Tryk "Enter" for at gå til indhold

Julen varer lige til Påske

Julepynten er gemt væk. Juletræet spist af fårene. Vi har dog endnu lidt “julepynt” i hjemme – i form af en smukke grønne planter. Skal handle om Amarylis løg..

Først lidt dato-historik

Idag er det 9. april 2020. En ganske særlig dag. Datoen markerer påskens begyndelse og 80 året for besættelse af Danmark, under 2. verdenskrig.

“Julen varer lige til påske...”, som det synges i julesangen “nu det jul igen”, er dog ikke helt sandt. De fleste glemmer den tilføjelse i sangen “indimellem kommer fasten”. Julen slutter på Helligtrekongers aften, 5. januar – og julen er slut 6. januar. Derefter kommer fasten også kommer Påsken. Men lad nu det ligge…

Flaget er hejs til minde om besættelsen – først på halvt, indtil kl. 12. Og derefter hejst til top, indtil solnedgang.

OG! Lad os så komme til pointen med dette blogindlæg. Nemlig grønne planter.

Måske lidt af et spring fra jul, påske, faste og verdenskrig, videre til grønne planter til vindueskarmen. Ikke desto mindre, så springer jeg direkte videre – der er næsten ingen måde at lave en “pæn” overgang.

Grønne planter til indendørs

Pointen med at nævne “julen varer lige til påske… ” var at fremhæve, at en af mine favorit grønne planter er en ægte juleklassiker. Der er tale om intet ringere end amarylis, som mange pynter med til jul.

Mange smider – DESVÆRRE – løgene ud efter afblomstring. Det er virkelig synd! I løbet af 14 dage fra blomsten er visnes ned, så kommer de første grønne blade. Og der kommer kun flere og flere.

I denne tid, hvor grønne planter er så moderne – og hvor bæredygtighed også er – så kan jeg anbefale at gemme Amarylisløg. Det er en virkelig smuk grøn plante, når den får lov til at vokse.

Læs om pasning af Amarylis løg her

Løget ser måske ikke videre spændende ud, når blomsten er visnet ned. Pot dog løget i jord og giv det lidt vand – kun ganske lidt.

Stil desuden gerne løget i en garage, kælder eller entre, hvor der er lidt køligere. Og hvor det “grimme løg” er gemt væk, for dømmmende øjne.

I løbet af et par uger, så vil de første grønne blade skyde frem. Og inden der er gået ret mange uger, så har man en temmelig stor grøn plante. Og en af de nemme grønne planter.

Amarylis løg tåler meget udtørring, så er en rigtig “rejs på ferie” plante. Klarer sig fint 2-3 uger uden vand.

Faktisk skal Amarylis løg blot vandet 1-2 gange om måneden, hvor den får 2-3 dl. vand – og det er i en krukke, så stor som den fra foto, med 3 store amarylis løg.

grønne planter
3 amarylis løg i en krukke på 25 cm i diameter laver en stor grøn plante til vindueskarmen.

Drivning af Amarylis til blomst

Her til påske har løgene sat de antal blade, som den vil. Denne grønne plante bliver ikke meget større – måske et blad eller to mere. Fra nu og frem til september vil planten stå smukt og flot i vindueskarmen.

Når vi kommer til august, stopper vandingen. Og planten begynder at visne ned. I løbet af september flyttes planten til værkstedet, hvor den står mørkt. I oktober-november skæres de resterende blade væk.

Og løgene rengøres for rødder, jord osv. Slut november tages løgene ind i varmen, og inden jul har vi en smuk blomst til vindueskarmen.

Og derefter starter det hel forfra igen-igen. Det er da en grøn plante, som er bæredygtig – og tilmed en af de smukke grønne planter, med lange flotte grønne blade (største delen af året)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *