Måske ikke lige et indlæg til prydhaven. Men pryd gør de, dog i vindueskarmen. Det skal handle om stueplanter – og for at de skal trives skal der gødning til ens stueplanter…
Forår i haven…
Der er vist ingen, som ikke har bemærket at foråret er godt igang. Ellers skal man blot kaste et blik ud i haven – eller naturen – så vil man se at det hele allerede er ved at spire frem. Kan man ikke se det, så lyt til fuglene. Der er en kvidren uden lige…
Med foråret igang i haven, så er det også tid til at sætte fokus på ens stueplanter igen. Igennem vinteren har planterne – sådan bør det i hvert fald være – blot passet med en lille smule vand, for at undgå udtørring.
Mængden af sollys har været på et minimum, hvorfor planterne også helt naturligt vokser mindre – og derfor har behov for mindre vand, såvel ingen næring. Altså ingen gødning til stueplanter om vinteren!
Nu er mængden af dagslys dog retur og ligesom planterne i haven, så vågner også planterne i vindueskarmen. Og der er behov for kærlighed til ens stueplanter, for at de trives.
Pasning af stueplanter
Førend der begyndes at tænkes på gødning til stueplanter – eller andre ting – så start med at tjek behovet for ompotning. Det er her i foråret at stueplanter skal pottes om til en større potte, hvis behovet er der.
Den hurtige måde at tjekke om der skal pottes om, er ved at løfte planten og tjekke bunden af urtepotten – eller plastpotten, hvis man bruger en potteskjuler.
Lad mig lige forklare forskellen på en urtepotte og en potteskjuler. En urtepotte har hul i bunden, en underpot og ens stueplante plantes direkte i en urtepotte. En potteskjuler har ingen huller i bunden, men skjuler blot den plastpotte som planten vokser i.
En potteskjuler er pænest – synes jeg. Her skal man dog virkelig passe på med vanding, da planten hurtigt kommer til at stå i vand… og dermed drukne. Det problem har man aldrig med en urtepotte.
Kan man se rødder, så er det tid til at potte om. Og det er især tid, hvis der vokser rødder ud af bunden på potten. Afhængig af plantens størrelse, så pottes om til en større plante.
Ønsker man ikke en større potte, så bør planten deles – såfremt det er muligt. Og man kan derved kassere halvdelen. Andre gange kan man nøjes med at trimme rødderne med en saks og plante tilbage i samme potte, men med ny jord. Det er lidt en temperament sag – den sikre er at potte til en større potte, hvilket altid gør sig gældende for træer og sådan (f.eks. figentræer, violinfigen, citrustræer)
Endnu et godt trick til pasning af stueplanter er at give planterne en tur i brusebadet, hvor planterne får en ordentlig omgang med bruseren. Det fjerner alt det støv, som har lagt sig på bladene. Støv, som ellers mindsker for optagelsen af sollys.
At give ens stueplanter er ikke kun et forårstrick. Det bør gøres jævnligt. Jeg plejer at gøre det flere gange igennem sommeren, hvor vinduer står ekstra åbent – og planterne derfor udsættes for mere støv. Ligesom jeg gør det i efteråret, efter nedtagning af julepynt og nu igen som en “forårsrengøring”.
Gødning til stueplanter
Nu planterne kommer i vækst igen, takket være de flere dagslys timer, så skal der også mere næring til. Og for en stueplanter er gødning alt afgørende – stueplanter kan jo ikke bare hente næring fra omgivelsene eller dybere nede i jorden, ligesom der intet tilføres fra nedfaldsblade osv.
Derfor er det vigtigt med gødning til stueplanter. Sælges i de fleste plantecenter – og er som oftest en NPK 5-1-4, som blandes i vandet. Det er tid til at komme igang med gødning nu, hvis man ikke allerede er kommet igang. Jeg tilsætter gødning til vandet 1-2 gange om måneden. Her i starten kun én gang månedligt – først uge i måneden. Senere på sæsonen øger jeg til at give gødning til mine stueplanter hver 2 uge. Det giver lidt sig selv, når der vandet mere, så skal der også mere gødning til.
En sidste ting er kalk. Kalk er godt nok ikke gødning, men bidrager til at sikre jorden ikke bliver sur i potten. Og det sker altså meget nemt, at ens stueplanter står for surt – og derfor ikke trives. Jorden bliver jo mere og mere sur, hvis der ikke tilføres noget for at undgå det. Og for stueplanter tilføres kun det, som vi giver dem. Derfor er det en god ide at give lidt kalk i april, maj og igen i september. Ikke meget, blot ganske lidt – taler 1/4-1/2 tsk kalk.