page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Højsæson for rabarber

En af forårets helt store glæder – i hvert fald til det søde køkken – er rabarber. Jeg elsker rabarber. Min personlige favorit er rabarberkompot.

Hjemmelavet rabarberkompot

En ting er, at det smager skønt. Det er også enormt nemt at lave. Hovedingrediensen er naturligvis rabarber. Dertil lidt sukker og en ganske lille smule salt og vand.

Nemmere bliver det ikke. Ikke noget med geleringsmidler, tykningsmidler eller andet “smart”. Blot frugt, vand og sukker – også har man en skøn rabarberkompot.

Holdbarheden er ganske fint, hvis man kommer på patentglas – rengjort i kogende vand og skyllet med atamon. Holder nemt 8-10 måneder. Det er dog spist længe ingen da….

Rabarberkompot smager skønt med lidt cremefraiche, is eller blot mælk ovenpå. Skal det være ekstra luksus lækkert, så kan der også laves rabarber trifli af rabarberkompot. Laves egentlig bare ved at lægge rabarberkompot lagvis med makroner og pynte med pisket flødeskum på toppen.

Jeg foretrækker dog en klar cremefraiche ovenpå min rabarberkompot – eller bare lidt ymer eller yoghurt, hvis jeg ikke lige har cremefraiche i køleskabet.

Opskrift på hjemmelavet rabarberkompot og rabarbergrød

Jeg ved egentlig ikke, hvorfra navnet rabarberkompot stammer. Der er helt sikkert en forklaring på det, men det er jo egentlig bare rabarbergrød vi taler om – eller mere præcis frugtgrød lavet på rabarber.

En skøn måde at få brugt nogle af de massevis af rabarber, som haven bugner med fortiden. Det er virkelig højsæson for rabarber netop nu.

Til et patentglas på 1/2 liter passer det med:

  • 400 gr rabarber
  • 75 gr sukker
  • 25 gr vaniljesukker
  • et lille nip salt
  • 3 spsk vand

Kom det hele i en gryde. Når det koger, så skal det koge under omrøring i 7-8 minutter. Derefter hældet det på rengjorte patentglas – medmindre det skal spises i løbet af nogle dage, så kan det kommes i en skål i køleskabet.

Dyrkning af rabarber

Lad det desuden blive sagt, hvis du ikke har rabarber i haven, er det et perfekt tidspunkt at plante rabarber nu og og her. Der sælges i massevis af rabarber planter på planteskolerne, men årstiden er også den helt rigtige til deling af rabarber.

Måske en nabo, kollega, familiemedlem eller en ven/veninde har nogle store rabarberplanter? Så kan man sikkert være heldig at få et stykket. Når først rabarber har fundet sig til rette i jorden, så vokser rabarber vældig stærkt og næsten fordobler sin størrelse hver år.

Det er også pga væksten i roden, at det er en god ide med deling af rabarber – hver tredje eller fjerde år. For at rabarberplanten har plads nok. Nå ja! Også skal man endelig sørge for at få høste en masse rabarber, hvilket hjælper med til at holde planten nede.

Skal alle ens rabarber ikke lavet til rabarberkompot, så kan jeg også anbefale rabarber crumble.

Få opskift på rabarber crumble her

Næste år er vores rabarber vist også ved at være så store, at vi skal forsøge os med rabarbersaft – for at få brugt nogle alle de mange stængler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.