Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sikke et vejr! Nu det tid til vanding…

Vanding af georginer i krukker sker – sjældt – samme dag, som de lægges i jorden. Nu er det dog tid..

Det letteste er overvanding

Nu skal vanding – ej heller vanding af georginer – ikke gøres til noget besværligt. Vanding er dog en kunst i beherskelse.

Det samme gælder for sin vis i forhold til gødning. Trods gjort i bedste mening, så kan man hurtigt give for meget gødning – og det skader LANGT mere end det gavner.

Intet er nemmere end at give for meget vand. Specielt i forhold til planting af georginer og andre knolde og løgplanter.

En god regel er at vande meget én gang. Og derefter vente, så jorden tørre ud. Hellere vande for tør jord, en vande for våd jord – og dermed risikere planten rådner af for meget vand.

Martin lagde georginer i krukker forrige uge. Læs blogindlægget her

Det er lidt blevet en regel at vi ikke vander georginer, samme dag vi lægger knoldende i jorden. Jorden er desuden allerede fugtig i forvejen og knoldene er kun lige kommet fra vinteropbevaring.

Læs om vinteropbevaring af georginer

Det er derfor kun fint at knoldene får lov til at vænne sig til lidt højere temperaturer – efter de er blevet delt og plantet. Og før vi begynder med vanding af georginer.

Nu er vejr blevet betydeligt varmere – utroligt som vejret forandrer sig hurtigt her i foråret. Sidste uge havde vi 8-10 grader om dagen. Denne uge har vi haft 16-18 grader hver dag – og en nattetemperatur på over 5 grader.

Vanding af georginer

Med det varme vejr, så har vi også flytter krukkerne med georginer ud af værkstedet – og placeret krukkerne i solen. Og det er nu tid til første vanding af georginer.

Hver krukke får en ordentligt omgang vand. Vander med en 10 liter vandkande, hvor vandet deles imellem 3 krukker – så ca. 3 liter vand pr. krukke.

Det er temmelig meget vand. Og i løbet af kort tid løber vandet ud af hullerne i bunden, men så ved jeg også at alt jorden er helt gennemfugtet – og dermed får knoldene i jorden alt det væske, som de skal bruge for at spire og skyde.

Nu får de ikke mere vand, før nye skud er kommet. IKKE noget med at gå og sjat-vande! Og trods jorden i toppen af krukken bliver tør i forårssolen, så er jorden våd længere nede – og knoldene skal jo ikke druknes.

Når nye skud er kommet frem, så gentages processen igen. Og derefter ventet med vanding igen-igen, indtil skuddene har sat 3-4 bladpar. Til den tid beskæres georginerne og der vandes igen.

Læs om beskæring af georginer

Derefter gentages processen igen-igen og der ventes med vanding af georginer indtil de nye skud er i god vækst. Først herefter gås over til at vande regelmæssigt ca én gang hver fjortne dag – varme uger, uden regn, hver uge.

Til denne tid er vi også henne i juni, hvor sol og varme gør at vanding af planterne er nødvendigt.

Stadigvæk vandet der med ca. 3 liter vand pr. krukke. Først når georginerne begynder at sætte blomst omkring slut juli, øges vandingen til 3-5 liter vand pr. krukke – temmelig regelmæssigt, hver uge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *