Tryk "Enter" for at gå til indhold

Amarylis, julestjerne, tulipaner og hyacintløg…

Hver og en af disse planter hører til under varmere himmelstrøg – men er blevet indbegrebet af planter til jul. Personligt specielt glad for Amarylis.

Hvorfor ændre en god tradition?

Amarylis og julestjerner vokser vildt i naturen, i de varmere lande. Tulipaner stammer fra tyrkiet, hvor de førhen var forbeholdt sultanen. Idag er tulipaner hvermandseje og produceres i massevis – de blomsterer dog (naturligt) kun til påske.

Ligesom for tulipan og hyacintløg, så drives – snydes – de dog til at blomstre til jul. Og er for de fleste blevet en fast del af juledekoration og julepynt, hvilket også gælder julestjerner og amarylisløg.

Netop julesterner kan faktisk plantes i haven og vokse sig ganske store. En nabo, hvor jeg voksede op havde nogle temmelig store julestjerner i haven – for mig, så er det bare mærkeligt. Det er mærkeligt at se julestjerner i julimåned.

Og netop for julestjerner ender jeg nok igen og igen, i “køb og smid ud” segmentet…

Det er desuden temmelig svært at få en julestjerne til at blomstre igen. Ved at – tidligere omtalte nabo – gjorde et ret stort nummer ud af det…

Uden helt at vide, hvordan det fungerer, så er det noget med at julestjerner skal have godt med gødning, sol og vand igennem sommeren. Til efteråret skal de dækkes HELT til – dækkes for alt lys – for derved at fremtvinge blomstring.

Det overlader jeg til gartnerierne – også nyder jeg at købe en flot julestjerne eller to, hvert år til jul.

Amarylisløg har jeg det dog lidt anderledes med. Der forsøger jeg gerne at fremtvinge blomst, hvilket ikke er helt så besværligt…

Hyacintløg kommer blot i haven, hvor de får nyt liv – og en ny groplads.

Når amarylis er afblomstret, så kommes løget i god jord – her får det lov at vokse, sætte blade og visne ned. Holdes fugtigt igennem sommeren, hvorefter løget i efteråret flyttes indendøre i varmere temperaturer. Det gør jeg som regel omkring oktober – og fra start december, så har jeg gerne amarylis i blomst.

Årets første amarylis blomstrer

amarylis blomst fireårstider

Når jeg tager løgene ind, så planter jeg dem over i spagnum. Netop for at sikre at løget ikke rådner – også stilles løget tør, lunt og uden vand. Netop denne behandling fremtvinger blomst.

Tag gerne Amarylis ind i flere omgange, for at sprede blomstringen til længere tid.

Jeg har 3 Amarylis løg, købt sidste år – og de er alle klar til at blomstre. Første blomstre nu, når den er afblomstret passer det nok med at de to næste løg vil blomstre. Derved har jeg Amarylis i vinduet i en lang periode, nærmest hele december.

Mine amarylis løg har ikke så lang stilk, sådan var sorten. Jeg leger derfor med ideen om at skaffe mig et par stykker mere, dog med længere stilk – måske til en potte på gulvet.

Læs om dyrkning af amaryllis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *