Tryk "Enter" for at gå til indhold

En klat maling hist og her…

Forårsrengøringen – eller rettere sagt klargøring til en ny sæson i haven – er godt igang. Idag er turen kommet til maling af bistader, så de kan blive shinet op.

Handler om skønhed og levetid

Det snart 3 år siden vi var igang med maling af bistader første gang – det var i maj 2017, før vi fik bier. Vi havde netop overtaget Nymølle, bierne var bestilt – og Rune have i fødselsdagsgave fået to trugstader.

De blev malet og har siden huset vores bier. Nu er det tid til en opfrisker til trugstaderne, hvilket ordnet nemt med en klat maling. Derefter står trugstaderne, som nye igen.

Skønhed er da naturligvis en del af grunden til maling af bistader.

Nogle vil måske mene at grunden til at have et trugstade kun handler om skønhed. Mange sværger til de moderne bistader i kassesystemer. Sandt skal det da også siges, at vi startede med trugstade pga. udformningen – vi ønskede et klassisk bistade. Med tiden har vi dog lært, at trugstader er langt nemmere end de kassesystemer til bistader. Vi har slet ikke de samme løft. Alt forgår nede i bistadet. Dejlig nemt med trugstader!

Når det kommer til maling af bistader, så handler det imidlertid ikke om skønhed og forskønnelse. Tværtimod handler det om vedligeholdelse og forlængelse af levetiden for bistaderne, når vi maler bistader.

Bistader står ude året rundt. Det er hårdt for træværket – på trugstader, som vi har – det er også voldsom hårdt for det plastik, almindelig bistader i kassesystemer er lavet af.

For stabel bistader – også kaldet almindelig bistader eller kasse bistader – så er det hårdeste dog solen. Maling beskytter mod solen, hvorfor det er nødvendigt trods bistader i kassesystemer er lavet af plastik.

Der er altså alt mulig grund til maling af ens bistader, så de holder længe. Bistader er jo temmelig dyre. At det pynter på bistaderne med maling er jo kun en dejlig bonus.

Maling af bistader

Når det kommer til maling af bistader, så er maling dog ikke bare maling. Bier er voldsomt sensitive dyr – og påvirkes meget hurtigt at gift, såvel skrappe midler.

Det er derfor ekstremt vigtigt at vælge giftfri og bivenlig maling.

Læs om naturlig bivenlig maling her

Vi maler med linolie. Det er et naturligt produkt, som er tilsat lidt farvepigment. Det er ikke det letteste at arbejde med, da det er flydende – meget flydende og let løber. Påførsel skal derfor gøres i tynde, tynde lang.

Dækkeevnen er dog rigtig god. Når man maler nyt træværk skal man forvente 3-4 lag – med de talrige kanter og vinkler på et trugstade, så tager det sin tid.

Når der efterfølgende vedligeholdes, så er arbejdet meget nemmere overstået. 1 lag er ganske rigeligt – også selvom der måske først skal slibes med lidt sandpapir, hvis der er områder hvor malingen er krakkeleret.

Var der nu ikke på vores bistader, så malingen var overstået ganske hurtigt. Og nu står bistaderne flotte igen – klar til en ny sæson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *