueskarm uden speciallys – ej heller om man vil tidligt igang.

Mange planter skal netop tidligt igang. Det gælder både chili, tomater, ærteblomster og artiskok.

Læs om dyrkning af artiskok

Læs om forspiring af ærteblomster

Vi dyrker begge – og tomater – uden brug af vækstlys. Det hele forspires her i februar i vindueskarmen. Og trods lyset er vigtigt, så er den pludselig megen sol vi oplever nu og her, faktisk et større problem end at det tidligt bliver mørkt.

En overskyet dag, såvel at det hurtigt bliver mørkt, gør at planterne vokser langsomt. Og langsomt strækker sig efter lyset. Ved dagligt at vende plantekasserne, så er det problem løst.

Den pludselig megen sollys, som vi har denne weekend, er dog ikke sådan bare. De nye skud strækker sig voldsomt meget efter lyset – allerede efter en time, så er planterne helt skæve. Vel at mærke, hvis man ikke afhjælper. Og trods man måske har tiden, så er det altså ikke nok at vende plantekasserne hver time. Der skal mere til, når man er begyndt forspiring i vindueskarm.

Forspiring i vindueskarm

Løsning ved den pludselig meget sollys, er sølvpapir. Sølvpapir places, så det kan reflektere sollys ind på planterne. Derved få de nye skud pludselig sollys fra begge sider. Fungerer rigtig fint.

Løser ikke helt problemet med at måtte vende plantekassen dagligt, men det hjælper gevaldigt.

Lad forresten endelig sølvpapiret blive på kassen også på en overskyet dag, da sølvpapiret hjælper med til at koncentrere lyset til de nye planter.

En anden løsning er selvfølgelig at flytte plantekasserne til en vindue, som ikke vender stik syd. Nu er det jo dog kun til STOR gevinst med den megen sol til de nye planter. Der kan næsten ikke komme for meget sollys på denne årstid, så udnyt endelig hvert solstrejf.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *