page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få større georginer med beskæring

Georginer er fantatisk skønne og flamboyante blomster i haven. Og der kommer kun flere blomster ved hyppigt at klippe buketter. Beskæring af georginer – allerede tidligt – er dog også vigtigt, for at sikre større og flottere vækst.

Klip, klip, klip…og beskæring af georginer

Georginer er måske en af havens mest generøse planter. Des mere der klippes, des mere giver den. Georginer er virkelig en plante, hvor mådehold på ingen måde hører hjemme. Tværtimod!

Klip endelig ofte og tit. Det fremmer kun endnu flere blomster.

Georginer gør sig desuden bedst i store grupper. Der kan næsten ikke plantes for mange georginer samlet.

Faktisk er georginer så glade for saksen, at du allerede når knolden har sat 2-3 bladhold med god fordel kan begynde med beskæring af georginer. Med tidlig beskæring af georginer, så får man en tættere vækst – helt fra bunden – og får langt flere sidegrene, som vil kvittere med endnu flere blomster.

Guide til beskæring af georginer

De først uger efter plantning af Georginer sker der ikke rigtigt noget. Faktisk går det så langsomt, at man næsten når at tænke “de er døde”. Og pludselig stikker de første skud opad jorden, derefter følger hurtigt flere skud.

Derefter går det stærkt. I løbet af et par uger vokser georginer hurtigt 10-20 cm og har fået sat 2-3 bladhold – eller bladpar, om man vil.

Et bladhold eller bladpar er ét sæt af blade. Skyder fra stammen og udad.

Når georginer har sat 2-3 bladhold, så er det tid til beskæring af georginer. Det er ganske nemt! Med en skarp saks eller en kniv, klippes toppen af georginen. Det kan virke lidt voldsomt at reducere den nye vækst med 2/3 dele.

Beskæring af georginer er dog med til at sikre endnu flere blomster.

Der klippes over det nederste bladpar, så der kun efterlades et bladpar – altså kun to sideskud.

Disse to sideskud vil nu begge vokse op og blive til en ny stamme. Hvor planten tidligere ville vokse op og få én stamme med sideskud, så sikrer tidlig beskæring af georginer at planten fordobles. Nu er der nemlig to stammer, som hver især får massevis af sideskud.

beskæring af georginer

Ganske lille indgreb, for at sikre dobbelt så mange blomster. Beskæring af georginer sikrer desuden en tættere vækst helt fra bunden, således at man mere får en buks – fremfor én stilk med blomster.

Beskæring af georginer er ikke nødvendigt for blomster, men modvirker en ranglet plantet – som desuden kan have tendens til at blive lidt bar forneden.

Specielt ved plantning af georginer i krukkker, så er det en god ide at huske beskæring af georginer – da det giver langt mere fylde i krukken. Helt fra bunden.

Læs om plantning af georginer i potter her

Støtte til georginer

Efter beskæring af georginer, så er det også det rigtige tidspunkt at tænke på støtte til georginer.

De fleste georginer er idag avlet til at kunne stå selv. Og vælter ikke ved vægten af de store blomsterhoveder. Det gælder dog kun, indtil regnen rammer. Regn tynger georginerne nedad, hvilket er et sørgeligt syn – så støtte til georginer er en god ide.

Måske det virker til at være meget tidligt at tænke på støtte til georginer. Specielt, når man netop har klippet georginen temmelig meget ned. Georginer vokser dog hurtigt. Og det er langt nemmere at montere stativer til at støtte georginer, før planten har behov for det.

Det er i hvert fald tid til sætte staudestativer til georginer i krukker, nu! Vi venter lidt endnu med at skabe støtte til vores georginer i haven. I haven laver vi støtte til vores georginer ved at banke nogle pæle i jorden, som der spændes snore omkring.

I haven drejer det sig så også om et større bed. Vores georginbed i haven er på 10-12 kvadratmeter med ca 40 georginerknolde. Det ville være temmelig omfattende at skulle til at sætte staudestativer op her. Derfor den gammeldags løsning med pæle og snor.

Vores georginer i krukker får dog hver et fint staudestativ. Der findes mange staudestativer på markedet. Et godt råd fra os er at investere i et ordetligt staudestativ. De tynde fra supermarkeder og byggemarkeder vælter ved vægten af georginer – og alle andre typer af planter.

Kvalitets staudestativer koster måske lidt mere, men du har til gengæld staudestativer i mange år – og vigtigst af alt, du opnår en optimal støtte til dine planter.

Det er bare SUPER ærgerligt, når ens planter vælter.

georginer krukker staudeholder staudestativ

Kvalitets staudestativer

Vi har staudestativer fra zinkbakken.dk. De kan varmt anbefales. De er i kraftig 6 mm jern og kommer i alle mulige størrelser.

Må vist hellere indskyde, at dette IKKE er en annonce for zinkbakken.dk. Vi har hverken fået rabat eller er blevet betalt – eller bedt om – at reklamere. Vi anbefaler blot deres staudestativer – eller staudeholder, som de kalder dem – fordi de virkelig er super gode.

Det er desuden super praktisk, at benene sidder løst på ringen. Derved kan staudestativet klappes fladt sammen – og fylder ikke meget i garagen eller på loftet, vinteren over.

staudestativ staudeholder

Vi er super glade for vores staudestativer fra zinkbakken. De er nemme at montere og de er da ganske dekorative også – noget helt andet end de plastikbelagte grønne stativer fra byggemarkedet.

Vil lige tilføje. Zinkbakken har to udgaver. Et staudestativ med en samlet ring og et med mulighed for åbning af ringen. Den faste ring er fin til situationer, hvor stativet skal blive stående i haven. For georginer er det dog VIRKELIG smart med mulighed for at åbne ringen – det gør det lettere at fjerne stativet før opgravning af knolden til efteråret.

2 Kommentarer

 1. Sandie
  Sandie 21. februar 2020

  Tusind tak for inspiration til at skabe et smukt dahlia-bed. Jeg har købt knolde og glæder mig som et lille barn til juleaften . Jeg mindedes jeres råd om beskæring, men efter flere gennemlæsninger er jeg stadig usikker på, hvad I mener med at fjerne 2/3 af væksten. Er det tre skud på ét, hvor man lader det midterste blive? En lille tegning eller billede ville være genialt.

  Tak for en skøn hjemmeside!

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 23. februar 2020

   Hej Sandie

   Skønt du læser med 🙂 Og spændende med dine nye knolde 😀 Du skal endelig glæde dig, både til at nyde blomsterfloret i haven OG til alle de massevis af skønne buketter du kan hente ind.

   Der er vist ingen blomst, der er så ydevillig – som georginer 😀 SKØNT 😀

   I forhold til beskæring af georginer, så beklager jeg om vi ikke har fået beskrevet ordentlig. Skal forsøge at uddybe.

   Knolden du lægger i jorden vil i løbet af 2-4 uger sende skud op. Antal skud varierer fra sort. Men forvent 2-4 skud fra én knold.

   Når ét skud har nået en højde på 10-15 cm – som øverste foto på blogindlægget, så klippes skuddet ned, så der kun er 2-4 blade tilbage. Du afkorter altså hvert enkelt skud fra 10-15 cm til 2-4 cm.

   – Når jeg skriver bladpar i indlægget, så er det fordi georginer “altid” har 1 blad på hver side af skud. Du kan se det på andet foto, der er ét blad på hver side af stilken. Altså 2 blade og dermed ét blad-par 😀

   Og du klipper skuddet ned, så der er 2 bladpar – altså 4 blade tilbage, på hvert enkelt skud.

   Gevinsten er, at du skaber forgrening på hvert skud. Og dermed flere grene, hvilket vil give dig 4 gange så mange blomster – PR. skud fra knolden 🙂

   Håber, at denne forklaring giver mere mening. Ellers skriv ENDELIG igen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *