Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvad man ikke gør for nye kartofler?

Det er næsten komisk. Sikke mange krumspring man gør, for at kunne høste tidlige kartofler. MEN øhh, hvor er det lækker med nyopgravede kartofler…

Forspiring af tidlige kartofler

Det måske vigtigste trick for tidlige kartofler er forspiring af kartofler. Alene forspiring af kartofler kan fremskynde høsten ganske betydeligt, da ens læggekartofler allerede er i vækst – når de vel at mærke lægges i jorden.

forspiring af kartofler læggekartofler

Tilbage i starten af februar lagde vi kartofler til forspiring.

Det er for tidligt med forspiring, hvis man ikke også vil lægge plast til kartofler og fiberdug til kartofler. Vil man vente til jorden er varm nok, så er det tids nok nu at lægge kartofler til forspiring – trods start marts havde været bedre.

Bemærk lige nogle fantastisk flotte spirer, som mine læggekartofler har. Ser det ikke bare godt ud? Helt mørke grønne, dunede og fede spirer. Det kunne faktisk ikke være bedre. Nu skal de i jorden. Torsdag målte jeg nemlig jorden til 10 grader. Har netop været ude og tjekke igen idag, og jorden var her til morgen 4 grader – trods temperaturen udenfor var på frysepunktet.

Læs om temperatur til lægning af kartofler

Plast til kartofler

At jorden i køkkenhaven til kartofler er så varm, skyldes ganske enkelt at vi har lagt plastik på jorden. Det skete i midten af februar, så lidt mere end en måned har vi haft plastik på jorden – og det har hævet temperaturen i jorden 4-5 grader over lufttemperaturen (= noget mere end temperaturen i jorden uden plastik).

Ideelt skulle der have været lagt hvid plastik. Det skulle efter sigende været det bedste til at varme jorden, men hvid plastik er ikke sådan lige at skaffe – i mindre mængder. Derfor er brugt klar plastik – blot almindelig kraftig malerplastik. Sort plastik skulle være helt forkert at bruge (noget med det sænker temperaturen i jorden).

Førend vi lagde plastik på jorden, så er der lagt et godt lag kompost på jorden. Det har også bidraget til at hæve temperaturen i jorden, ligesom det har tilført godt med næring til jorden.

Endnu en fordel ved at lægge plastik på jorden er at jorden nu er er helt lækker og tør. Det er godt, når der skal lægges kartofler – så de ikke drukner i massevis af forårs våd jord.

Lægning af kartofler

kartofler lægning dyrkning

Egentlig intet anderledes ved lægning af tidlige kartofler, end lægning af alle andre typerkartofler. Der graves en rande i 10-15 cm dybde, hvor kartoflerne lægges på en række. Sene kartofler såsom Sava, King Edward osv, lægges med 30-35 cm afstand, hvor tidlige kartofler fint kan lægges med 20-25 cm afstand. De høstes jo temmelig hurtigt, førend knoldene er blevet store og virkelig kræver plads.

Med en udspændt snor, så sikrer jeg at rækken bliver helt lige – det lettere videre såning og platning, såvel lugning… når man ved, hvor ens afgrøder er.

Den opgravede jord lægges på begge sider af randen – i to nærmest lige store volde. Den løsnede jord fylder mere, så over kartofler dækket i først omgang kun med den ene vold. Om nogle uger, når kartoflerne er spiret frem, så bruges den anden vold – den ydre vold i højbedet – til at hyppe kartoflerne.

Med første række på plads, så er det blot videre til næste række. Lægger 2 rækker af forspirede kartofler. Om 2-3 uger, så lægger jeg igen 2 rækker af tidlige kartofler (ikke forspirede) i et andet højbed. Derved sikrer jeg at sprede modningen, så jeg får nogle meget tidlige kartofler, tidlige kartofler – og sidenhen får de sene kartofler, som skal spises hele efteråret og vinteren.

Begge sorter er hamlet, da hamlet fungerer godt på vores jord – lerjord. Og er en lækker tidlig kartoffel.

Dyrkning af tidlige kartofler

For de tidlige kartofler, som jeg lægger om 2-3 uger, har vi godt nok lagt plastik på jorden. Mest for at hæmme ukrudt, da temperaturen i jorden om 3 uger sikkert er fin nok til at lægge kartofler i jorden. Fiberdug bliver dog nødvendigt, hvis vi endnu har nattefrost – når altså kartoflerne er spiret af jorden i slut april.

De meget tidlige kartofler, som jeg netop har lagt i jorden idag, der skal dog både fiberdug og plastik på jorden nu – ellers går der ikke mange dage førend jorden igen er frossen og de forspirede kartofler vil ikke klare det.

Førend jeg dækker jorden med fiberdug, så planter jeg forspirede salat ud – af sorten “little gem”, som er en tidlig salat. Den tåler fint lettere frost. Dækket under fiberdug, så vil den vokse fint videre.

I år har vi dog et temmelig koldt forår. Helt anderledes end normalt, så jeg lægger et lag halm henover jorden. Derovenpå fiberdug og til slut plastik.

Normalt ville jeg blot lægge fiberdug også plastik ovenpå. Og om et par uger fjerne plastik, så kartoflerne kan begynde at få vand.

dyrkning af tidlige kartofler

For nu, så dækkes dog med plastik. Når kartoflerne er spiret frem, så fjernes det hele og der hyppes henover. Derefter lægges blot fiberdug på jorden, som først fjernes når planterne er 5-10 cm over jorden. Nu er det blot at vente, hvilket egentlig er den største opgave ved dyrkning af kartofler. Der gøres mange krumspring for at få tidlige kartofler, men det er i bund og grund ganske nemt. Ikke meget arbejde i det – og glæde ved nyopgravede kartofler er stor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *