Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal der klippes hæk

Weekendens vigtiste opgave er at klippe hæk, så vi kan få en flot, tæt og grøn hæk.

Første klipning af hækken

Vi plantede i efteråret 2017 en ny bøgehæk. Måske mere præcis at skrive vinter 2017. Hækken blev nemlig plantet sidste weekend i november 2017, så det var så tæt på vinter, som det kunne komme.

Bøgebæk skal plantes, når planterne er i dvale. Det er bedste platetid for bøgebøk – og andre løvfældende hækplanter. Og det er altså fra november og indtil marts. Januar og februar er det dog oftest umuligt at komme i jorden pga. frost. November og december bliver dermed bedste plantetidspunkt for bøgehæk

Læs om plantning af bøgehæk her

Nu skriver vi juni 2019. Det er dermed 1,5 år siden hækken blev plantet. Og trods en noget hård start på tilværelsen, så har voret hæk det super godt.

Med hård start på tilværelsen, så menes den tørre og varme sommer sidste år. Trods det normalt ikke er nødvendigt med en nyplantent hæk, når den plantes i november, så måtte vi vande hækken – hver 4-5 dag, for at holde den i live.

Udover at vi måtte vande, så var der ikke meget arbejde med hækken det første år. Hækken fik en omgang champignonmuld i det tidlige forår, for at give næring til hækken og for at kvæle ukrudt omkring hækplanterne. Det kan vi på det kraftigste anbefale.

Bekæmp ukrudt med champignonmuld

Faktisk var vi så glade for brugen af champignonmuld, at vi igen i år har gentaget og givet hækken et lag champignonmuld. Det er helt perfekt til at bekæmpe ukrudt. Vi har ikke en eneste gang været ude og luge langt hækken. Champignonmuld kvæler alt ukrudt omkring planterne – og hjælper desuden med til at holde på vandet i jorden.

Champignonmuld til hæk

Desuden har hækken fået gødning i foråret – og får gødning igen slut juli. Ellers er der ikke meget arbejde med en nyplantet hæk, det første år. Og egentlig heller ikke andet år – som vi er kommet til nu.

Nu er det dog tid til at få klippet hækken. Vi kunne have klippet hækken allerede sidste år, men det var ikke nødvendigt – hækken skal jo også lige have lov til at etablere sig. Nu stritter hækken dog temmelig meget og pinsens opgave var dermed at få klippet hækken.

Hvornår skal man klippe hæk?

Der er mange råd om at klippe hæk. Og mange hensyn at tage for både naboer og dyreliv.

Det bedste – og mest generelle råd – om at klippe hæk må være, at klippe hækken, når hækken trænger til at blive klippet.

Præcis ligesom bagværk skal være færdigbagt, før det tages ud af ovnen – visse ting kan man bare ikke sætte tid på.

Når det kommer til dyreliv, så er det dog i foråret at fuglene yngler. Det kan derfor være en god ide at vente til juli med at klippe hæk – hvilket også fint kan overholdes, hvis hækken er klippet i efteråret.

Vi klipper dog hækken allerede nu, start juni. Det er trods alt en nyplantet hæk – og der er med garanti ingen fulgereder i hækken. Det er hækken endnu alt for tynd og spinkel til.

Trods det ikke er meget, som klippes væk, så er det en god ide at klippe hækken tidligt på anden sommer.

Første sommer, når plantet i efteråret, er det ikke nødvendigt at klippe hæk. Kan gå en tur langt hækken med en grensakt og lige studse hækken, hvis der er nogle lange grene, som stikker ud – ellers vent med at klippe indtil andet år. Hækken skal lige etableres.

Tidligt på anden sommer skal hækken dog klippes, for at sikre en tæt hæk. Det er desuden en god ide at klipp hækken tæt ind.

Klippe hæk: Klip tæt fra start!

Trods målet måske er en hæk på 30-50 cm, så klip gerne hækken tilbage til 10-20 cm tykkelse. Derved sikres en tæt vækst helt fra start.

Det kan virke voldsomt at klippe hækken så langt tilbage, når hækken netop er begydt at få lange grene. Tænk dog på, at for hver gren der klippes vil komme massevis af sideskud – og dermed en tættere hæk.

For at få en tæt hæk – fra top til bund – så skal hækken gradvist gøres tykkere og tykkere. Første klipning af en nyplantet hæk handler derfor egentligt mest af alt om at klippe hækken voldsomt tilbage.

Nu skal det heller ikke lyde mere voldsomt, end det er. Alle grene skal naturligvis ikke fjernes – og der klippes naturligvis i en ens tykkelse. Og trods der klippes til en hæktykkelse på 10-20 cm, så får man allerede efter første klipning en flot hæk at kigge på.

Ønsker man en hæk med en tykkelse på 30-40 cm, så bør der lægges 3-5 cm til tykkelse for hvert år. Og det på hver side af hækken, så alt i alt lægger du 6-10 cm til hækken årligt.

Klippe hæk: Klip ikke toppen af hækken

Ingen regler unden undtagelser – siger et ordsprog så fint. Og trods reglen er at man ikke må klippe højden af hækken, før hækken har nået den ønskede højde, så er der undtagelser.

Naturligvis kan toppen af hækken klippes, hvis hækplanten gror skæv.

Kan næsten ikke undgåes at enkelte af hækplanterne har en top, som gror mere til en side – end opad. Klip toppen over et skud, så hækken rettes op.

En anden god grund til at klippe toppen kan være, hvis topskudet er meget tyndt. Måske topskuddet nærmest hænger ned langt hækken – eller hænger ud til siden. Nogle vil måske begynde at binde topskuddet op. Andre vil måske blot lade topskuddet hænge, og regne med at det retter sig op.

Der sker dog intet ved at klippe toppen, så hækken står lige allerede efter første klipning. Det må jo også gerne se ordentligt ud, når man er færdig med at klippe hæk.

Klippe hæk: Anden og tredje klipning af hæk

Nu er hækken klippet første gang. Det gik ganske hurtigt. Det tager ikke lang tid at klippe en nyplantet hæk, første gang. Der er trods alt ikke meget at klippe væk – endnu.

Oprydning er mindt ligeså nem. Den smule blade som er klippet væk, kan hurtigt rives sammen – og smides bagved en busk i haven, hvor de kan formulde.

Med en nem klipning af hækken første gang, så er det måske heller ikke så afskrækkende allerede at tale om anden og tredje klipning – og gerne samme sommer.

I løbet af en måned vil hækken have skudt voldsomt meget. Specielt, hvis hækken i slut juni gives en håndfuld gødning pr. meter. Det kan derfor være en god ide at få trimmet hækken igen – og dermed oparbejde endnu flere sideskud og en tættere hæk.

Slut juli vil det være fint at køre en tur med hækklipperen igen. Og igen slut september.

Dermed klippes hækken altså – gerne – 3 gange første år hækken klippes. Hvilket egentlig er hækkens 2 sommer. Første sommer behøver man ikke klippe hækken, når den er plantet i november.

Fremadrettet kan man så vælge om man vil nøjes med at klippe hæk 1 gang årligt – så bør hækken klippet i august. Eller som de fleste mennesker klippe hækken 2 gange årligt – slut juni og start september.

Eller om man vil vælge den nemme måde – og klippe 3 gange årligt, hvormed hækklipning gøres langt nemmere. Der klippes langt mindre væk, hvilket hurtigt kan rives sammen og smides bagved en hæk – eller blot køre over med plæneklipperen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *